1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Sovjeti su imali serijski krosover decenijama pre Zapada
Zanimljivost dana: Sovjeti su imali serijski krosover decenijama pre Zapada

Zanimljivost dana: Sovjeti su imali serijski krosover decenijama pre Zapada

7.54K
15
Podelite sa prijateljima:

Po (američkoj) definiciji, krosover je vozilo koje kombinuje školjku terenca i platformu i vozne karakteristike putničkih automobila, a u današnja vremena, takvi četvorotočkaši su definitivno među najpopularnijim na svetu. Došla su vremena kada svaki ozbiljniji svetski proizvođač, eliminiše putničke limuzine i koncentriše se na krosovere, a trend je započet sredinom devedesetih godina, kada je Toyota bila prva koja je uočila da većina vlasnika terenaca retko kada silazi sa asfalta, pa samim tim nije ni bila potreba za ponudom nekih serioznijih „off-road“ mogućnosti.


Međutim, još pre skoro sedam decenija, Sovjetski Savez je imao sasvim suprotni problem, a to je kako od putničkog vozila napraviti ekstremni terenac. Mnogi veruju da su pioniri takve tehnologije bili Subaru, Audi i AMC i verovatno ne bi ni pogrešili, pošto su navedene firme tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka investirale velike sume novca u pogon na sva četiri točka. Ali kao što ćemo videti u ostatku ove priče, pionir masovne proizvodnje takvih modela je zapravo bio GAZ sa modelom M72 Pobeda.


Za jednu izuzetno moćnu političku i vojnu silu, Sovjetski Savez je praktično tokom celog svog postojanja imao problem da narodu pruži masovno proizvedeni automobil. Doduše, kupovna moć je bila izuzetno slaba pa su šanse male da bi ih neko pazario, čak i da su bili ponuđeni.

Ipak, tokom 1929. godine, nastaje Gorkovsky Avtomobilny Zavod (GAZ) kada je kupljena licenca Forda za proizvodnju popularnog Modela A. Tokom naredne decenije GAZ je kupio licence i modernijih Fordova, čime je stekao potrebno iskustvo da samostalno razvije naslednike.

Tokom 1938. godine sovjetski inženjeri su započeli rad na prvom narodnom automobilu iz najveće države na svetu. Da bi znali koje karakteristike mora da pruža, kupili su, rastavili i proučili najbolje automobile koje je zapad imao u ponudi.

Drugi svetski rat je privremeno zaustavio razvoj, ali je on nastavljen 1943. godine, kada je postalo jasno da će saveznici pobediti u ratu. Iz tog razloga, upravo je Staljin izabrao ime Pobeda, iako je GAZ ranije planirao da ga nazove Rodina (Domovina).

Model Pobeda je iz određenih uglova ličio na američke automobile, i pozajmio je izvesne komponente ogibljenja sa Opela Kapitana, ali osim toga bio je čistokrvni sovjetski četvorotočkaš.


Proizvodnja će se odvijati od 1946. do 1958. godine, pre nego što ga je zamenio čuveni model M21 Volga, a u tom periodu će biti prodato 235.999 primeraka. Većina od njih su bili u takozvanom „fastbek“ stilu, ali je GAZ proizveo i 14.222 kabrioleta uglavnom za parade i „potrebe“ političara.

Iako je cena bila veoma visokih 16.000 rubalja, a prosečna sovjetska plata tek 800 rubalja, do ranih pedesetih godina prošlog veka, GAZ se nije mogao braniti od narudžbi. Kompanija je shvatila da postoji tržište i za one kupce koji žive u planinskim delovima države, posebno zato što većina sovjetskih puteva još uvek nije bila asfaltirana.

Početkom pedesetih godina, narod se širio i na nekada nenaseljene lokacije, i bilo im je potrebno vozilo sa pogonskim sistemom 4×4. Iako su takvi proizvodi postojali od samog nastanka automobila, uglavnom su se proizvodili u sitnim brojevima i za potrebe malog broja korisnika.

Posao da razvije prototip model s pogonom na sva četiri točka je poveren inženjeru Vitaliju Gračevu, a ovaj je posao shvatio dosta ozbiljno. Posle kraće analize zaključio je da bi prerada bila previše skupa, i da bi najlakše rešenje bilo da pozajmi platformu od nekog drugog modela.

Na njegovu sreću, kompanija je u svojoj ponudi već imala veoma sposobni terenac GAZ-69 koji je originalno razvijen kao vojno vozilo, s ciljem da zameni američki Willys Jeep. Pobeda i GAZ-69 su već delili većinu mehanike pa se Gračevu učinilo da prerada ne bi trebalo da bude teške prirode.

Naravno, ideja je delovala mnogo jednostavnije na papiru nego u realnosti. Možda ključni problem je bio onaj da je Pobeda imao samonoseću karoseriju, pa prebaciti njegovu školjku na šasiju terenca svakako nije bio lagan posao. Na kraju dana, limuzina je prošla kroz velike prerade i kompletan pod Pobede je morao biti modifikovan. Novitet je dobio ime M72 i iz raznih uglova je izgledao dosta čudno, kao neki „Frankenštajn“, ali je ipak mogao da obavlja posao za koji je napravljen.

