1. Home
  2. Vesti
  3. Fordova kopija Jeepa odlazi u penziju
Fordova kopija Jeepa odlazi u penziju
0

Fordova kopija Jeepa odlazi u penziju

231
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate ljubitelje Forda u Sjedinjenim Američkim Državama koje globalne automobile bi želeli da vide „preko bare“, lista bi uglavnom bila ista. Većina žali što američki gigant nikada nije ponudio dizele u putničkim vozilima (sa izuzetkom kratkog perioda od 1984. do 1985. godine), drugi obavezno spominju fantastičnu limuzinu Falcon iz Australije, treći popularne hot heč modele iz Evrope, ali na listi je obavezno i model Troller T4.

Ovaj malo poznati terenac potiče s brazilskog tržišta, gde je do sada uživao status legende, ali svemu što je lepo obavezno dođe kraj, pa je tako Ford danas objavio da zatvara svoju diviziju u Južnoj Americi.


Takva odluka zapravo nije iznenađujuća pošto je još tokom prošle godine novi predsednik kompanije Džim Farli najavio da Ford mora da eliminiše iz bilansa, neke globalne troškove. Kompanija planira da potroši oko 11 milijardi dolara u rekonstrukciju naćina poslovanja, odnosno u proces restrukturiranja, od čega će na Brazil biti potrošeno oko trećina takve brojke, a krajnji rezultat bi trebalo da bude održiv na duži period.

Prodaja novih automobila je pala za 26% tokom 2020. godine i Ford ne očekuje da će se vratiti na normalu sve do 2023. godine. Odluka je ipak malo čudna, pošto i pored svih problema Brazil je i dalje osmo najveće tržište na svetu.

Fabrike u gradovima Kamakari i Taubate prestaju sa proizvodnjom novih delova odmah, ali će biti otvorene još nekoliko meseci. kako bi poslednji modeli od već proizvedenih delova bili sastavljeni. S druge strane, tvornica u Belo Horizonte gde se proizvodi spomenuti Troller će nastaviti s radom do kraja godine.

Kada proces povlačenja s tržišta bude završen, oko 5.000 radnika će ostati bez posla. Ako se neka pozitiva može pronaći u celoj priči, ona se odnosi na centar za razvoj novih modela za ostala tržišta Južne Amerike. U slučaju Forda se nalazi u Sao Poulu i nastaviće sa radom.

Fordova ponuda u Brazilu nikada nije bila sadržajna, a danas se zasniva na malom gradskom automobilu Ka, zatim kompaktnom krosoveru EcoSport i na kraju na terencu Troller. Dok još uvek čekamo na cifre iz protekle godine, spomenućemo da je godinu dana ranije, 179.524 Brazilaca potrošilo novac na nove Fordove automobile. To je bilo dovoljno za peto mesto, iza giganata kao što su General Motors, Volkswagen, Fiat-Chrysler i Renault, ali i dalje ispred nekih drugih cenjenih imena poput Hyundaija, Toyote, Honde i Nissana.

Nema sumnje da će javnost najviše patiti za spomenutim Trollerom, koji je kao što smo rekli, legendarni terenac na ovom tržištu. Debitovao je 1995. godine kao samostalni brend, a deo Forda je postao dve godine kasnije.

Mnogima se dopao iz razloga što je pružao izvaredne terenske mogućnosti i kompaktnu šasiju, a tokom godina se takmičio i na legendarnom Dakar reliju. Iako je izuzetno ličio na Jeep, Troller je ipak napisao sopstvenu istoriju zahvaljujući svojim dimenzijama kojima vraća uspomene na period kada su takva vozila bila jednostavna i prosta, umesto današnjih koji su „nabijena“ elektronikom.

Pokreće ga 3,2-litarski turbodizel iz modela Ranger sa 200 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments