1. Home
  2. Istorija
  3. Devedeset godina Citroena Traction Avanta
Devedeset godina Citroena Traction Avanta
6

Devedeset godina Citroena Traction Avanta

232
6
Podelite sa prijateljima:

Osamnaestog dana četvrtog meseca pre 90 godina, preciznije rečeno 1934. godine, Citroen je pokrenuo automobilsku revoluciju predstavljanjem 7A, prvog modela u porodici Traction Avant.

To nije bio prvi automobil sa prednjim pogonom, kojem je prethodio automobil marke Tracta kasnih dvadesetih, niti prvi koji je bio opremljen samonosećom karoserijom ili hidrauličnim kočnicama. Ali bio je prvi koji je kombinovao ove elemente, sa prednostima koje ga i danas čine standardom.

Traction je bio jedan od poslednjih modela predstavljenih tokom života Andrea Sitroena. Dizajnirali su ga inženjeri Andre Lefevr i Moris Sentura, a dizajnirao Flaminio Bertoni. Njegova arhitektura mu je omogućila da ponudi unutrašnji prostor bez presedana dok je bio niži i lakši od svojih konkurenata, što je pogodovalo njegovim performansama i potrošnji.

Od 1936. dobija upravljanje zupčastom letvom. Godine 1954. uvodi hidropneumatsko zadnje vešanje, najavljujući jednako revolucionarni DS koji će ga ubrzo naslediti.

Uspeh mu je doneo dugu i bogatu karijeru. Posle 7A od 32 KS došli su 7B, 7C i 7S (Sport), zatim 11A od 46 KS i na kraju udobni i moćni 15-Six sa šestocilindričnim motorom od 77 KS, ne zaboravljajući prototip od 22 KS sa V8 motorom.

Traction je takođe bio dostupan u nekoliko stilova karoserije, od kabrioleta do lažnog kabrioleta (kupe), uključujući Familiale i Commerciale, pri čemu je poslednji bio među prvim serijskim automobilima opremljenim vratima prtljažnika.

Sastavljan u Javelu (Francuska), ali i u Belgiji, Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Poljskoj, Citroen Traction Avant je proizveden u 759.123 jedinice do povlačenja sa tržišta u julu 1957. godine.

Citroen je predstavio poseban logo u čast 90. godišnjice Traction Avanta. 9, 10. i 11. maja 2024. na stazi Šarade u Pui de Domu biće održan skup posvećen ovoj godišnjici.

U organizaciji kluba La Traction Universelle, događaj već ima više od 1.000 registrovanih automobila. Svečanost je prvobitno trebalo da se proširi izvan kruga da bi se završila paradom u Klermon Feranu, ali ova parada na kraju nije održana jer je gradska većnica izneverila organizatore, prema poslednjim podacima.

Sve informacije dostupne su na sajtu događaja.

AutoRepublika

(232)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Traction avant“ – bio je to lep auto sa sportskim proporcijama: dugacak, sirok i nizak, dugacka hauba, siroko razmaknuti tockovi, sirok C nosac pozadi i prednji pogon koji mu je davao perfektnu stabilnost! Steta je sto je Citroen napustio ovaj koncept pogona koji je u sledecoj generaciji omogucio fenomenalni dizajn modela ID-DS! Sa prelaskom na poprecni motor njegov cuveni „ajkulin nos“ nije vise bio moguc.

Matija

Jos malo o Citroenu i prednjem pogonu. U gornjem tekstu spomenuta je firma Tracta – ona je jedna od prvih koja je primenila prednji pogon. Koncept je bio jednostavan: sve komponente prednjeg pogona – motor, menjac, diferencijal – bili su okrenuti za 180° prema prednjoj osovini! Sto se tice stabilnosti, koncept je bio efikasan, Tracta je veoma uspesno ucestvovala na trkama sa ovakvim konceptom. Izva trkacke staze ovaj koncept bio je krajnje nezgrapan jer je zahtevao dugacku haubu i ogromno rastojanje osovina. Citroen je resio ovaj problem postavljajuci diferencijal izmedju motora i menjaca. Sa gasenjem modela ID-DS Citroen je izbacio… Pročitaj više »

Yankee

FWD je zapravo proslavio Miller na trci Indianapolis 500, koja je u svoje vreme bila najveca na svetu. Miller je prvi put koristio FWD automobil na Indianapolis 500 jos 1924. godine. Nije uspeo da pobedi, zavrsio je kao 2. cini mi se, ali kada jeste pobedio 1926. godine, odjednom je zanimanje za FWD naglo skocilo. To je zapravo bila inspiracija za cuveni Cord L-29, a onda i za Traction Avant.

Jedan od Millerovih Indy FWD bolida, moja slika iz muzeja na stazi Indianapolis Motor Speedway od pre par godina.

comment image

Matori

Siguran si da si dobru sliku izabrao?
Nigde diferencijala na prednjoj osovini.

Yankee

Ako oni lazu, onda lazem i ja. Ovo bi trebao da bude pobednicki bolid sa 1928 Indianapolisa 500.
To bi trebao da je ovaj automobil i pise da je imao prednju vucu. Miller je koristio samo prednju vucu od 1924. godine sve dok firma nije otisla u stecaj 1933. godine zbog Velike Depresije.

comment image

Matija

U pravu si, prednja osovina je samo glatka cev, nista vise.
Drugo, kod prednjeg pogona je diferencijal cvrsto vezan za menjac, znaci nepokretan je u odnosu na karoseriju/sasiju. Veza sa tockovima je preko poluosovina. To opet ne znaci da tockovi moraju da budu nezavisno vezani za sasiju, postoji resenje gde je diferencijal nepokretan a tockovi su ipak kruto povezani. To je tzv. „De Dion osovina“.