1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Plakaće Nissan za Karlosom Gonom
AR pijaca klasika: Plakaće Nissan za Karlosom Gonom

AR pijaca klasika: Plakaće Nissan za Karlosom Gonom

842
3
Podelite sa prijateljima:

Nissanova istorija tokom poslednjih nekoliko decenija bi se mogla opisati kao „španska serija“. Od brenda koji je nekada bio drugi najveći automobilski proizvođač (odmah iza velike Toyote), do finansijskih problema, pa braka sa Renaultom, proterivanja nekadašnjeg spasioca Karlosa Gona i na kraju ponovno upadanje u krize.

Gon će kasnije reći da japanski narod nikako ne voli strance i nije se mogao pomiriti s tim da neko ko se nije rodio u državi izlazećeg Sunca vodi Nissan, ali je za vreme njegove vladavine debitovao jedan zaista kultni model.

Reč je o Skylineu R34 koji se danas smatra jednim od najboljih četvorotočkaša u istoriji. Bio je impresivan onakav kakav je izlazio direktno iz fabrike, a još impresivniji kada su tjuneri otkrili potencijal njegovog motora. I ne, nije ga proslavio pokojni Pol Voker u serijalu filmova „Fast & Furious“, pošto je ovaj Nissan već uveliko bio legenda.

Modeni Skyline GT-R je debitovao 1989. godine pod kodnom oznakom R32, a pratiće ga takođe uspešni R33. Međutim, mnogi će reći da su Japanci pogodili baš u centar 1999. godine kada je debitovao R34. Bio je to poslednji GT-R kao verzija Skylinea (nakon toga Skyline i GT-R će postati dva različita modela), a proizvodio se svega četiri godine.

Ono što je potrebeno posebno pohvaliti kod ovog modela je čuveni 2,6-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Na papiru je razvijao 280 konjskih snaga zahvaljujući „džentlemenskom dogovoru“ između japanskih automobilskih proizvođača da neće preći takvu cifru, ali je bila javna tajna da je R34 za nekih pedesetak „grla“ moćniji.

Fabričke brojke kažu da je od nule do 100 km/h ubrzavao za 4,9 sekunde i da je dostizao maksimalnih 280 km/h, ali su performanse na pravcu bile samo deo onoga šta ga je činilo specijalnim. Posebno se izdvajao preciznim ponašanjem u krivinama i generalnim balansom gde mu nije bilo pramca. Čak i danas, više od dve decenije nakon što je serijska proizvodnja prestala, GT-R je sinonim za jedan sportski model i primer kako bi takav trebalo da izgleda.

Ako postoji nešto bolje od GT-R-a to je onda GT-R Nur M-Spec. Kao što mu ime kaže (ili barem nagoveštava), inspirisan je performansama na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring gde je detaljno testiran. Nissan će da napravi samo 285 takvim primeraka i imali su mnogobrojne modifikacije na račun ogibljenja i enterijera. Oni su takođe pružali maksimalnu brzinu od 300 km/h, što ih je učinilo nešto bržim od standardnih GT-R-a.

Primerak iz današnje priče je iz 2002. godine i originalno je prodat u Japanu, ali se danas nalazi u gradu Melburn u Australiji. Do sada je prešao oko 120 hiljada kilometara i poseduje dosta modifikacija na račun snage, ogibljenja i kočnica. Ne spominje se sa kojom konkretnom snagom se danas može pohvaliti, već se u oglasu samo navodi da su ugrađeni veći turbo punjači umesto onih originalnih. Šestostepeni manuelni menjač je takođe tjuniran da podnese veću snagu.


Desetodnevna aukcija je donela 94 ponude od čega je najviša iznosila 341 hiljadu američkih dolara.

Zoran Tomasović

(842)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Plaču za Ghonom i u Renaultu…bar oni istinski ljubitelji brenda koji još šljakaju pod znakom tog brenda.A o ljubiteljima Renaulta da ne govorimo..

GopTear

Sto bi Ameri rekli: „Good, but not 350k dollars good“.
Skoro je Supra Mk4 u fabrickom stanju otisla za 200k, lud narod.

S mile

Supri ce padati cena. GTRu moze samo da raste