1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Specijalni Ford Mustang izrađen u čast 45 godina postojanja modela traži vlasnika
Specijalni Ford Mustang izrađen u čast 45 godina postojanja modela traži vlasnika

Specijalni Ford Mustang izrađen u čast 45 godina postojanja modela traži vlasnika

413
1
Podelite sa prijateljima:

Za nekoliko meseci će Ford Mustang proslaviti čak 57 godina postojanja, a sa preko deset miliona prodatih primeraka širom sveta, za očekivati je da je fabriku napustilo jako mnogo specijalnih primeraka. Svet uglavnom pamti one najpoznatije kao što su Shelby, Boss, Cobra Jet i Mach 1, ali je naravno postojao i veliki broj onih za koje znaju samo najveći ljubitelji ovog „mišićavog“ automobila.

Današnja priča je upravo o tome pošto se u oglasima pojavio izuzetno retki „Lee Iacocca Edition“ iz 2009. godine. Iako je debitovao pre svega 11 godina, Ford nije posvetio mnogo pažnje ovom vozilu, što je zaista čudno pošto je njegova inspiracija bio otac originalnog Mustanga.


U svakom slučaju, 2009. godina je bila poslednja za retro Mustanga pre velikog osveženja, a velikan je tada takođe proslavio 45 godina postojanja. Vremena svakako nisu bila idealna pošto je svet prolazio kroz veliku recesiju, pa ćemo zaključiti da je razlog mlake promocije ležao upravo u tome.

U želji da ipak proslavi specijalnu godišnjicu, drugi najveći američki proizvođač je kontaktirao svog nekadašnjeg predsednika Lija Ajakoku i od njega zatražio da dizajnira specijalni model po svom ukusu. Kao što smo spomenuli, Italijan je zaslužan što se Mustang našao u prodaji 1964. godine, ali je najuren s radnog mesta krajem sedamdesetih godina.

Malo je reći da su ratne sekire između Forda i Ajakoke još uvek postojale, o čemu smo detaljno pisali u izdanju posvećenom legendarnom industrijalcu. Ali, ovaj put Ajakoka je prihvatio posao i u saradnji sa stilistom Majklom Lioneom iz dizajnerske kuće iLegacy predstavio model koji možete da vidite na priloženim fotografijama.

 

Za razliku od standardnog Mustanga, koji je bio dostupan kao kupe i kabriolet, onaj Ajakokin je krasio stil produženog festbaka, i to po prvi put od 1993. godine. Njegova inspiracija je bio čuveni model iz 1965. godine i to verovatno Shelby GT350 pošto su bočni prozori bili prekriveni. Automobil se mogao pohvaliti i sa većim felnama, drugačijim branikom i nešto većim farovima.

Iako je nesumnjivo izgledao kao Mustang, specijalni model je podigao retro stil na još viši nivo. Ford je isporučio 45 primeraka firmi Gaffoglio Family Metalcrafters u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a oni su napravili spomenute izmene.


Sa mehaničke strane, kupac je mogao da bira između dve verzije poznatog 4,6-litarskog motora. Atmosferac je razvijao 320 konjskih snaga dok je onaj sa kompresorom bio moćniji za 80 „grla“. U oba slučaja snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Mehaničke izmene kod Ajakokinog modela su se odnosile na veće Brembo kočnice i modifikovano ogibljenje. Enterijer je napucan opreme, ali osim potpisa Lija Ajakoke i nove pločice sa serijskim brojem se nije izmenio.

 

Kao što smo spomenuli, proizvodnja je bila ograničena na samo 45 jedinica, a prvi je poklonjen čoveku kojim je inspirisan i koji ga je uredio. Primerak iz naše priče je ukupno peti proizvedeni i na satu trenutno stoji brojka od samo 1.527 milja (2.443 kilometara).

Takođe je reč o jednom od vozila s punom opremom, pa eksperti očekuju da će novi vlasnik morati da izdvoji poveću sumu novca za njega. To se će desiti na licitaciji koju organizuje poznata kuća Barrett-Jackson i koja će biti upriličena početkom naredne godine. Očekivanja iskusnih govore o tome da će se postići viša cena od nekih 300 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Uvek mi je bilo zao sto vise ne nude fastback. Ovaj model potvrdjuje koliko dobro stil izgleda cak i na modernim autima.