1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Spectre Type 10 je klasični Mini sa srcem Honde
Spectre Type 10 je klasični Mini sa srcem Honde
0

Spectre Type 10 je klasični Mini sa srcem Honde

208
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira kakvo mišljenje imali o njemu, teško da možete proći pored klasičnog modela Minija i nemati smešak na licu.

Možda vam je asocijacija na period posle Drugog svetskog rata kada je razrušenoj Evropi bio potreban mali i ekonomični četvorotočkaš ili pak Mister Bin, ali Mini je postao izuzetno bitan deo britanske kulture. Znajući sve to, nije retkost ni da vidimo sve one kojima „benzin teče kroz vene“ kako tjuniraju ovog mališana, a izbor mehanike je vrlo širok.

Izbor bi uglavnom padao na japanske agregate, često i iz motocikala, a u poslednje vreme i Fordov 1,0-litarski EcoBoost turbobenzinac je popularna modifikacija. Ali, jedna kanadska firma je otišla korak dalje i upravo prikazala Mini koji je nazvala Spectre Type 10.

Ova kompanija iz Vankuvera već duže vreme ima izuzetno visoku reputaciju sličnih vozila, ali se uglavnom koncentrisala na one iz Amerike i Japana. Nepoznato nam je zašto su izabrali baš Mini ovaj put mada je jasno već na prvi pogled da od ovog britanskog mališana nije previše ostalo u poređenju sa stanjem modela kada je originalno napustio fabriku.

Odmah da krenemo sa najboljom karakteristikom i kažemo da ga pokreće Hondin K20 agregat zapremine 2,0 litre koji razvija respektabilnih 230 konjskih snaga. Motor je postavljen pozadi i snagu prenosi na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Masa vozila iznosi svega 765 kg što znači da bi Type 10 trebalo da pruža impresivne performanse.

Da bi se dobila takva konfiguracija, zadnji deo automobila je morao da bude nešto produžen, ali po većini karakteristika i dalje deluje izuzetno originalno. Primera radi, felne veline deset inča se nisu izmenile, ali se iznad zadnjih krila nalaze poveći otvori za bolji protok vazduha koji bi hladio japanski motor. Originalne doboš kočnice su zamenjene sa diskovima.

Kabinu je dizajnirao čovek po imenu Marko Li koji kaže da je koristio japansku kulturu kao inspiraciju. Napominje da je stil takozvani „genkan“, što predstavlja deo domova u zemlji izlazećeg sunca gde se domaćin pozdravlja sa gostima. Obavezno je ovalnog oblika, a u ovom slučaju predstavlja kontrolnu tablu koja je više u stilu surferske daske.

Ispod njega se nalaze i držači za čaše i mala kutija dok sumnjamo da će neko pomešati sedišta sa bilo kojom drugom državom osim Japanom. U suštini, Spectre Type 10 možda izgledao kao Mini, ali je u realnosti Japanac u srcu i duši.

Ovakve prerade nikada nisu bile jeftine pa je tako i ovaj put. Ipak, verujemo da će svi biti šokirani kada kažemo da Kanađani traže sumu od čak 180 hiljada dolara za ovo zadovoljstvo. Proizvodnja će biti ograničena na samo deset jedinica, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima naredne godine.

AutoRepublika 

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments