1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Vojni VW kao test vozilo za Audijev sistem Quattro
Zanimljivost dana: Vojni VW kao test vozilo za Audijev sistem Quattro

Zanimljivost dana: Vojni VW kao test vozilo za Audijev sistem Quattro

10.52K
4
Podelite sa prijateljima:

Audi Quattro je jedna od najvećih ikona automobilske industrije. Nasuprot verovanju, nemački kupe nije bio pionior pogona na sva četiri točka među putničkim četvorotočkašima, a pre njega su takvu tehnologiju su pružali Jensen, Subaru i AMC. Međutim, kada je debitovao na Salonu automobila u Ženevi sada već davne 1980. godine, Quattro je postao sinonim za 4×4, posebno kada je reč u profesionalnom auto-moto sportu.

Iako je Audi i ranije pružao fantastične automobile, većina eksperta će se složiti da je upravo tehnologija poput Quattra bila ta koja ga je stavila u istu kategoriju sa Mercedesom i BMW-om.

Naravno, razvoj pogona na sva četiri točka se nije odigrao preko noći i nemački proizvođač vozila je proveo dugo godina u kreaciji i sproveo mnoštvo procesa razvijanja i uklanjanja sitnih mana. Kao što nam je svima poznato, mnoge legende su započele karijeru kao vozila visoke tehnologije za vojne potrebe da bi zatim inženjeri uspeli da ga civilizuju i za putničke proizvode. U ovom izdanju zanimljivosti ćemo obratiti pažnju na takozvanu „mazgu za testiranje“ u vidu vojnog modela Volkswagen Type 183 Iltis.

Ideja o evropskoj verziji popularnog Willys Jeepa je postojala još od šezdesetih godina prošlog veka. Članice NATO-a su bile voljne isplatiti visoke sume novca kompaniji koja bi razvila vozilo slično onom kojim je Jeep reprezentovao Amerikance.

Pojavio se veliki broj zainteresovanih strana, među kojima je bio i Volkswagen. Kao što je poznato, kompanija je tokom Drugog svetskog rata razvila i proizvodila izuzetno sposobni model Type 62 Kubelwagen, koji je bio oslonica Hitlerove nacističke Nemačke.

Iako njegov model Type 181 nije uspeo da pobedi u konkurenciji (konkurs je na kraju zapravo otkazan), vlada Nemačke je zatražila određeni broj jedinica za upotrebu u sopstvenoj armiji. Volkswagen će da proizvede preko 50 hiljada jedinica modela Type 181, a takođe je bio dostupan i u serijskoj verziji pod imenom Thing.

Političari su sredinom sedamdesetih godina prošlog veka ponovo otvorili konkurs za laganog terenca koji bi penzionisao ne samo spomenuti Type 181 već i model DKW Munga.

Iako je Munga pružao moderni pogon na sva četiri točka, ipak je razvijen još početkom pedesetih godina tako da je definitivno pokazivao godine. Volkswagen je ovaj put posao shvatio dosta ozbiljnije i postavio je zadatak svojoj diviziji Audi.

Zahtevi vlade Zapadne Nemačke su bili izuzetno oštri, pa je tako novi terenac morao da pruža pogon na zadnje točkove na asfaltu i pogon na sva četiri točka na neasfaltiranim putevima, a morao je da bude u stanju da se kreće po vodi dubine do pola metra. Bilo je traženo da može da ponese pola tone materijala i pritom da bude dovoljno lagan da bi ga poneo vojni helikopter. Uz sve to, obaveza je bila i ona da zadovolji sve bezbednosne standarde koji su važili za serijske automobile.

Audi je razvio deset prototip modela, koji su detaljno testirani od strane Bundeswehra (nemačka armija), a vozilo je dobilo ime Iltis po vrsti divlje mačke. Za razliku od tradicionalnih Volkswagenovih modela, Iltis je pružao školjku zavarenu za šasiju, sa vodeno hlađenjenim motorom postavljenim napred. Školjka je bila proizvedena od metala, a krov i vrata i otplatna.

Pokretao ga je 1,7-litarski benzinac sa 75 konjskih snaga pozajmljen iz modela Audi 80. Ova premijum divizija je takođe isporučila i petostepeni manuelni menjač. VW Iltis je u osnovnoj verziji pružao pogon na zadnje točkove, ali je vozač bio u stanju da koristi i pogon na sva četiri točka. Ogibljenje je bilo nezavisno, a kočnice s dobošem.

Audi je započeo proizvodnju u novembru 1978. godine i u narednih deset godina će 8.800 jedinica napustiti fabriku za potrebe armije. Volkswagen je vozilo nudio i u civilnoj prodaji, u periodu od 1979. do 1982. godine, ali se samo 1.957 kupaca odlučilo za njega.

Iako je bio izuzetno sposoban terenac, Iltis je takođe bio relativno skup i bez ikakve moderne opreme, pa su se za kupovinu odlučivali samo oni kojima je trebao izuzetan terenac. Da bi reklamirao svog velikana, Volkswagen je ubacio četiri primerka na čuveni reli Pariz – Dakar 1980. godine, gde je Iltis osvojio prvo, drugo i četvrto mesto. Čuveni Ferdinand Pih će kasnije iskoristiti iskustvo sa terencem da bi u civilnim verzijama ponudio pogon na sva četiri točka. Na taj način je potpomognut razvoj Audijevog sistema Quattro.

Zanimljivo je da nije samo Nemačka bila oduševljena vojnim mogućnostima vozila, već je i Kanada kupila licencu 1983. godine i do 1988. godine će izraditi preko 5 hiljada primeraka. I Francuska vlada je testirala Iltis sa dizel motorom, ali nije uspeo da pobedi protiv Peugeota P4.

Često smo pisali da, ako se neka pozitiva može izvući iz ratova, to je svakako dostupnost tehnologije koja verovatno u suprotnom ne bi ni ugledala svetlost dana. Na listu sada možemo da dodamo i legendarni Audi Quattro…

Nema sumnje da bi pogon na sva četiri točka kad-tad stigao na tržište, ali je pitanje da li bi ga videli tokom osamdesetih godina i da li bi čuvena reli Grupa B ikada postojala.

Zoran Tomasović

(10524)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Možda treba jednom opisati kako je Bertone terenac na kraju „prerastao“ u BMW X5

Zsphere

Tek je A8 ubacio Audi u isti rang sa Mercedesom i BMW.

Balkanboj

I A6 (C4).

Bungi

Volan i istrumenti od folcike, motor i sjedišta od 90-ke, da se ne baci.