1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Yugo Cabrio sa 592 km na satu je zvezda ovogodišnje aukcije Barrett-Jackson
Yugo Cabrio sa 592 km na satu je zvezda ovogodišnje aukcije Barrett-Jackson

Yugo Cabrio sa 592 km na satu je zvezda ovogodišnje aukcije Barrett-Jackson

2.61K
10
Podelite sa prijateljima:

Približava nam se još jedna automobilska aukcija u organizaciji kuće Barrett-Jackson, koja inače važi za Bibliju u Sjedinjenim Američkim Državama za sve one koji žele da kupe ili prodaju svog limenog ljubimca. Uglavnom dominiraju četvorotočkaši proizvedeni pre ranih sedamdesetih godina, mada nije retkost ni da oni moderniji privuku veliku pažnju i vlasnicima donesu povelike sume novca, a s vremena na vreme se pojavi neki unikat kom su se Jenkiji smejali kada je bio nov, dok se sada za posedovanje istog zahteva veliki iznos.

Ove godine ta čast pripada našem Yugu i to u kabrioletskom izdanju, a primerak koji vidite na priloženim fotografijama je prešao svega 592 kilometara tokom poslednjih trideset i kusur godina.


Cabrio se nudio “preko bare” samo 1990. i 1991. godine, a fabriku u Kragujevcu je napustilo samo 500 jedinica. Zavisno kojim izvorima verujete, u Americi je završilo 72 ili 100 primeraka. Većina sajtova napominje brojku “od 75 do 100” dok je jedan vlasnik bio konkretniji i napisao da je njegov Cabrio “1 od 72” u Americi.

Na ideju o kabrioletskom izdanju najjeftinijeg novog automobila u Americi je došao čovek po imeni Toni Kiminera. Krajem osamdesetih godina prošlog veka je bio predsednik Zastavine američke divizije i kontaktirao je inženjera Pitera Musketa da mu napravi specijalno izdanje Yuga. Musket je imao dugogodišnje iskustvo rada u privatnoj firmi ASC/McLaren gde je prerađivao kupee u roudstere i kabriolete, pa je u istoj konfiguraciji razvio u našeg velikana.

Posao se očigledno dopao Kimineri i zatražio je da se organizuje serijska proizvodnja. Kada je ona startovala 1990. godine, Cabrio je pružao platneni krov s pravim zadnjim staklom (umesto plastičnog koji je viđen na većini drugih vozila) i klikom na dugme spuštao se iza zadnjih sedišta.

Pokretao ga je 1,3-litarski benzinac iz modela GV Plus, ali dok je u heču razvijao 67 konjskih snaga zahvaljujući direktnom ubrzgavanju goriva, u Cabriju se mogao pohvaliti sa karburatorom i 61 “grlom”. Snaga se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, dok je masa iznosila nešto manje od 900 kilograma.

Iako je Cabrio svakako bio najjeftiniji novi kabriolet u Americi, i dalje nikako nije bio pristupačan. Tokom 1990. godine heč je koštao 4.435 dolara (oko 9.135 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca), ali za kabriolet je bilo potrebno izdvojiti čak devet hiljada zelembaća (današnjih 18.536 dolara).

To je bilo za oko dve hiljade dolara (današnjih 4.120 dolara) manje nego što se tražilo za sledećeg najjeftinijeg rivala (Geo Metro), ali i pored toga, mnogima se takva suma činila prevelikom za jedan mali gradski četvorotočkaš.

 

Ono što ovaj konkretni primerak čini veoma posebnim jeste podatak da je do sada prešao svega 370 milja (592 km), pa sumnjamo da postoji još neki Cabrio na svetu koji je praktično nov. Barrett-Jackson ne ulazi u detalje zašto je tako i možemo samo da spekulišemo da li se vlasniku nije dopao ili je možda služio za promotivne svrhe, ili je neki drugi razlog u pitanju.

Doduše, mnogi smatraju da brojka nije istinita pošto je dokumentacija ne potvrđuje, već kaže da je Yugo, zbog svojih godina, isključen takvih detalja. Bilo kako bilo, odgovor o dostignutoj vrednosti na nadmetanju ćemo saznati ovih dana kada će se aukcija održati u najvećem gradu Hjustonu savezne države Amerike, a koja se zove Teksas.

AutoRepublika

(2609)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Grozdan_the_Great

@Yankee ovo da kupiš, a ne tamo neke američke krševe 😂 Inače, tekst je odličan

Renault Terminator

E ako si mu rekao,kupuje tamo one šklopocije njihove,eto sada šanse uzmi nešto naše🙂.

Yankee

Malo danasnje zanimacije … Sledeceg vikenda El Camino ide na svoj prvi auto show od kada sam ga kupio. 🙂

comment image

Renault Terminator

Ako ga neko bude htio kupiti prodaj odmah i kupuj Jugica kabrio.

Yankee

Nista ne moze da zameni americki Big Block V8.

Renault Terminator

Ma nemoj biti lud,EFI je zakon😁

Bungi

Jugiša je k’o avion!

Renault Terminator

Zoki ga kupio😁.

Bungi

Sretnik! Uzeo ga je skoro za džabe.