1. Home
  2. Vesti
  3. Izvršni direktor Renault grupe predstavio plan za preporod kompanije
Izvršni direktor Renault grupe predstavio plan za preporod kompanije
8

Izvršni direktor Renault grupe predstavio plan za preporod kompanije

814
8
Podelite sa prijateljima:

Luka de Meo otkrio je svoju strategiju za budućnost i renesansu Renault grupacije. 

Za početak, plan će se odvijati u tri faze. Prvi deo koji se naziva Vasrksenje imaće za cilj uvećanje priliva novca i profita i trajaće do 2023. godine, druga faza ima naziv Renoviranje i trajaće do 2025. godine. Tokom tog perioda Renault grupa će obnoviti svoj portfolio sa fokusom na određene klase vozila. Treći deo plana je Revolucija koji počinje 2025. godine i fokusiraće se na biznis modelu okrenutom tehnologiji, energiji i mobilnosti.

Renault grupa će bi reorganizovana u četiri jedinice: Renault, Alpine, Dacia-Lada i Mobilize. Ambiciozan plan navodi i 24 noviteta koja će stići na tržište do 2025. godine, s tim da će polovina od najavljenih modela biti smeštena u C ili D segment!

Renault ne odustaje od D segmenta!

Dacia će dobiti novi logo i radiće u duetu sa Ladom. Oba brenda će nastaviti da nude „priuštive proizvode zasnovane na proverenoj tehnologiji“. De Meo je najavio da će obe marke koristiti samo jednu platformu i to CMF-B.

Izvršni direktor istakao je neophodnost da se dodatno ojača Renault u EV sferi i dodao da je to upravo jedna od najsnažnijih tački te marke u ovom trenutku. De Meo je dodao da se Renault i Dacia često nadmeću u segmentu malih gradskih automobila, kao i da sam francuski proizvođač previše zavisi od uspeha Clija i Captura, stoga je najavio ofanzivu Renaulta na C segment. „To će nam omogućiti da prodajemo skuplja i profitabilnija vozila“, rekao je prvi čovek francuske grupacije.

Ali to ne znači da će okrenuti leđa B segmentu, naprotiv, cilj je zadržati lidersku poziciju u ovoj klasi, ali i nametnuti se u C i D niši tržišta. De Meo je naveo i da će se Renault u budućnosti fokusirati na tržište u Evropi. Ipak, neće se odustati od tržišta na kojima je Renault dovoljno snažan kao što su Latinska Amerika, Rusija, Indija i Južna Koreja.

Šef francuskog proizvođača ističe da je neophodno skratiti proces razvoja novih modela, te da će on u budućnosti iznositi između 3 i 4 godine. Osim toga, najavljeno je i da će se smanjiti porodica agregata u Renault grupi na svega četiri od aktuelnih osam. Tih četiri će činiti agregati u E-Tech izdanju, odnosno razni hibridi, EV konfiguracije i jedan pogon koji koristi gorivne ćelije. No, dizel ostaje u ponudi, ali kod komercijalnih vozila.

Aktuelni hibridni Clio

De Meo je istakao i neophodnost da maksimalno iskoriste platforme u okviru grupacije. Do 2025. godine čak 80% vozila iz cele grupe biće postavljeno na jednoj od tri dostupne arhitekture.

Izvršni direktor Renaulta najavio je novi talas za matičnu marku. On će se fokusirati na elektrifikaciju, te tako ističe 14 novih modela Renaulta do 2025. godine, od čega će polovina biti električni automobili. Šta više, veruje da će 65% prodatih automobila ovog brenda biti elektrifikovana vozila do 2025. godine.

Sposobni italijanski menadžer dao je nove informacije i u vezi sa budućnošću niskobudžetnih aduta Dacije i Lade koje će u budućnosti sarađivati mnogo prisnije. Tako će Dacia uskoro dobiti novi logo, a do kraja godine stiže i novi SUV ove marke. S druge strane, najavljena je i dugoočekivana nova generacija čuvene Lade Nive.

