1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Neko je upravo platio skoro milion dolara za Plymouth Barracudu
Neko je upravo platio skoro milion dolara za Plymouth Barracudu

Neko je upravo platio skoro milion dolara za Plymouth Barracudu

588
0
Podelite sa prijateljima:

Američki brend Plymouth nije sa nama već skoro dve decenije, ali to ne znači da njegovi modeli nisu često predmet rasprave. Pričamo o legendama kao što su Fury, Road Runner, GTX, Superbird i naravno Barracuda. Za njih „svako malo“ čujemo da je neko platio visoke sume novca. Barracudina verzija visokih performansi pod pomalo konfuznim imenom ‘Cuda iz 1971. godine, zapravo čuva rekord kao najskuplji takozvani mišićavi automobil u istoriji, a neko je 2014. godine platio čak 3,5 miliona dolara za jedan od kabrioleta.

Trenutno je u toku čuvena aukcija u organizaciji kuće Mecum gde je ‘Cuda još jednom oborila rekord kao najskuplji mišićavi automobil ove godine (doduše, tek smo u januaru pa se mnogo toga može desiti u narednih jedanaest meseci).

Preciznije, nepoznati kupac je platio čak 962.500 američkih dolara za ‘Cudu iz 1971. godine, što je bilo dovoljno da se legendarni Plymouth probije na listu deset najskupljih četvorotočkaša na Mecumu. Dok se Barracuda proizvodila od 1964. do 1974. godine, najpoželjniji primerci su oni iz 1970. i 1971. godine.

Ne samo što su bili najmoćniji već i najređi, pa tako ovaj konkretni primerak je jedan od samo dvanaest takvih. Za početak, reč je o kabrioletu, a samo u toj konfiguraciji je prodata u kontigentu od 1.385 jedinica. Zatim stižemo do legendarnog „Super Commando“ V8 motora sa 440 kubnih inča (7,2 litre) sa 390 konjskih snaga dok je menjač automatski.

Na satu trenutno stoji brojka od 21.000 milja (34.000 kilometara) i navodi se da je automobil restauriran i tako vraćen u originalno stanje. U korist dobre cene takođe ide što se ‘Cuda nalazila u vlasništvu čoveka po imenu Stiven Džulijano koji je veoma poznat kao veliki kolekcionar klasičnih američkih automobila.

 

Stiven je takođe stekao ime po preciznim i kvalitetno izvedenim restauracijama i njegovo ime je povećalo vrednost ovog Plymoutha u velikoj meri.

Daimler je najveći krivac za gašenje Plymoutha, ali kao što ova ‘Cuda pokazuje, njegov duh živi u svima nama kojima „benzin teče kroz vene“.

AutoRepublika

(588)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments