1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche bi da ponudi još nekoliko proterenskih verzija modela 911
Porsche bi da ponudi još nekoliko proterenskih verzija modela 911
0

Porsche bi da ponudi još nekoliko proterenskih verzija modela 911

89
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je originalno zamišljen kao cištokrvni sportista s namerom da se upotrebljava isključivo na asfaltu, Porsche 911 je zapravo imao i dugačku karijeru sportskih uspeha na terenskim stazama. Najpoznatiji slučaj se desio sredinom osamdesetih godina prošlog veka kada je na bazi modela 911 debitovao model 953 za reli Pariz-Dakar, a o tome smo nedavno i pisali u našoj sekciji zanimljivosti dana. Ljubitelji ove forme auto-moto sporta su uskoro pravili svoje verzije u sopstvenim garažama i nazivali ih Safari.


Nemački proizvođač vozila je nedavno predstavio specijalno izdanje ovog sportiste pod imenom Dakar i svih 2.500 jedinica je rasprodato u rekordnom periodu. Ovaj model je pružao 3,0-litarski turbobenzinac sa 473 konjske snage, automatski menjač PDK, pogon na sva četiri točka, 19-inčne felne sa 30-inčnim pneumaticima, modifikovano ogibljenje i dovoljno protekcije ispod vozila da zaštiti automobil od neravnih podloga.

Takvo zadovoljstvo nikako nije bilo jeftino, i koštalo je čak 223.450 američkih dolara, ali i pored toga, Porsche nije imao problema da pronađe kupce.

Kolege sa sajta Car Magazine sada pišu da nemački gigant želi da nastavi takvu tradiciju i da hoće da predstavi nova proterenska izdanja 911-ice. Ovo je navodno izjavio prvi čovek brenda Oliver Blume uz objašnjenje da bi ponuda 911 trebalo da ima više specijalnih konfiguracija.

One se trenutno dele na one ekstremne trkače kao što su GT2 i GT3 kao i takozvane „heritage edition“ (stvorene u čast slavnih predaka), u čiju ponudu spadaju Speedster i Sport Classic. Blume smatra da bi Porsche trebalo da ima i treću „familiju“ specijalnih 911 i da bi se ona trebalo zasnivati na proterenskim modelima.


U sadržaj ove vesti i nije toliko teško poverovati, pošto ipak živimo u vremenima kada terenci i krosoveri uživaju u najvećoj popularnosti od kada su predstavljeni. Porsche naravno ima nekoliko takvih modela kao što su Macan i Cayenne, ali kao što znamo, modeli ovog nemačkog giganta se dele na 911, i na sve ostale.

Dakle, ne sumnjamo da bi proterenski 911 ostvario komercijalni uspeh, pa je ova ideja Blumea svakako ostvarljiva i vrlo verovatno, veoma mudra.

AutoRepublika

(89)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments