1. Home
  2. Vesti
  3. Ovim tempom električni bicikli će ubrzo nadmašiti prodaju konvencionalnih vozila
Ovim tempom električni bicikli će ubrzo nadmašiti prodaju konvencionalnih vozila

Ovim tempom električni bicikli će ubrzo nadmašiti prodaju konvencionalnih vozila

535
15
Podelite sa prijateljima:

Eksponencijalni rast prodaje električnih bicikala u više evropskih zemlja je bio tako impozantan da se uskoro može očekivati da po prodaji nadmaše automobile pogonjene motorima s unutrašnjim sagorevanjem, pod pretpostavkom da se tempo isporuka dvotočkaša iz pomenutog segmenta održi. Trend se obrazlaže činjenicom da je sve više persona koje su zbog zloglasnog virusa, voljne da koriste sopstveni prevoz, ali su istovremeno nevoljne da za saturaciju te potrebe ulože masovne količine novca. Rezultanta ovakvog spleta okolnosti jeste rast prodaje električnih bicikala u proteklih par meseci.

Izveštaji koji stižu iz Nemačke govore o tome da je u prvih šest meseci 2019. godine prodato skoro milion električnih bicikala, ali da su pandemija i prateće mere izolacije, samo podgrejale interesovanje kupaca.

Izveštaj koji je preneo portal Electrek se poziva na nalaze do kojih je došla Evropska biciklistička konfederacija (Confederation of the European Bicycle Industry – CONEBI) a u kojim se navodi da će tržište električnih bicikala dostići nekih sedam miliona primeraka do 2025. godine. U istom tom izveštaju se navodi da su neki drugi timovi istraživača još optimističniji, najavljujući da će cifra dostići i celih deset miliona isporuka baterijskih bicikala.

Nasuprot tome, rast broja novoregistrovanih automobila je bio drastično sporiji, ali je cifra od 15,5 miliona iz 2019. godine i dalje znatno veća od one koja reflektuje tražnju za električnim biciklama. Tempo rasta prodaje automobila je posebno usporen u odnosu na onaj koji govori o popularnosti električnih bicikala u nekim državama gde se izveštava o 40% više isporučenih dvotočkaša iz te kategorije, i to na godišnjim osnovama.

Tražnja za biciklama s električnom asistencijom će samo rasti jer vladajuće elite insistiraju na dostizanju ciljeva ugljenične neutralnosti i forsiraju vidove transporta za koje cene da tome doprinose. Pored toga, neke zemlje su uvele i ograničenja u saobraćaju u velikim gradovima što opet ide na ruku „pedalašima“. Nedavno su u Velikoj Britaniji pokrenute i polemike u pogledu eventualnog uvođenja putarine za sve javne puteve i vozila po pređenom kilometeru, pa ne bi bilo iznenađujuće da i to mnoge pogura ka odluci o kupovini električnog dvotočkaša ovog tipa umesto klasičnog četvorotočkaša.

Za sada su ekološki aktivisti u naletu i endorfina i adrenalina kada se priča o biciklizmu, a da li će i koliko će ova euforija potrajati, ostaje da svi zajedno propratimo.

AutoRepublika

(535)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mada sam po pitanju e-bajsa dosta podvojena ličnost (deo mene bi to želeo), još uvek je značajno jača tradicionalna ličnost. I bojim se da će deo mane da „zauvek umre“ kada jednom sednem na e-bajs …

don

pusti ti to, gdje mi je poklon? sta si se stisnuo ko da si Musa 😀 ne bi me cudilo da se vrati pod nikom stara cicija! i to samo zbog danasnjeg komada torte!

moron

Znaš šta sam ja dobio za rodjenan od moje porodice? Masku. Pandemijsku. Tekstilnu. Crnu. Sa nacrtanim biciklima. Belim. Mnogo nacrtanih bicikala …
Jeste da se nisu mnogo istrošili, ali, ideja se poštuje.

