1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ova „igračka“ Mercedesa košta skoro koliko i novi Volkswagen Golf
Ova „igračka“ Mercedesa košta skoro koliko i novi Volkswagen Golf

Ova „igračka“ Mercedesa košta skoro koliko i novi Volkswagen Golf

384
1
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da muškarci nikada ne odrastu već da njihove igračke samo postanu veće i skuplje, ali ona možda i nije istina. Mislim, možda nije istinit deo o većim igračkama, pošto je skupljanje takozvanih modela „diecast“ izuzetno popularan, unosan, a često i skup hobi. To će vam potvrditi i autor ove priče koji u svojoj kolekciji ima više od hiljadu modela (odavno sam prestao da ih brojim) različitih dimenzija, od onih u 87 puta manjoj veličini, pa sve do primeraka izrađenih u srazmeri 1:12.

Neko će ih videti samo kao igračke (to se posebno odnosi na roditelje koji dovedu svoju decu za Svetog Nikolu i onda očekuju da ih pustim da se igraju sa modelima), ali ja ih smatram za mnogo više od toga. Štaviše, jedino živo biće koje sme da im priđe je moj verni, ali smotani mačak Đuro.

Zašto vam pričam sve ovo? Pa zato što je firma Amalgam Collection upravo predstavila jedan veoma specijalni model koji je osam puta manji od pravog četvorotočkaša, ali košta kao da nije. Reč je o Mercedesovovom modelu W196 Monoposto iz 1955. godine sa kojim je legendarni Stirling Mos pobedio na svojoj prvoj trci u šampionatu Formule 1, na Velikoj nagradi Velike Britanije.

Koliko ovo zadovoljstvo košta? Verovatno ćete se šlogirati kada čujete da cena iznosi čak 17.155 američkih dolara, što je „preko bare“ više nego dovoljno da se kupi pravi kompaktni automobila. Brojka je toliko visoka iz nekoliko razloga.

Ne samo što je W196 veoma detaljan do najmanjih sitnica, već se i pri tom ručno sklapa i to u periodu po nekoliko meseci. Amalgam Collection kaže da će godišnje proizvoditi svega pet jedinica i da je svaki već nekoliko godina unapred rasprodat.

Iako je cena astronomska, ovaj Mercedes zapravo nije ni približno najskuplji minijaturni automobilski model na svetu. Pre nekoliko godina smo preneli zanimljivost o prototipu Volkswagena Type 2 iz 1968. godine sa surferskim daskama u prtljažniku. Proizvedena su samo dva primerka  u metalik crvenoj boji od strane firme Hot Wheels, a vrednost se procenjuje na 150.000 dolara.

Spomenućemo još jedan Hot Wheelsov redak prototip i to Chevrolet Camaro iz 1967. godine koji je vredan oko 100.000 najmanjih zelenih novčanica.

Mercedes iz naše priče nije baš toliko skupocen, ali je svakako detaljniji i odlična je investicija, pošto će vrednost sigurno rasti narednih godina.

Zoran Tomasović

(384)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Prelepo, jedinstveno, i nama preskupo. Ali ima kupaca…Svako ima svoju strast, i ne pita za cenu…