GAZ-69

Ispod haube se ponovo krio 2,1-litarski benzinac u konfiguraciji sa četiri linijska cilindra. Razvijao je 51 konjsku snagu i maksimalnih 123 Nm obrtnog momenta, što je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 90 km/h. U poređenju sa Pobedom, jedine novine povodom motora su bile veći hladnjak i novi karburator. Menjač u ponudi je ponovo bio trostepeni manuelni, ovaj put sa nešto kraćim brzinama, a pogon na sva četiri točka bi mogao aktivirati samo kada vozilo siđe sa asfalta. U protivnom, pogon na zadnje točkove je i dalje bio jedini funkcionalni.


Oni koji su imali prilike da testiraju M72 su imali samo reči pohvale. Kažu da se poreklo vojnog terenca GAZ-69 definitivno primećuje, kao i velika masa od 1,7 tona, ali i pored toga, automobil se odlično ponaša na putu i u stanju je da savlada gotovo sve terene bez obzira na vremenske uslove.

Proizvodnja će trajati od 1955. do 1958. godine i u tom periodu je nešto manje od 5.000 primeraka pronašlo kupce. Neki od njih se i dan danas mogu videti na putevima Rusije i ostalih sovjetskih republika, što nam govori koliko je M72 zapravo dugotrajan automobil.

O njemu je takođe napisana i knjiga pod imenom „79 dana u automobilu“ autora Viktora Jurina, koji je proveo takav vremenski period za volanom modela M72. On je prešao distancu između gradova Moskva i Vladivostok dugačku preko 9.000 kilometara, ovim automobilom GAZ-a.

Potrebno je spomenuti da je i izvoz startovao posle 1958. godine pa je određeni broj primeraka modela M72 završio u skandinaskim državama.  Tek krajem sedamdesetih godina, američki proizvođač AMC je predstavio porodično vozilo sličnih dimenzija (Eagle) sa pogonom na sva četiri točka, što nam u još većoj meri govori koliko je M72 bio poseban u svoje vreme.

Posle ove priče sigurno niko neće moći reći da sovjetska automobilska industrija nije predstavila ništa inovatno…

Zoran Tomasović

(7536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Stvarno dobro izgleda ovaj prvi crossover. A i priča aje dobra…👍

E-75

Postoji jedan u Vranju, jos uvek se vozi, uredno registrovan, 1955 godiste.

Yankee

To je bese ovaj?

comment image

BB

E, ovo je vijest…👍

Mladen

Jel na prodaju

Renault Terminator

Vidis Mile kako su Rusi to odradili,kupili sa Zapada najbolje sto se moglo i sto je postojalo u to vrijeme,rasturili i naucili zanat.Nisu iskopleksirani kao Ameri,isto tako Ameri mogu kupiti nov kamion od Scanie,Volva,Man-a,Mercedesa i rasturiti i videti kako se prave pravi kamioni i to primjeniti na svojim kamionima i imali bi bolje kamione nego mi u Evropi.Ali Ameri su glupi kao tamna noc..daj samo bombe,avione,puske,tenkove..

Yankee

Hehehe to isto kao da kazes da Ameri trebaju da rasture Golfa sa 1.0-litarskim turbo motorom i da ga kopiraju umesto sto voze Ford F-150 i Toyotu Camry … Tako i sa kamionima – ko jos zeli dosadne evropske plastikare u kojim se ne mozes okrenuti …

Renault Terminator

I kod vas vec na cesti ima vise plastikanera nego onih dinosaurusa iz 70-ih..samo sto su vasi spolja plastikaneri a ispod plastike tehnologija iz 70-ih u tome je poenta.
Evropski kamion kada bi ceono udario u americki kamion ceono, bio taj niklovani-nitnovani dinosaurus ili plastikaner zgurao bi mu njusku do trece osovine,prosao bi kroz njega kao noz kroz sir.
Sistemi bezbjednosti,kvalitet izrade kabina,sasija,motora,ekonomicnost,vise snage,bolji autimatski mijenjaci,sistemi vijesanja itd…
Ubaci Evropsku tehnologiji i kvalitet izrade a americki kamion,neka ostane njuska,neka ostane tri osovine,neka ostane velika kabina..
To bi bio najbolji kamion na svetu.Najkompletniji.O tome ti pricam..

Yankee

Ne bi se bunio da bude neka takva kombinacija. Doduse bez euro motora, ako je nekadasnji Volvo bio indikacija koliko su euro motori „pouzdani“ onda neka nam ipak ostave one Detroit, Cummins ili Caterpillar iz 1970-ih – za razliku od Volva, oni ne propisaju ulje posle 300.000 milja.

BB

Ja imao Iveco 190.36 Turbostar, kod mene je bio od 512.000 km pa do 1.300.000 km, nikad ulje dosipao nikad ventila preštelovao…. Otišao od mene na točkovima
MAN mi je dosta veće probleme pravio, tri motora promijenio u 900.000 km, a bio mlađi 6 godina.

Nekad bilo, kako je sad, ne znam…

Renault Terminator

Americka vojska je dosla do nekoliko Ruskih PVO sistema S300 prve verzije i vijezba na njima svoje vazduhoplovstvo kako da ih unisti itd..znaci mogu,nego nece da napreduju u komercijalnom saobracaju.

Djuro

Ne razumem zasto se Toyota stalno spominje kao rodonacelnik crossover trenda, kada je to mnogo ranije odradio Suzuki sa Vitarom…

Yankee

Na bazi kog automobila je Vitara delila platformu? Koliko mi je poznato, RAV4 je bio prvi (masovno) proizvedeni krosover gde je skoljka SUV-a stavljena na sasiju automobila (Corolla).

Matori

X6 u najavi.

BB

Opet pročitah i opet se oduševih 👍👍👍👍