Don

Šta me briga za tebe , Šta si meni kupio, stipso?!:-) vidi se da se družis sa Musom 🙂

Branko

Savjetujem ti da probaš električni romobil, jako je praktičan i zabavan. Ja sam krenuo sa Xiaomi 365 Pro (0,474 kWh, 700W max, 25 km/h), a sad sam već na Pulse 10 Dual Pro (1,68 kWh, 4.080 W max, 75 km/h) sa hidrauličnim ovjesom, hidrauličnim disk kočnicama sa hlađenim kaliperima, amortizerom volana i pogonom na oba kotača. I jedan i drugi stanu u gepek normalnog auta kad se sklope. Razmišljam o još jačim kontrolerima (30A -> 40A), pneumatskom ovjesu, krutom volanu itd… 😁

Branko

Nije loš, ali osobno ne bih uzimao sklopivi bicikl. Osim toga, nema hidraulične kočnice, preferirao bih veću bateriju i jači motor, nakon nekog vremena bi razmišljao o Rock Shock prednjoj viljušci… Jako Mi se sviđaju mi se ovi bicikli, razmišljam da kupim, a rade se u Srbiji: https://e-prime.com/

moron

Branko, ja sam se nekada davno mojim sportskim bajsom redovno trkao sa tramvajima i Savskom ulicom ( ko će brže od semafora do semafora, ili, od jedne do druge tramvajske stanice ). I čak i pri tim mladalačkim ludorijama osećao sam se nekako veoma bezbedno na bajsu, jer se, izmedju ostalog, zahvaljujući veličini točkova, sa njim u punoj brzini moglo skočiti sa trotoara na ulicu ili „naskočiti“ obrnuto. Za razliku od tog bajsa, bojim se da bih se na ovom električnom romobilu/trotinetu osećao baš nebezbedno i to baš zbog malih točkova. Siguran sam da je on sasvim ok za normalne… Pročitaj više »

Branko

Morone, jako volim bicikle, imam Gianta hardtail doma. Ali volim i skijanje, a romobil me pomalo asocira na to. Odustao sam od Xiaomija baš zbog sigurnosti i malih kotača. Pulse ima puno veće kotače, neusporediv ovjes i kočnice, ide čak i off road. Probaj nešto slično i uvjeren sam da će ti se dopasti ako voliš adrenalin. I baterija je “beskonačna”.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
Don

U kojem gradu?

Djordje Pesic

Kad jednom sednes na e-bajs, promenices misljenje sigurno.

Balkanboj

Nisam neki biciklista, ne da ne znam da vozim nego ne stižem, ali posle neke povrede kolena sve više gledam e-bajs. Probao sam neki sa malim točkićima i ide lepo uzbrdo. Sigurno ću uzimati neki „normalni“ koji nije sklopiv, sa menjačima i što jačim motorom, baterijom. Da bude dobar za do posla i nazad.

J4ZZ3R

Objektivno, da nije zime i kiše, većini porodica drugi gradski automobil može da se zameni e biciklom. Ja sam bio veliki protivnik istih dok me prijatelj iz NS ne zamoli da mu pogledam neki primerak sa oglasa i to HAIBIKE SDURO 7.0 sa Yamaha motorom sa 90nm! Kako to lepo ide i zaravanjava brda i uspone. Otisao bih na more sa njim ladno… I svi ovi sto se žale da nije ti to… Umesto da vozite 30_40 KM dnevno ili 100km za vikend, vi vozite duplo više i opet duplo više vidite, isto energije potrošite, ili obrnuto za manje vremena… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Djordje Pesic

Ja na Winori imam yamaha motor. Ide kao metak. Maksimalni obrtni moment (kako su mi rekli) je 85Nm

BojanNeki

Ja bih i dalje da „pedalam“ bajs ali da imam i ovako nešto, pa vozim oba po želji. 🙂

comment image

Inače to je motocikl proizvođača bicikala Sondors. 130 km/h mu je maksimalna brzina i 130 km dometa, a najavljena cena je $5.000.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki