1. Home
  2. Testovi
  3. E-Bike / KTM Macina Race 273 – E trend
E-Bike / KTM Macina Race 273 – E trend
23

E-Bike / KTM Macina Race 273 – E trend

4.72K
23
Podelite sa prijateljima:

Od 70-ih godina prošlog vijeka, tržiste su preplavili proizvodi s prefiksom Turbo. Turbo je na tržistu predstavljao sinonim za nešto vrlo dobro, veoma brzo. Govorimo o trendu koji je pokrenula automobilska industrija ugradnjom turbopunjača u komercijalna vozila. Trend je toliko daleko otišao, da su se proizvodile i sunčane naočale s natpisom Turbo.

Od 2015. godine, automobilska industrija je pokrenula novi trend, karakterističan po oznaci „E“. „E“ označava ugradnju elektromotora u konvencionalna vozila bilo u kombinaciji sa SUS motorom (hibrid) ili solo u vidu EV. Trend je toliko daleko otišao, da nijedno prijevozno sredstvo nije ostalo imuno. Ono jedino što još uvijek nije poznato je koliko ti proizvodi imaju smisla i da li pružaju kvalitetniju i jeftiniju eksploataciju.

Danas vam predstavljam jedan model bicikla s oznakom „E“. Radi se o izuzetnom austrijskom proizvođacu motorcikala i bicikala, namjenjenih za ekstremne sportove, te samim tim i ekstremnu eksploataciju – KTM Macina Race 273!

Opšti dojam

Sam vizualni dojam odaje da se radi o ozbiljnom mountain biciklu, namjenjenom za ozbiljniji teren. Profesionalna oprema, mjenjać, ovjes, pedale, ležajevi i e-motor od proizvođača s pedigreom primamili su me za prvu probnu vožnju.

Dinamika vožnje

Na samom startu bitrate na putnom računalu režim vožnje i koliko će biti učešće elektromotora u vašoj vožnji kada je reč o snazi (W) i obrtnom momentu (Nm):

  • Eco / 40 W i 35 Nm
  • Tour / 100 W i 40 Nm
  • Sport / 170 W i 45 Nm
  • Turbo/ 250 W i 50 Nm

Odabrao sam odmah ambicioznu postavku „4“ u skladu sa 70-im i današnjim trendom. Naglo okretanje pedala je momentalno proizvelo zvuk snažnog trenja zadnje gume, kao i jasno zujanje elektromotora i silovito ubrzanje koje me je iznenadilo. Za nekoliko sekundi, brzinomjer je pokazivao 30 km/h.

Održavanje brzine nije predstavljalo nikakav problem uz pomoc „e“ motora. Hidraulične kočnice su se pokazale precizne, jake i udobne na prvo ekstremnije kočenje. Geometrija bicikla je savršena, 22,5 kilograma sopstvene težine i mojih 92 kilograma, bicikl je provlačio kroz usku zahtijevnu šumsku stazu uz more bez većih problema.

Prednji zračni ovjes je također bez ikakvih problema savladalo prepreke na stazi (korijenje drveća, kamenje, šljunak, rupe, stijenje…). Vožnja uzbrdo je identična vožnji po ravnom. Održavanje brzine u nešto nižim stupnjevima prijenosa je jednostavno, a 25 km/h održavati na usponu od 20-25% praktično banalno.

Bicikl je plug in hybrid. Punjenje iziskuje odgovarajući prostor u koji može stati naš dvokotač, a dizajnerski je riješena integrirana baterija u šasiji bicikla. Zato je nemoguće izvaditi je kako bi se napunila. Zavisno od vožnje, podrška baterije će trajati od 30 do 100 kilometara. Na testu od jednog sata ekstremnije vožnje i pređenih desetak kilometara, potrošio sam 20% kapaciteta baterije.  Najljepše se u normalnoj voznji pokazao na 25 km/h. Ulog truda i nagrada koju donosi „e“ motor, naprosto vam uljeva pouzdanje da se vozite satima bez prestanka.

Mane KTM e-bike vrijednog 3.200,00 eura

Maksimalna brzina koju pruža elektromotor iznosi do nekih 40 km/h. Dalje se morate osloniti na snagu svojih nogu. Šteta, bicikl sa ovakvom geometrijom i komponentama bi se mogao nositi sa bilo kojim skuterom do 50 ccm. Bilo bi bolje da ,,gura“ do 50 km/h i da je idealan ,,kruzer“ na 35 km/h. Tada bi bio iznad standardnih bicikala i bilo bi puno lakše izdvojiti taj iznos. Ovako, za sada nije veliki iskorak od standardnih skupljih mountain bicikala u ovome cjenovnom rangu osim uzbrdo.

Roditeljska pažnja !

E bicikl nije za malu djecu, niti za odrasle bez iskustva. Nalet momenta elektromotora ukoliko ne držite guvernalu sa dvije ruke, može biti koban i izazvati neugodni zaokret guvernale, koji će vas katapultirati sa bicikla i izazvati ozbiljnije ozljede. Vožnja na zadnjem točku, kao i ostali ekstremniji stilovi vožnje, definitivno nisu jednostavni kao na običnom biciklu. Profesionalcu bi trebalo dosta vremena da se prilagodi i prilagodi na moment „e“ motora i težinu samog bicikla. E bicikl se dosta odgovornije i opreznije treba voziti.