Najava buduće Lade Nive

Alpine postaje potpuno električni brend. Cilj je da se Alpine „pomeri od nostalgije do avangarde“, kako je to rekao Luka de Meo. Najavljena su tri nova električna sportska automobila uključujući i novu iteraciju modela A110 koja će biti razvijena zajednički sa Lotusom.

Za kraj, izvršni direktor ostavio je informacije o jedinice Mobilize. Radi se o novoj organizacionoj celini koja će se fokusirati na električne automobile i druge napredne tehnologije. Tako će gamu činiti četiri modela, od kojih nam je trenutno poznata samo Dacia Spring. Tu će biti i naslednik odnosno zamena za Renault Twizy, a najavljen je i sedan za 2023. godinu, kao i malo električno komercijalno vozilo.

Definitivno slede velike promene i vrlo uzbudljive godine za Renault grupaciju.

AutoRepublika 

(814)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Bilo je još mnogo „sposobnih italijanskih menadžera“ u automobilskoj industriji, koji su obećavali kule i gradove i na kraju je ispalo šta je ispalo. Uglavno puno manje od obećanog… Ambicije i ideja imaju, ali koliko vidim sve navedeno je u stilu stežimo kaiš, da hlače ne bi spale, a Renaultu su nažalost već na koljenima… Generalno većina tradicionalnih evropskih proizvođača je na silaznoj putanji, jer imaju trome i stare organizacine sktrukture, dok s druge strane svijeta kao gljive poslije kiše niču mlade kineske kompanije, istina bez tradicije, ali i bez ogromnog ljudskog resursa, koji je krajnje nepotreban u proizvodnji značajno… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Tomislav

Kakve veze ima Peugeot sa Renalut grupom ??? 🙂 🙂 🙂 A oni instrumenti i mali volani razbise Renault sa prodajom. 🙂 🙂 🙂

Don

Možda je mislio da zaposle Žila jer je najavio odlazak iz Pezoa?! Hihi, pa i da sjebe renoa, a taman su počeli mijenjati stvari, sad im unutrašnjost djeluje oku ugodna, kad pogledaš prošli Klio (njegovu unutrašnjost op.a.), najradije bih ga spalio skupa sa dizajnerom i kupcem, toliko je odvratan.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Rikošet

Nigdje nisam spomenuo vezu Renaulta i Peugeota? Kao što je Don primjetio u svom komentaru moja opaska da treba da otpuste Gilesa Vidala odnosi se na Gilesa Vidala, koji je od 2010. do 2020. bio direktor Peugeotovog odjela za dizajn, i poznat je po tome da je „osmislio i dizajnirao“ stepenasti enterijer sa malim upravljačem i takozvanim „razrokim“ instrumentima. E Giles je od 2021. u Renaultu i jedina sreće je što je iznad njega Laurens van den Ecker pa neće moći svoje nefunkcionalne brljotine puštati u serijsku proizvodnju bez prethodne autorizacije kao što je to mogao u Peugeotu… Ne sporim… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
BB

Koliko tih Lada Niva ima u ponudi? Počeće kao Fiat, svaki model da se zove 500 plus neki dodatak…

Don

Hans Kristijan ….de Meo u najboljoj maniri talijanskih majstora provala.
Nisu li ovdje napadali Gona zbog neminovnih otkaza ljudima? Sad ovaj to najavi, a biće još žešći , ali on je sposoban talijanski menadžer?!😂btw, šta je sa Gona?
Jedna platforma,4 motora , spavaš li mirno VW?
Na šta je spala autoindustrija kuku i lele!?
Jedino profitiraju Dacia i Lada, mada će i njihovi „automobili“ biti značajno skuplji poradi izjednačavanja cijena sa dildom, jer se dildo mora prodavati. Sad smo ga najebali….

Branko

Eno Carlosa čući kući u Libanonu. Btw, kuća mu je srušena u eksploziji onog ruskog broda sa sirovinom za umjetno gnojivo.

Don

Meni to odmah zvuči povezano..