1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Škoda 110 Super Sport Ferat
Zanimljivost dana: Škoda 110 Super Sport Ferat

Zanimljivost dana: Škoda 110 Super Sport Ferat

5.99K
3
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje Škode 110R davne 1970. godine je bio izuzetno bitan momenat za istočnoevropsku automobilsku industriju. Iako su slični proizvodi postojali i ranije, njihova prodaja je uvek bila minimalna, pa se 110R učinio kao revolucionarni automobil. Sa 62 konjske snage i stilom koji je podsećao na legendarni Porsche 911, 110R je u narednih deset godina privukao 56.902 kupaca i pokazao da potražnja za sportskim proizvodima postoji i u komunističkim državama.

To je znala i sama Škoda pa je 1972. godine debitovala s izuzetno zanimljivim prototip modelom. Njegovo ime je Super Sport Ferat i do današnjeg dana je verovatno najzanimljiviji model koji je stigao iz takozvanog „istočnog bloka“.

Škoda 110R Super Sport Ferat

Ferat je zapravo delio većinu mehanike sa spomenutim 110R, ali su inženjeri kompanije iz Čehoslovačke podigli celu ideju na viši nivo. Automobil je pružao školjku proizvedenu od stakloplastike, a interesantno je da nije imao vrata. Naime, zadnji deo vozila, ispod koga se nalazio agregat, se mogao otvoriti na jednu stranu, dok su krov, šoferšajbna i lokacija vrata istovremeno otvarali na drugu stranu.

Centralno postavljen 1,2-litarski benzinski motor je razvijao 73 konjske snage i omogućavao ovom automobilu maksimalnu brzinu od 180 km/h. Velika pažnja je posvećena i stilu pa je tako Ferat pružao četiri fara koji su se podizali i spuštali, kao i čak 16 svetlosnih grupa pozadi, čime se Škoda nadala kopirati stil borbenih aviona. Premijera je usledila na Salonu automobila u Briselu, održanom 1972. godine.

Iako je pažnja publike bila velika, Fertt nikada nije ušao u serijsku proizvodnju iz političkih razloga. U planskoj komunističkoj ekonomiji jednostavno nije bilo mesta za sportske proizvode, pa političari nikada ne bi dali zeleno svetlo za masovnu proizvodnju.

Ali to ne znači da je kraj stigao i skoro deset godina nakon premijere Ferat je debitovao u filmu „Upir Z Feratu“ (Vampir). Za tu priliku je ofarban u crnu boju umesto originalne bele nijanse, a takođe je dobio i moćniji agregat od 105 „konja“ iz Škode 110R Rally. Zanimljiv je i podatak da ga u filmu ne pokreće benzin već ljudska krv.

Nakon filmske premijere, Ferat je završio u Škodinom muzeju u gradu Mlada Boleslava gde se nalazi do današnjeg dana. Muzej je svakodnevno otvoren za posetioce, a sudeći prema informacijama, privlači veliku pažnju ljubitelja automobila.

Zoran Tomasović

(5994)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Kako mi prednji kraj liči na Corrado.
A tek filmska ekipa u Zastavi 1100.

Zoca

Stari logo „KAMEI“ na prednjem krilu,verovatno su im oni odradili branike i spojlere.Pricam o verziji iz 1981.restilizovanoj i obojenoj u crno za potrebe filma.

Aleksandar

Mene na ovoj poslednjoj slici (u beloj boji) jako podseća na svog savremenika, retko viđanog Citroen SM (koji je rađen u kooperaciji Citroen-a i Maserati-ja). Jako zanimljiv članak, sve u svemu.