1. Home
  2. Vesti
  3. Šta od motora budućnost donosi Land Cruiseru
Šta od motora budućnost donosi Land Cruiseru
1

Šta od motora budućnost donosi Land Cruiseru

607
1
Podelite sa prijateljima:

Sudeći po komentarima na našoj stranici koju negujemo na društvenoj mreži Facebook, a isto tako i onih iznetih od strane čitalaca i drugara na samom portalu, novopredstavljena Toyota Land Cruiser je izazvala jedan talas odobravanja od strane naše automobilske braće. Retro izgled i primese muževnosti su nas očarale. Ali, postavlja se racionalno pitanje šta budućnost donosi, posebno u eri nastupajućih sve strožih emisionih propisa.

Toyota nema neke brze planove za uvođenje pogonskih sklopova u ovaj model, a koji bi podrazumevali tehnologiju dopunjivog hibrida (PHEV) niti čisto električnog vozila (BEV). Doduše, laki hibrid nije stran Land Cruiseru, sada je on u drugoj generaciji, što će reći da je elektromotor integrisan u automatski osmobrzinski menjač, a kolika je stvarno energetska efikasnost ovakvih modela, moraćemo da sačekamo testove u realnom životu, imajući u vidu da konstruktor uopšte i nije obelodanio takve podatke.

Ali da bi se pripremila za budućnost, Toyota razmatra koncept PHEV-a, gorivne ćelije ili potpuno električnu verziju legendarnog SUV-a, i o tome je pisalo u novom izveštaju Automotive Newsa. Uključivanje bilo kog od alternativnih pogonskih sklopova u platformu TNGA-F bi imalo prednosti i nedostatke, rekao je glavni inženjer zadužen za razvoj vozila Keita Moricu. Iako trebalo bi reći da su Toyotini inženjeri navodno počeli da razmišljaju o budućim elektrifikovanim varijantama, stoji još izveštaju.

Mogućnosti verzije koja se oslanja na elektrohemijski generator s gorivnim ćelijama bile bi idealne za dugoprugašku vožnju, kao i za vuču prikolice, ali ograničena infrastruktura bi mogla da ometa njeno šire usvajanje, rekao je Moricu. Toyota je bila među prvim proizvođačima automobila koji su uveli tehnologiju, za koju poseduje preko pet hiljada patenatnih rešenja. Toyota je smatrala patente toliko važnim da je otvorila tehnologiju za korišćenje bez naknade do kraja 2020. godine.

Štaviše, specifična platforma okvira nije konstruisana za smeštaj pogonskog sklopa tipa PHEV, i potpuno električnih pogonskih sistema, i moraće da bude modifikovana ako Toyota odluči da bude „zelena“ sa Land Cruiserom, prema navodima u izveštaju. Postojeći električni automobili brenda kao što su bZ4X i Lexus RZ koriste prilagođene verzije arhitekture TNGA. Iako je izvršni direktor Toyote Kođi Sato izneo tri koraka za uspešan prelazak na električna vozila, što je učinio pre par meseci (april 2023), što je uključivalo namenski izgrađenu platformu za EV.

Toyota je nedavno uložila višestruki napor da parira rivalima u vodama segmenta EV. Brend planira da lansira deset novih električnih vozila do 2026. godine, uključujući veliki električni SUV s tri reda za smeštaj putnika, a koji će se proizvoditi u fabrici izgrađenoj u Džordžtaunu, odnosno u američkoj saveznoj državi Kentaki. Kompanija je takođe navela proboj u tehnologiji baterija u čvrstom stanju, indikujući da bi paket sa dometom od preko 1.200 kilometara mogao biti u pripremi.

AutoRepublika

(607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ono sto je za proizvodjace najgore, buducnost je neizvesna pa moraju da investiraju u vise pravaca. Odusevljenje za e-vozila sve vise splasnjava, porast prodaje ni izdaleka nema onaj tempo koji bi bio potreban da se 2035 godine proizvode samo e-automobili. Distribucija vodonika je skupa i zato njegovi distributeri cekaju vecu potraznju a proizvodjaci cekaju jacu distributivnu mrezu! Zacaran krug! Sinteticka goriva – izgleda da su definitivno izgubila zainteresovanost proizvodjaca i publike. Proizvodnja je komplikovana kao kod vodonika a pri sagorevanju emituju se otrovni gasovi i CO2 kao kod fosilnih goriva. Kakva je buducnost pogona terenskih vozila? Mislim da bi bilo… Pročitaj više »