Specifikacije

MOTOR                36 V 250 w (50 Nm) Bosch Performance CX

BATERIJA             500 Wh Bosch PowerTube

TRANSMISIJA    Sram RD NX Eagle 12-speed

KASETA               Sram CS NX Eagle XG1230-12, 11-50

VILJUŠKE           RockShox Judy, 100 mm travel, tapered alu, QR15x110

KOČNICE              Shimano MT201 / Rotor 180-180

TOČKOVI        27.5″

GUME               Schwalbe Smart Sam

DIMENZIJE RAMA        38 cm, 43 cm, 48 cm

GARANCIJA        2 godine na bicikl i bateriju

Preporuka

Ovaj bicikl je moja preporuka svakom tko je zagriženik u ovu vrstu sporta. Trend je dobar, ali nažalost jos uvijek skup. Tko je dubljeg džepa – topla preporuka. Tko želi povremeno da se ,,počasti“ moguće ga je iznajmiti za nekih 10 eura po satu.

Tekst i fotografije: Jug Grizelj

Uredio: Pavle Barta

(4715)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Momak iza ćoška

Kad vidim da ovo ima 50nm instant obrtnog momenta smorim se što moj auto ima 110nm na 4000 rpm.

moron

Ne razumem uparivanje struje i MTB-a. MTB, za mene, znači prirodu i avanturu, da se svojom snagom popnete negde gde ce teško i ljudska noga. MTB ima takav sporohodni prenosni odnos da vi u prvoj mozete da savladavate nagib koji ce vas prevrnuti na ledja i koji vas tera da se „dignete na pedale“ i bukvalno legnete preko nosa bajsa da bi to pokušali spreciti. Volim nizbrdo ( ko ne voli ), ali, istinska sreća mi je ekstremna uzbrdica i to kada je pobedite, u prirodi, pa makar se razbili pri tome hiljadu puta. Čak nizbrdo (u prirodi) nekada znam… Pročitaj više »

Ercegovac

Узе ми ријеч. МТБ и електро мени неповезиво.
Али неки дан сам видио и на кратко тестирао један Скотов плаг ин бицикл са гумама за асфалт.
То је већ нешто друго,намијењено као замијена за аутомобил по граду …

moron

Da, takav e-bajs, kao sredstvo prevoza i zamene automobila, to pozdravljam.
Ali, uvek ima „ali“.
Za bajs još uvek ne postoji „kasko“. Što je jako bitno i kada sagledavamo e-bajs kao prevozno sredstvo. Kad vam „dignu“ običan bajs od 100-300 eura -„uzdahnućete“ samo … Kad vam odnesu e-bajs od 1.000-3.000 eura, možda i – „izdahnete“ ?

Jug

Iz mog iskustva, bajkeri stavljaju bicikle na galeriju auta. Provozaku se po planini pola dana i vracaju se nazad sa autom. Ovaj bike pruža mogucnost da sa njim odete do planine provedete pola dana na planini i da se sa njim vratite kuci 🙂

Bungi

Kakav se samo automobil može kupiti za 3200 eura.?? Sa četiri nove gume, registrovan godinu dana.

Dikh tu kava

I to „NOV! NOV! NOV!“..

Renault Terminator

Danas ga snimio,kosta nov 2500 eura,ovde kod mene… Za druga Morona…kasno sam se sijetio da snimam,skoro 1km ovaj cova ne pretice biciklistu,znaci ne zeli da rizikuje ni 1% zivot bicikliste.Mislim ovde je to normalno ali meni koji sam trenirao biciklizam i presao sa bajsom na hiljade kilometara u Srbiji ovo mi je jos uvijek nezamislivo.Pa druze mene je covijek htio da bije tamo kod Djurinaca na Avalskom zato sto vozim bajs po cesti,ladno cova stao i poceo da mi soli pamet!!!!Strasno!!! Sigurno si i ti imao tako nekih idiotskih situacija…al zato u Austriji nema zezanja,pogledaj i sam..i to svaki dan… Pročitaj više »

moron

Brate, pogledah, ali, lakše bi mi bilo da nisam. Ne tako retko sam na bajsu u situaciji glavu da izgubim „na pravdi Boga“ i sve više mislim da je krajnje vreme da batalim bicikl ( a i kola ) i da se javnim putevima krećem isključivo sa T-55 🙂

Pomponije

Za taj novac se kupi jedna lepa Vespica od 50 cc. Malo troši, laka za gradsku upotrebu… Ako je do rekreacije po gradu, bajs od 250 evra i Bog da te vidi.

