1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Thunderbird ponovo u serijskoj proizvodnji?
Ford Thunderbird ponovo u serijskoj proizvodnji?
1

Ford Thunderbird ponovo u serijskoj proizvodnji?

273
1
Podelite sa prijateljima:

U svojoj istoriji koja traje već 118 godina, Ford se mogao pohvaliti velikim brojem legendarnih automobila. Lista bi bila poduža kada bi pokušali da ih nabrajimo baš sve, zato ćemo reći da su u Americi najpoznatija ona imena koja se zovu Model T, Mustang, F-Series, Explorer, Fairlane, Galaxie i još mnogi drugi. Ali, nemoguće je na listu ne staviti i model Thunderbird, koji je u periodu od 1955. do 1997. godine, i ponovo od 2002. do 2005. godine, pronašao preko 4,4 miliona kupaca.

Brojka možda nije velika kao kod nekih drugih modela automobila koje smo spomenuli, ali je potrebno reći da je Thunderbird kroz većinski deo svoje istorije bio najveći, najluksuzniji i samim tim najskuplji Ford.

Ovaj četvorotočkaš je povućen iz prodaje posle 2005. godine kada pokušaj sa retro stilom nije dao rezultate, ali kako stvari stoje, možda ga opet vidimo u izložbeno-prodajnim salonima.

Thunderbird je originalno predstavljen 1955. godine, kao odgovor Forda na Chevrolet Corvette. Bio je to prvi moderni sportista kompanije sa dvoje sedišta, i iako je delio neke karakteristike sa Corvettom, po mnogim detaljima se takođe razlikovao.

Naime, rival iz Chevroleta je pružao školjku razvijenu od plastike ojačanom staklenim vlaknima i motor sa šest cilindara, dok se Thunderbird mogao pohvaliti sa osam cilindara. U prevodu na neki jednostavniji jezik, Fordov velikan nije bio čistokrvni sportista već kabriolet napucan opremom za sporije krstarenje u stilu gran turismo automobila.

Međutim, 1958. godine Thunderbird dobija zadnja sedišta da bi privukao veću bazu kupaca i takav trend će održati sve do ranih osamdesetih godina prošlog veka. Zapravo, osnovao je klasu poznatu kao „personal luxury“ koju su odlikovale karakteristike velikih kupea, sa punom opremom, fantastičnom udobnošću i moćnim motorima, ali sa cenom dosta nižom od premijum automobila.

Thunderbird se tokom osamdesetih godina prošlog veka oprobao i kao sportista u šampionatu NASCAR, a po prvi put je ugašen posle 1997. godine, kada je trend velikih kupea praktično izumro. Ford je pokušao s ovim modelom još jednom, i to od 2002. do 2005. godine, sa retro stilom, ali bez većih rezultata.


Sada kada znamo ovu istoriju, potrebno je da kažemo da je američka firma u poslednjih petnaest godina redovno obnavljala pravo na ime Thunderbirda, ali je iz nekog razloga zaboravila to da učini i prethodne godine.

Kako prenosi sajt Muscle Cars and Trucks, obnova zaštite naziva, intelektualne svojine ne mora da znači da ćemo ponovo videti takvo ime u serijskoj proizvodnji, već možda Ford jednostavno želi da zaštiti imidž svog velikana i spreči nekog drugog da ga koristi.

Ali istovremeo, postoje i oni koji smatraju da poslovica „gde ima dima ima i vatre“ ima puni smisao i u ovom slučaju, i da bi se ime Thunderbird odlično uklopilo na nekom modernom električnom vozilu (reč „thunder“ inače na engleskom jeziku znači „grom“).

Teško je znati šta budućnost donosi, ali nema sumnje da bi „Jenkiji“ jako voleli da vide Thunderbird u serijskoj proizvodnji.

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Najvise mi se uvek dopadao Thunderbird iz 1980-ih iz NASCAR-a … Bill Elliott je vratio Ford u centar paznje u NASCAR-u posle skoro 15 godina neuspeha.

comment image