1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najuspešniji model BMW M u istoriji
Zanimljivost dana: Najuspešniji model BMW M u istoriji

Zanimljivost dana: Najuspešniji model BMW M u istoriji

2.27K
1
Podelite sa prijateljima:

Kada se govori o performantnom odeljenju plavo-belog propelera uglavnom su u prvom planu rekordi na Nirburgringu, podaci o ubrzanju, maksimalnoj brzini… Retko se priča o prodajnim rezultatima.

Ne, nemojte pomisliti da su oni nebitni, itekako su važni, jer iako su nekada performantna vozila bila stvar prestiža kod proizvođača, danas donose odličnu prodaju i veliku zaradu po svakom isporučenom primerku.

Tako se dolazi do pitanja koji automobil je najuspešniji u višedecenijskoj istoriji BMW M četvorotočkaša? Odgovor je BMW M3 generacije E46 koji je tokom svoje proizvodnje od 2000. do 2006. godine ubeležio čak 85.766 registracija.

BMW M3 E46 bio je dostupan kao kupe i kabriolet. Kupe je stigao do 56.133 vlasnika, dok je kabriolet brojao do 29.643 isporučene jedinice. BMW je čak stvorio i karavansko izdanje, ali je ono ostalo samo prototip i nije stiglo do serijske proizvodnje.

Prodaju su dodatno pomogle specijalne varijante ovog modela. Tako je u ponudi bio i M3 CSL, za koji neki puristi kažu da je poslednji pravi M3, dok drugi idu toliko daleko da navode da je ovo bio i poslednji oldschool BMW.

I M3 CSL je upisao 1.383 prodata automobila, a nakon njega pojavila se i varijanta sa sufiksom Competition Package u Evropi i SAD, odnosno CS u Velikoj Britaniji. Uz to BMW je ponudio i nekoliko primeraka fantastičnog M3 GTR, vozila kog se mnogi sećaju iz popularne video-igre Need for Speed – Most Wanted.

Naslednik performantne “trojke” – generacija E92, nije uspela da ponovi uspeh, jer je tokom svog postojanja uspela da dođe do malo manje od 66.000 prodatih jedinica.

Dakle, evidentno je da je BMW Serija 3 E46 obeležila istoriju ove marke, jer osim što je najprodavaniji model u istoriji tog brenda sa standardnom „trojkom“, istom titulom se okitio i potentni M3 te generacije. Uspeh kakav se retko viđa u premijum segmentu…

Đorđe Platiša

(2266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Letos videh jedan M3 E46 u garaži na Zelenom vencu. Tako skladan automobil.