1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Alfa Romeo Disco Volante traži novog vlasnika
Alfa Romeo Disco Volante traži novog vlasnika

Alfa Romeo Disco Volante traži novog vlasnika

8.79K
3
Podelite sa prijateljima:

Svaki ljubitelj automobila zna da je Italija nekada bila puna samostalnih dizajnerkih kuća koje su bile voljne sarađivati sa svakim ko plati. Ghia, Bertone i Pininfarina su neka od najvećih imena, i njihovim klasičim delima se uvek možemo diviti, znajući da su među najlepšim u istoriji automobilske industrije.

Danas je situacija malo drugačija pa tako proizvođači imaju sopstvene studije i ne vole da im se iko meša u posao. Ali, s vremena na vreme nas iznenade, a Alfa Romeo Disco Volante iz priloženih fotografija je možda najbolji primer takve rečenice.


Sve je zapravo započelo još 1952. godine kada je italijanski proizvođač vozila debitovao s istoimenim konceptom u saradnji sa stilskom kućom Carrozzeria Touring. Disco Volante, što u bukvalnom prevodu znači „leteći tanjir“ je delio platformu sa modelom 1900. i pokretao ga je 2,0-litarski motor sa 156 konjskih snaga.

Alfa ga je proizvela da testira aerodinamiku trkačkih modela, a fabriku su napustila tri primerka. Godinu dana kasnije, Carrozzeria Touring je izbacila još dva primerka u kabrioletskom stilu, pokretana 3,5-litarskim motorom koji je povećao snagu na 227 „grla“.

Neki se danas nalaze u muzejima, drugi su u privatnim rukama, a vrednost svakog od njih se procenjuje na oko dva miliona evra. Takođe ćemo spomenuti da je „leteći tanjir“ pozajmio mnoge stilske linije legendarnom Jaguaru E-Type, koga eksperti smatraju za jedan od najlepših automobila u istoriji.

A onda je 2013. godine istoimena dizajnerska kuća odlučila da predstavi modernu kreaciju. Ovaj put za bazu je preuzet model 8C Competizione sa fantastičnim Ferrarijevim 4,7-litarskim motorom sa osam cilindara. Razvijao je 444 konjskih snaga i mogao da se pohvali sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za samo 4,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 290 km/h.

Kompanija će proizvesti samo hiljadu jedinica i to po pola kontigenta je bilo konfigurisano kao kupe, dok je druga polovina stigla u formi kabrioleta.

Nedugo nakon što je 8C Competizione debitovao, Carrozzeria Touring je najavio da će napraviti preradu u moderni Disco Volante svakome ko je spreman da potroši novac. Model Alfe je već bio izuzetno skup (preko 300 hiljada američkih dolara za bazni model), a nepoznato je to koliko je stilska kuća naplaćivala za svoje usluge.

Takođe ne znamo koliko kupea je prerađeno u Disco Volante, ali je 2016. godine ponuda proširena i na kabriolet Spyder za koga se znamo da je pronašao svega sedam kupaca. Iz tog razloga, pronaći neki od njih je gotovo nemoguća misija, ali ovih dana na sajtu firme Niki Hasel u Švajcarskoj se pojavio upravo takav primerak.

8C Competizione i Disco Volante su definitivno mnogo ličili iz profila, ali je Carrozzeria Touring predstavio potpuno novi prednji deo. Još jedna velika razlika je krov koji se ručno sklapao u prtljažnik. Ovaj konkretni primerak je ukupno četvrti proizvedeni i stiže u čuvenoj tamno zelenoj boji poznatoj kao „British Racing“.

Vlasnik napominje da je upravo osvežio kočnice i zamenio pnematike, mada je prešao svega 16.000 kilometara pa ne verujemo da je neko obimnije održavanje bilo potrebno.

 

Niki Hasler ne kaže kolika je cena, a kada je takvo pitanje postavljeno Carrozzeriji Touring pre par godina, odgovor je bio, „ako morate da pitate, onda ne možete da ga priuštite“. Verujem da se situacija nije izmenila ni dan danas…

AutoRepublika

(8790)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Kupujem. Musa, daj pare!!

s mile

zna li neko kada je krenuo ovaj dizajn alu felni, kao na prvoj fotki, sa veliim prstenovima…. jedinstven je

Branko

Tako nešto sam prvi puta vidio Alfi 156 s kraja 90-tih…