Električni bicikli su jednostavno preskupi. Za svaku racionalnu osobu…

J4ZZER

Juce me poznanik iz NS zamoli da proverim e bajk koji prodaje moj sugrađanin… i odem ja zakleti biciklista pun predrasuda…

Odusevih se! Cak mi ni tezina od 20+ kg njje smetala! Doduse rec je o jednom od najboljih e bicikala, HAIBIKE SDURO TREKKING 6.0, sa XT opremom…

Moram zeni nesto onako kupiti, jer ona bi da vozi, ali ne po uzbrdici 🙂

TNT

A “cijena prava sitnica”, ili…

J4ZZER

Cena bese 1100 eur, ali je star dve godine… Nov je oko 2900 u DE i best buy je bajk po nemackim medijima. Ovi britanski ni ne pominju nemacke proizvodjace.

Inace vozim TREK hibrid FX sa prosecnom opremom i odem prekjuce da probam CUBE hibrid sa besnom opremom… Nisam uooste osetio wow faktor mada je oprema bila najbolja… A obo bese stvarno neki novi nivo opuštenosti

TNT

Pa to i nije tako strašno. A kod njh se baterije mogu menjati / dodavati jače?

J4ZZER

Mogu da se menjaju tj skidaju…

moron

Ja mom ženskom detetu ( srednjoškolcu) već godinu dana nudim da joj kupim e-bajs ( onaj „naš“, E prime ), da se ne zlopati do škole par kilometara gradskim prevozom i pešaka, ali, neće ni da čuje … Teško mi je da to razumem (da joj je draže da se drži za šipku gradskog busa i posle i „tabana“).
Opet, meni je nekako teško da za mene lično uzmem e-bajs, jer mi se to kosi sa mojim ličnim ( tradicionalnim) „svetonazorima“ o biciklu. Nije da nisam često u dilemi, svestan sam njegovih odredjenih prednosti, ali se za sada „držim“.

s mile

lično bih se zabrinuo za bezbednost E bajka u školi….ili je to nekako rešeno…

moron

Mogao bih da joj ponudim bezbednu garažu za e-bajs na istoj udaljenosti od škole koju i sada ide pašaka od mesta gde izadje iz busa ( možda 700-800 metara ).
Mada, da se ja pitam, išla bi u školu običnim bajsom, jer ima samo oko 5 km ( od čega 3-4 ima trotoare ili staze).

J4ZZER

@moron Onaj nas E Bike ja ne bih kupovao, jer sam ga probao pre dve godine na NS sajmu i delovao mi je jako tesko tj masivno. Ovaj Haibike bese kao malo tezi MTB, ali nista strasno ili osetno. Imase 75nm i ubrzanje je fenomenalno, bilo je 30+ juce a ono vrtric pravis koji pirka… Negde procitah studiju da e-bajkovi dovode do toga da ljudi jos vise koriste bicikl i na jos dalje ture… Za moju zenu bi bio idealan jer do posla ima 5km, a htela bi da se rekreira nakon zavrsetka nastave, a ne da se oznoji ore… Pročitaj više »

s mile

na sajmu automobila u Nišu sam vozio domaći e bajk, blesavo ide, ja i onako običan vozim brzo, kad sam zapeo, dogurah lako do 40kmh, odličan je, ram je AL ako ne grešim, i sumnjam da je teži od konkurencije u klasi cca 1000-1500eur.
drugar mi ima ebajk, prelazi skoro međugradske vožnje… prednost… ne zamore ga kao mene klasičnim bajkom

J4ZZER

Ja sam veliki poklonik kupovine domacih i lokalnih proizvoda, ali ovi nasi bicikli imaju 28+ kg, sto mi je ipak previse, a dq nisu jeftini, jesu, mada nigde ne pise ciji im je elektro sklop, BOSCH, Brose ili Yamaha? Inace, gledah malo danas nemačke sajtove i kod njih postoje tri kategorija bicikala: 1) e bicikl koji moze da ide bez okretanja pedala, ima maks brzinu od 20km h (malo) i kao takav se ne registruje i ne podleze obaveznom osiguranju. 2) pedalec koji ide samo uz okretanje pedala tj asistenciju, ima maks brzinu tj asistecniju do brzine od 25 km… Pročitaj više »

moron

Kako su meni rekli prošle godine u E-Prime-u, bajsovi koje oni prodaju se formalno vode kao ovi iz tvoje tačke 2. Takvi su im „papiri“. Ali, faktički, svi su (ilegalno) softverski izvedeni tako da mogu da se kreću ( u posebnom modu ) kao ovi iz tačke 1. Pri čemu oni sa motorom snage od 2 kW postižu do 80 km/h ( par kamikaza te vrste redovno srećem kako voze u koloni automobila ludom brzinom ). I nije tako samo kod njih. Mene često ujutro pretiče e-bajs Xplorer Sydney ( težak 27 kg), za koji znam da je deklarisan kao… Pročitaj više »

J4ZZER

Bicikli iz tacke 2 se mogu „preradom“ preurediti u bicikle pod tackom 3. Naravmo na zapadu to nije dozvoljeno.

Ne patim za nekim enormnim brzinama, imam visok pritisak pa mi nije bas preporuceno da se pentram po zestokim usponima, a kod mene gde god se okrenes Fruska Gora x2