1. Home
  2. Liste
  3. Lista: 10 električnih automobila za modelnu 2020. godinu
Lista: 10 električnih automobila za modelnu 2020. godinu
0

Lista: 10 električnih automobila za modelnu 2020. godinu

1.33K
0
Podelite sa prijateljima:

Novi modeli električnih automobila dolaze iz etabliranih marki, ali i iz startap kompanija koje ozbiljno prete.

Mnogi vozači (uglavnom u ekonomski razvijenim zemljama) priuštiće nov elektromobil. Praktično svi proizvođači rade na električnim modelima, tako da ćemo uskoro imati baterijski pogonjene automobile u brojnim segmentima, pa čak i kamionetima, jer Ford, primera radi, razvija električni F-150 kamionet i krosover baziran na Mustangu.

Pred nama je 1o novih električnih modela za 2020. modelnu godinu, od onih u konvencionalnoj formi, preko SUV-a, pa do egzotičnih sportista.

Aston Martin Rapide E

Omiljena marka Džejmsa Bonda će skinuti veo sa svog prvog baterijski pogonjenog modela do kraja godine. Baziran je na atraktivnom Rapide kupeu, a proizvodna serija će biti limitirana na 155 primeraka. Naravno, ovde treba očekivati i „ekskluzivnu“ cenu, jer ovaj automobil sigurno neće biti za široke narodne mase. Očekuje se da poseduje autonomiju od oko 320 kilometara, uz sprint do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Bollinger B1

Novajlija u „auto-biznisu“, Bollinger Motors, priprema se za lansiranje svog prvog modela, B1. Reč je o „kutijastom“ SUV-u, koji dosta podseća na klasični Land Rover. Počiva na aluminijumskoj šasiji a pogoni ga sistem od dva elektromotora koji snagu šalju na sve točkove. B1 obećava autonomiju od 320 kilometara uz 620 ks i 900 Nm. Moći će da povuče do 3.400 kilograma.

Kia Soul EV

Korejska marka za 2020. priprema redizajnirani električni hedžbek svežeg stajlinga sa čitavim nizom unapređenja. Novi paket tečnošću hlađenih litijum-jonskih polimer baterija od 64 kWh treba da omogući domet od preko 320 kilometara po punjenju. Snaga će biti povećana na preko 200 konja, uz 395 Nm. Dolazi s četiri režima vožnje i četiri nivoa regenerativnog kočenja.

Mercedes-Benz EQC

EQC je prvi u seriji luksuznih električnih modela Mercedes-Benza. Reč je o smelo dizajniranom SUV-u s dva elektromotora, koji kombinovano isporučuju 410 ks i 765 Nm maksimalnog obrtnog momenta.  Pogon na sve točkove je standardan, uz dugu listu modernih sistema koji se tiču komfora, konektivnosti i bezbednosti. u Evropi, nominalna autonomija iznosi 450 kilometara, mada će ta brojka po američkim standardima biti nešto niža.

Mini Electric

BMW-ova marka razvija potpuno novu električnu verziju Cooper kupea, koja će verovatno stići u drugom delu 2020. Detalji ostaju siromašni. Samo su neki vizuelni prikazi trenutno dostupni, a trebalo bi da deli tehnologiju s i3, uz domet od 320 kilometara po punjenju. Očekuje se da isporučuje čuvenu Minijevu „karting“ upravljivost.

Polestar 2

Volvo ove godine u pogon stalja novu visokotehnološku podmarku – Polestar. Dok će prvi model, Polestar 1, biti „plug-in“ hibrid, Polestar 2 je elegantni, luksuzni hedžbek s četvoro vrata. U tržišnom smislu cilja na Teslu Model 3, uz autonomiju od 440 kilometara po punjenju. Uz pomoć tandema elektromotora, očekuje se maksimalni obrtni moment od 660 Nm. Pogon na sve točkove je standardan.

Porsche Taycan

Prvi Porscheov potpuno električni model će biti sušta egzotika u vidu sportiste s četvoro vrata. Sprint do „stotke“ je procenjen na 3,5 sekundi a marka iz Cufenhauzena tvrdi da će autonomija iznositi oko 480 kilometara, s tim što će za 100 kilometara baterija moći da se dopuni za samo četiri minuta.

Rivian R1T

Evo još jednog „startapa“. Rivian planira da lansira futuristički kaionet za 2020., koji će se proizvoditi u bivšoj Mitsubishijevoj fabrici u Normalu, u Ilinoisu. Ovaj model koji nije tek neki električni pozer, uživaže u autonomiji od 650 kilometara. Sa četvoromotornim sistemom, stvorenim da kroti teške terene, na asfaltu do 100 km/h može da ubrza za samo tri sekunde.

Tesla Model Y

Dolazak se očekuje tokom 2020., pod pretpostavkom da ne dođe do odlaganja ili drugih problema u Teslinom stilu. Model Y je u suštini krosover verzija Modela 3. Manji i jeftiniji od Modela X, sigurno će postati bestseler kalifornijskog proizvođača. Inicijalno će doći u Performance, Long-Range i dual-motor varijanti s pogonom na sve točkove, uz specifikacije slične Modelu 3.

Tesla Roadster

Originalni Roadster je bio prvi model Tesle, praktično primerak koji je „probio led“  u smislu performansi i realne autonomije. Novi model obećava sjajan dizajn i strahovite performanse. Tesla tvrdi da iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za samo 2 sekunde, dostižući maksimalnu brzinu od 400 km/h, neverovatnu za jedan električni automobil, i sve to uz autonomiju od čak 1.000 kilometara.

AutoRepublika

(1332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments