1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najskuplji “muscle car“ ikada prodat
Zanimljivost dana: Najskuplji “muscle car“ ikada prodat

Zanimljivost dana: Najskuplji “muscle car“ ikada prodat

947
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da je restauracija klasičnih automobila izuzetno unosan posao i, ukoliko osoba zna šta ima u rukama, može veoma dobro i da se zaradi. Najviše pažnje privlače sportski i egzotični automobili koji mogu da koštaju na desetine miliona dolara i oni uglavnom dolaze iz Italije.

Međutim, američka automobilska industrija, ili bolje reći tamošnji kupci su specifični po tome što su spremni potrošiti ogromne sume novca na restaurirani proizvod koji je gotovo svako mogao da priušti kada je isti bio nov. Ne pričamo o Fordu GT ili Shelby Cobri, pa ni o Chevroletu Corvette, već o automobilima za čijim se volanom mogao naći običan građanin bez fakultetske diplome i najobičnijim poslom u fabrici.

Plymouth Barracuda iz 1971. godine je upravo takav automobil, a jedan od primeraka je prodat pre pet godina za neverovatnih 3,5 miliona dolara.

Spomenuta 1971. godina nije bila preterano uspešna za Chryslerov brend Plymouth. Tradicionalno treća najbolje prodavana marka u Americi (iza Forda i Chevroleta) je imala razočaravajuću godinu iza sebe, a nova generacija modela Barracuda (koja je debitovala godinu dana ranije sa mehaničkim blizancem Dodge Challengerom) nije osvojila srce kupaca u onoj meri u kojoj se Plymouth nadao.

Barracuda, i njena performanta verzija ‘Cuda, su pronašle 16.159 vlasnika te 1971. godine. Samo 108 njih su ispod haube posedovali fenomenalni i legendarni Hemi agregat, od čega je samo 11 primeraka stiglo u kabriolet izdanju.

Model sa slike je jedan od samo dva Hemi kabrioleta sa četverostepenim manuelnim menjačem, što je možda i ključni razlog visoke cene. Možda cifra od 3,5 miliona dolara i ne bila toliko čudna da je reč o nekom proizvodu koji je i kao nov koštao ogromnu sumu novca, ali to ovde nije slučaj. Čak i bogato opremljeni kabriolet sa najmoćnijim agregatom bi koštao kupca oko 5.200 dolara što iznosi tek nešto više od 32.000 američkih dolara prema današnjoj vrednosti novca.

Model iz ove priče je takođe jedini preživeli Hemi kabriolet sa manuelnim menjačem čija se kompletna mehanika i šasija “poklapaju“ sa fabričkim informacijama dok je kod drugog primerka fabrički agregat u jednom momentu zamenjen drugim.

Automobil je restauriran 2000. godine i nekoliko puta je promenio vlasnika. Pre nego što je oborio rekord na Mecum aukciji 2014. godine, njegov prethodni vlasnik ga je kupio za 405.000 američkih dolara.

Plymouth ‘Cuda nije jedini “muscle car“ čije cene prelaze cifru od milion dolara, pa je jednako visoka tražena cena i za Dodge Challenger Hemi kabriolet, Ford Mustang Shelby GT350R, Chevrolet Camaro ZL1 i ostale. Za one kojima su navedene sume (pre)visoke postoje i one jeftinije verzije kojima se trguje po cenama do 50.000 dolara.

Zoran Tomasović

(947)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments