1. Home
  2. Zelene strane
  3. BMW će kupovati aluminijum topljen korišćenjem sunčeve energije
BMW će kupovati aluminijum topljen korišćenjem sunčeve energije
0

BMW će kupovati aluminijum topljen korišćenjem sunčeve energije

163
0
Podelite sa prijateljima:

BMW će u budućnosti kupovati aluminijum za potrebe izrade delova za karoserije i motore, koji je dobijen topljenjem uz pomoć solarne energije prikupljene u arapskoj pustinji. Primenom ove strategije, ostvariće se ušteda u štetnim emisijama ugljne-dioksida u količini od 2,5 miliona tona, doduše u narednih deset godina.

Ujedno, to je važan korak u smeru ostvarenja cilja koji se tiče smanjenja količine štetnih isparenja koja generiše mreža snabdevača bavarske korporacije za oko 20% do tada, izjavio je u utorak ujutru Andreas Vend, koji obavlja funkciju direktora odeljenja nabavki BMW grupe.

Nemačka kompanija svake godine troši stotine miliona evra za nabavke aluminijuma, dok je za ovu godinu ugovorena nabavka 43 hiljada tona aluminijuma od grupacije koja posluje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i koja nosi naziv Emirates Global Aluminum (EGA),

EGA je prva globalna kompanija koja će koristiti solarnu energiju u cilju komercijalne proizvodnje aluminijuma, a u početku će jedini kupac biti BMW grupa. Električna energija koja će biti utrošena u procesu proizvodnje livenja aluminijuma će biti proizvedena u pustinjskom solarnom parku izgrađenom u pustinji u neposrednoj blizini Dubaija.

Proizvodnja aluminijuma je izuzetno zahtevna u smislu potrošnje energije, ali s druge strane, obilna upotreba ovog metala je nužna kako bi se barem delimično anulirali efekti ugradnje teških baterija u moderne automobile.

Aluminijum dobijen korišćenjem sunčeve energije se prerađuje za potrebe izrade komponenti karoserije i pogonskog sklopa vozila marke BMW u kompanijskoj livnici lakih metala izgrađenoj u Landshutu, koja inače svojim radom obezbeđuje podmirenje skoro polovine godišnjih potreba grupacije.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments