1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Sedam legendi relija traži novog vlasnika
Sedam legendi relija traži novog vlasnika

Sedam legendi relija traži novog vlasnika

1.89K
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste ljubitelj profesionalnog auto-moto sporta, onda ćete se sigurno složiti da je čuvena Grupa B od strane Svetskog šampionata u reliju (WRC) bilo najbolje takmičenje ikada viđeno. Iako je serija postojala relativno kratko, i to od 1983. do 1986. godine, u tom periodu je stvorila toliko puno legendi, kako po pitanju vozača tako isto i automobila. Do današnjeg dana će se postavljati pitanje koji četvorotočkaš je bio najbolji, a ljubitelji se uglavnom prepiru oko Peugeota 205, Audija Quattro i Lancije 037.

Na kraju dana, Grupu B je „sahranilo“ ono šta je i proslavilo, a to je da su automobili postali previše brzi i opasni. Tokom sezone za 1986. godinu Hoakim Santos je „uleteo“ u publiku sa svojim Fordom i usmrtio tri osobe, a nakon što je miljenik publike Henri Toivonen nastradao na Korzici, FIA je odlučila da uvede promene za narednu godinu.

Mnoge legende Grupe B su se takmičile u nekim drugim šampionatima, a ispred nas je sada kolekcija od čak sedam primeraka koje će neki s(p)retković sa izuzetno dubokim džepom moći da kupi. Ovu aukciju organizuje institucija pod imenom Artcurial Motorsports u Parizu i biće prodato preko 35 veoma poželjnih klasičnih automobila, od čega su neke legende iz Grupe B.

Najviše pažnje privlači Lancia Delta S4 iz 1985. godine, koja je veoma slična vozilu spomenutog Toivonena, a iako je pobedila na svega pet relija tokom dve godine takmičenja, ipak se smatra jednim od najboljih reli automobila u istoriji. Vrednost se procenjuje na oko 800 hiljada evra.

Sledi statistički najuspešniji sportista i to Peugoet 205 T16 sa 16 pobeda i dve titule konstruktora, a i za njega je potrebno izdvojiti 800 hiljada evra. Zatim stižemo od najskupljeg primerka, a to je Audi Quattro Sport S1. Ovaj konkretni primerak pruža preko 500 konjskih snaga i može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 2,6 sekunde.

Restauriran je u originalno stanje i dugo godina je bio u vlasništvu nemačkog giganta. Eksperti smatraju da će novog vlasnika koštati čak 1,2 miliona evra. U kolekciji se nalaze i Renault 5 Maxi, MG Metro 6R4, Ford RS200 i na kraju Lancia Delta S4.

 

Aukcija će se održati naredne sedmice, a svi četvorotočkaši se mogu kupiti odvojeno ili u timu. Artcurial Motorsports će sigurno privući mnogo posetilaca jer su šanse da ćemo ponovo videti ovakvu kolekciju na jednom mestu izuzetno male.

AutoRepublika

(1894)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments