1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors predstavio novi električni kombi
General Motors predstavio novi električni kombi
1

General Motors predstavio novi električni kombi

245
1
Podelite sa prijateljima:

Za kompaniju koja ima reputaciju diva koji nije u stanju da bilo šta uradi kako treba, General Motors se nalazi u relativno dobroj situaciji od kada je kontrolu nad firmom preuzela Meri Bara. Američka firma je četvrti najveći proizvođač na svetu (ili treći, ukoliko ne računamo Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu kao jednu firmu) sa godišnjim profitom od 8,4 milijardi dolara, a veliki deo takve zarade će biti investiran u električne proizvode.

General Motors planira da debituje s čak trideset vozila na struju do 2025. godine. Prednost će svakako biti davana putničkim vozilima kao što su Chevrolet Bolt, GMC Hummer i Cadillac Lyriq, ali najveći američki proizvođač četvorotočkaša želi i deo kolača u narastajućoj dostavnoj industriji.

Od epidemije virusa korone sve veći broj Amerikanaca koristi Amazon, eBay i slične internet sajtove za naručivanje robe, a ove firme su nekoliko puta naglašavale da nemaju dovoljno dostavnih vozila kako bi isporučile svu naručenu robu, i to u kratkom roku.

Iako Amazon već poseduje ugovor sa kompanijom Rivian koja će isporučiti 100 hiljada jedinica, General Motorsu je jasno da postoji još „riba u okeanu“ i da će im biti potrebni električni kombiji. Iz tog razloga je osnovana posebna divizija koja nosi oznaku BrightDrop, i ona će se koncentrisati isključivo na električna komercijalna vozila.

Ispred nas je sada model EV600 koji će biti dostupan kupcima već na kraju godine. Ako je verovati rečima najvećeg američkog proizvođača, EV600 će moći da prevali oko 400 kilometara s jednim punjenjem baterija, i pri tom će pružati prostora od čak 16.990 litara zapremine.

Dok General Motorsov model i dalje ne uspeva da nadmaši glavnog rivala Forda E-Transita po pitanju prostora, njegova autonomija je više nego dvostruko impresivnija, pa samim tim već sada ima veliku prednost nad konkurencijom.

Kompanija nije bila preterano zainteresovana da objavi više detalja, pošto je kombi još uvek u procesu razvoja, ali kaže da će biti revolucionaran model po pitanju konektivnosti i deljenja podataka između vozača i mušterija koje čekaju dostavu robe.

Proizvođač će takođe sarađivati sa kupcima oko ugrađivanja brzih punjača tako da su kombiji spremni za svakodnevnu vožnju nakon što se baterije napune preko noći.


Pored EV600 je najavljena još jedna moderna alatka, a odnosi se na prevoz veće i teže robe od vozila do konačne destinacije. General Motors je naziva EP1, a veoma je slična ručnim spravama za pomeranje paleta. EP1 može da ponese terete do 90 kilograma i da se pokreće pri brzini od 4,8 km/h.

Iako verovatno neće uspeti da privuče veliki Amazon kao mušteriju, General Motors ipak ima dugogodišnje iskustvo sa drugim gigantima kao što su UPS i FedEx. Obe firme još uvek koriste klasične General Motorsove kombije iz osamdesetih godina prošlog veka, pa nema sumnje da su kvalitetni i pouzdani, čime partneri nemaju razlog da menjaju dobavljača.


Bilo kako bilo, više informacija ćemo sigurno znati do kraja godine.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Uvek bi radije izabrao ovaj GM kombi iz 1980-ih godina, ovo je legenda kojih jos uvek ima dosta na putevima.

comment image