1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi „električni talas“ Volkswagena dolazi u vidu 10 miliona automobila
Prvi „električni talas“ Volkswagena dolazi u vidu 10 miliona automobila
1

Prvi „električni talas“ Volkswagena dolazi u vidu 10 miliona automobila

196
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa planira da proizvede 10 miliona električnih automobila na MEB platformi, saopštila je kompanija danas.

Naime, nemački gigant ima za cilj da do 2022. napravi veliku „elektro“ ofanzivu na globalnom planu.

Volkswagen će proizvoditi 27 modela za marke koje pripadaju grupi, a svi će počivati na modularnoj MEB platformi, specijalizovanoj za električna vozila. Prvenac će biti ID, koji će silaziti s proizvodnih linija u Cvikauu, krajem sledeće godine.

„Samo u prvom talasu, oko 10 miliona automobila iz VW grupe će biti bazirano na ovoj platformi“, izjavio je Tomas Ulbrih, glavni čovek kompanije za električni prevoz, na prezentaciji u Drezdenu.

Kompanija nije odredila precizno vreme lansiranja u svojoj prognozi, ali se drži postojećeg cilja koji podrazumeva prodaju tri miliona jedinica godišnje do 2025., koja će se odnositi na 50 modela grupe pogonjenih baterijama.

Volkswagen, kao i ostali nemački proizvođači, teži tome da ostvari održivu serijsku proizvodnju električnih automobila, i to u vreme dok se Tesla muči sa Modelom 3, svojim prvim velikoserijskim primerkom. BMW i Daimler takođe planiraju da pojačaju i ubrzaju plasman električnih modela na tržište u godinama koje dolaze.

VW grupa, koja uključuje Audi, Porsche, Škodu i Seat, prodala je prošle godine 10,7 miliona automobila.

Volkswagen kao marka planira da proda nekih 150.000 električnih automobila, uključujući 100.000 ID modela, koji će biti proizvedeni u Nemačkoj, do 2020. godine.

Nakon „dizel skandala“, koji je uzdrmao konglomerat pre tri godine, i čije posledice i dalje traju, Volkswagen je predstavio ambiciozan plan grupe, koja želi da postane svetski lider u „zelenom“ transportu. Plan je da se investira 6 milijardi evra u proizvodnju električnih automobila, od kojih će 1,5 milijarda biti uložena u fabrike u Braunšvajgu, Salcgiteru i Kaselu.

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Jedino nekom novom prevarom da pokušaju da ostvare zacrtani plan.