1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Želite da se razlikujete u Evropi? Kupite onda ovaj Lincoln Mark V
Želite da se razlikujete u Evropi? Kupite onda ovaj Lincoln Mark V

Želite da se razlikujete u Evropi? Kupite onda ovaj Lincoln Mark V

7.70K
0
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je period kasnih sedamdesetih godina prošlog veka doneo neke od najvećih američkih automobila ikada proizvedenih. Mislite da su četvorotočkaši iz Detroita danas glomazni? Zapravo, ovi su izuzetno mali, posebno ako ih uporedimo s onima od pre više od četiri decenije, kada je vladalo mišljenje „veće je bolje“. Ruku na srce, postojali su mnogobrojni drugi razlozi zašto je tako bilo, posebno po pitanju novih zakona o bezbednosti, pa su čak i oni automobili iz Evrope imali „produžene“ branike da bi zadovoljili zakone.

Američka opsesija snagom je takođe nestala kod premijum automobila. Vozilo je i dalje moralo da pruža izuzetno veliki maksimalni obrtni momenat, moralo je s lakoćom da savlada sve ubrzdice, ali od pitanja sirove snage, mnogo bitnije su bile karakteristike kao što su udobnost, tišina, komotnost i oprema, nego za koliko sekundi može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h.


Sada kada znamo sve to, predstavljamo vam ultimativni američki automobil iz kasnih sedamdesetih godina prošlog veka. Reč je o modelu Lincoln Mark V, to jest o predstavniku izuzetno popularnih luksuznih kupea izrađenih od strane Fordove premijum divizije.

Proizvodio se od 1956. do 1960. godine, i ponovo od 1969. pa sve do 1998. godine. Postojalo je sedam generacija, od čega je najveća bila ona peta (1977. – 1979) o kome trenutno čitate. Sa dužinom od 5,9 metara, Mark V je najveći Fordov kupe u istoriji i prodavao se veoma uspešno, pa je u tri godine proizvodnje pronašao čak 228.862 kupaca.

Lincoln je takođe sarađivao i sa mnogim modnim kućama i svaka od njih je predstavila svoje verzije. Spomenućemo imena kao što su Bill Blass, Cartier, Givenchy i Pucci, a model iz ove priče je jedan od 2.262 primerka proizvedena 1979. godine os strane Givenchyja.

Većina prodatih primeraka kupea Mark V je ostala na američkom kontinentu, iz razloga što ostatak sveta smatra njegova kockaste linije u poređenju s onim zavodljivim prezentovanim od strane Mercedesa, BMW-a ili Jaguara iz navedenog perioda, ali sa vremena na vreme se pojavi neki kolekcionar koji želi da se razlikuje.

Bez obzira koliko je nemačka konkurencija iz tog perioda bila lepša, automobila s oznakama Mercedesa i BMW-a ima „kao pleve“ na ulicama, pa su šanse male da će se iko okrenuti za njima, a zamislite kakav je doživljaj videti glomazni američki kupe sa težinom od preko 2,5 tone, kako se probija uskim evropskim putevima? Pretpostavićemo da je holandskoj kompaniji Gallery Aaldering upravo tako nešto prolazilo kroz glavu kada je odlučila da uveze ovaj Mark V na Stari kontinent.

U zvaničnom oglasu se navodi da je automobil kupljen u gradu Albukurki u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko (da, upravo tamo gde Duško Dugouško uvek pogrešno skrene i gde nas je oduševljavao Volter Vajt u seriji „Breaking Bad“).

Prethodni vlasnik ga je čuvao u klimatizovanoj garaži i na satu se trenutno nalazi brojka od 73.252 milja (117.203 kilometara). Ispod haube se krije „kamionski“ V8 motor zapremine 400 kubnih inča ili prevedeno na „evropski jezik“ 6,6 litara. Razvija samo 166 konjskih snaga i maksimalnih 433 Nm obrtnog momenta.

Brojka je svakako razočaravajuća, ali u Evropi se od strogih zakona o izduvnim gasovima nije ni moglo očekivati više. Ovaj motor pod imenom Cleveland (po istoimenom gradu gde se proizvodio) je zapravo bio jedina opcija tokom 1979. godine, a godinu dana ranije Mark V se mogao naručiti i sa još većim „osmakom“ zapremine 460 kubnih inča (7,5 litara) sa 208 „konja“ i maksimalnim 483 Nm obrtnog momenta. U oba slučaja snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepene automatske transmisije.


Mark V Givenchy je u svoje vreme koštao oko 22.000 američkih dolara (79.600 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti) i mogao je da se dobije sa svom opremom koja je bila dostupna u spomenuto vreme.

Ali danas posebno, takvo zadovoljstvo „iz prošlosti“ mora i da košta, pošto u Evropi nema Lincolna na svakom koraku. Tražena cena iznosi 26.950 evra, što svakako nije mala cifra, ali kao što rekosmo, posebnost se uvek dodatno doplaćivala.

AutoRepublika

(7703)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments