1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Tatre T77 i T87 su usmrtile više nacističkih oficira nego rat
Zanimljivost dana: Tatre T77 i T87 su usmrtile više nacističkih oficira nego rat

Zanimljivost dana: Tatre T77 i T87 su usmrtile više nacističkih oficira nego rat

37.46K
2
Podelite sa prijateljima:

Ako bismo morali da pogledamo automobilsku situaciju u predratnoj Evropi, Tatra bi zauzimala veoma visoku poziciju po brojnim pitanjima a posebno po pitanju tehničkih inovacija. Dok su konkurenti forsirali kockaste linije, proizvođač iz Čehoslovačke se fokusirao na aerodinamični stil zahvaljujući brilijantnom inženjeru Hansu Ledvinki. O ovome ste imali prilike da čitate u našem izdanju o aerodinamičnim Tatrama kroz istoriju.

Posebnu pažnju je privukao model T77. Kada je debitovao 1934. godine, pružao je V8 motor, postavljen pozadi sa 59 konjskih snaga i omogućavao maksimalnu brzinu od 144 km/h. Za period tridesetih godina prošlog veka, navedena cifra je bila izuzetno visoka, posebno kada se zna da mnogi putevi još uvek nisu bili asfaltirani. Njen naslednik T87 je podigao snagu na 95 „konja“, a maksimalnu brzinu na preko 160 km/h.


Nacistička Nemačka je okupirala Čehoslovačku na samom početku rata, a Adolf Hitler nije krio oduševljene. On je najavio da upravo želi da vidi T77 i T87 na novim autoputevima koje Nemci nazivaju imenicom Autobahn, ali dok su oni razvili svoje germanske modele, elita nacističke partije se uglavnom vozila u ovim vozilima.

Međutim, T77 je imao jednu veliku manu, a to je ponašanje u krivinama. Sa bezmalo kompletnom težinom na zadnjim točkovima, odnosno na zadnjoj osovini, nije bila retkost da prednji točkovi u ekstremnim situacijama izgube dodir sa podlogom, čime su šanse za sudarom ili udesom bile velike. Nemački oficiri bi se uglavnom nalazili na zadnjim sedištima i uživali u visokim brzinama, a kada bi stigla oštra krivina vozač bi gubio kontrolu nad vozilom.

Saveznici su smatrali Tatru svojim „tajnim oružjem“, a jedan američki general će kasnije izjavili da je ovaj automobil „ubio više visoko rangiranih oficira nacističke partije nego Drugi svetski rat“.

Nepoznato je o kojoj cifri je reč i da li je izjava uopšte istinita, ali je barem na kratko Tatri podigla popularnost. Njeni modeli su nastavili da osvajaju srca kupaca i u posleratnom periodu da bi se kompanija u današnja vremena uglavnom orijentisala na komercijalna vozila.

Zoran Tomasović

(37457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Jasno je od koga je Porshe prepisivao….

Angos

To nije samo jasno, već i tačno. Buba je ukraden model