1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Škoda neće uspeti da anulira efekte pandemije u mirnijem delu godine
Škoda neće uspeti da anulira efekte pandemije u mirnijem delu godine
0

Škoda neće uspeti da anulira efekte pandemije u mirnijem delu godine

177
0
Podelite sa prijateljima:

Obustave proizvodnje automobila marke Škoda, koje su se dogodile u drugom tromesečju, neće moći biti nadomeštene u ostatku tekuće godine. Prekid aktivnosti na sklapanju automobila ove marke je trajao 39 dana tokom proleća, a Škoda je u prva tri kvartala isporučila oko petinu manje četvorotočkaša u poređenju s lanjskim periodom.

Konstruktor sa sedištem u gradu Mladá Boleslava (kako se piše na češkom jeziku) je otpremio 721.900 automobila u periodu od 1. januara do 30. septembra. Precizno izmereno, to je smanjenje od 21%. Iz kompanije očeukuju da će se suočiti s daljim posledicama divljanja novog korona virusa, koji će dovesti do novih proizvodnih restrikcija. Verovatne su duže pauze tokom radnog dana, dok se sindikati bore da dođe do ukidanja dodatnih smena i prekovremenog rada, pa se neki planovi vezani za sklapanje automobila u oktobru i nisu realizovali.

U septembru je sa prozvodnih traka sišlo i ka kupcima je otpremljeno ukupno oko 104.600 vozila, što je za 2,6% više nego što je to učinjeno prošlog septembra. Međutim, u prvih devet meseci aktuelne korona-godine, poslovna dobit kompanije Škoda Auto je pala za 60% na 469 miliona evra. Negativni trend je rezultat smanjenog obima prodaje, nepovoljnog kretanja kurseva razmene stranih valuta, kao i vanrednih rashoda vezanih za štetne emisije. Na taj način je došlo i do manjeg stepena pokrića fiksnih troškova, kao i troškova razvoja i optimizacije proizvodnih izdataka.

„Finansijski rezultati ostvareni u trećem kvartalu dokazuju da mere stroge štednje daju ozbiljne efekte. Primena dodatnog kratkoročnog programa vodi ka daljem padu troškova i kapitalnih izdataka, na isti način kao i mere preduzete zarad optimizacije obrtne imovine i likvidnosti, što se takođe pokazalo efektivnim,” rekao je Klaus-Diter Šurman, član Upravnog odbora kompanije.

Prema navodima koje je Šurman izneo, kompanija nastavlja s praćenjem tekuće situacije i preduzima dalje mere s ciljem eliminisanja finansijskog uticaja sve strožih mera koje vlasti preduzimaju kako bi obuzdale, ili barem usporile divljanje infekcije.

Kompanija Škoda Auto je prošle godine isporučila čak 1,24 miliona vozila širom sveta. Upravlja radom tri proizvodna pogona u matičnoj Češkoj Republici, ali poseduje postrojenja i u sledećim državama: Kina, Rusija (gde je prethodne nedelje počela proizvodnja nove generacije modela Octavia), Slovačka i Indija.

Uglavnom su to pogoni koji rade u partnerstvu s ortačkim kompanijama džinovskog konglomerata Volkswagen. Umalo da zaboravimo slično organizovane centre češke marek i u Ukrajini i Kazahstanu. Škoda se nudi na više od sto globalnih tržišta, a zapošljava blizu 39 hiljada duša. Od tog broja, skoro 34 hiljada njih su rezidenti domicilne Češke Republike.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments