1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen osvežen sedan Lexus LS
Predstavljen osvežen sedan Lexus LS
1

Predstavljen osvežen sedan Lexus LS

339
1
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna, peta generacija premijum sedana iz Japana je debitovala 2017. godine. Od tog trenutka, pa sve do danas, teško da se može reći da je Lexus LS ostvario nekakav uspeh, a to važi čak i na ključnom američkom tržištu, inače tradicionalno naklonjenom proizvodima ovog, ali i drugih japanskih proizvođača.

Tokom prve decenije ovog veka, sedani iz prethodnih generacija Lexusa su dospevali do 20 ili čak i 30 hiljada Jenkija, i to na godišnjoj osnovi. Međutim, u prvom delu decenije za nama, odnosno od 2011. do 2015, godine, Lexus je godišnje prodavao oko 10 hiljada primeraka vozila iz kategorije limuzina. Što se tiče novog Lexusa LS, on je vrhunac dostigao s 9.300 isporuka u 2018. godini, dok je već naredne godine, odnosno 2019. prodaja oštro spala na samo 5.500 jedinica.

Zato i ne čudi odluka uprave diva iz Azije, koja je rezultirala osveženim modelom, da premijera modernizovanog sedana bude upriličena na domaćem, umestom na američkom tržištu.

Lexus LS zadnji kraj i bok

Međutim, nisu samo prodajni rezultati opredelili Lexus da debituje s novitetom u svojoj državi. Naposletku, jedna od glavnih novina na osveženoj limuzini se tiče uvođenja elektronskog kompleksa Lexus Teammate, koji će se kasnije pojaviti i na ostalim modelima marke. Namera rukovodstva firme je da u početnoj fazi implementacije, ovaj koktel elektronskih pomagala bude testiran u Japanu.

Teammate je zamenio sličan sistem prethodne generacije koji je nosio naziv Lexus Safety System, obogaćen opcijama napredne funkcionalnosti. U stvari, radi se o adaptivnom tempomatu, pojačanom funkcijom održavanja pravca unutar saobraćajne trake i upozorenjem na opasnost. Uprkos tome, u Lexusu pažljivo izbegavaju upotrebu varljive reči „autopilot“.

Lexus LS – bok

Kada se LS pogleda od spolja, postaje jasno da je sedan samo blago izmenjen. Preoblikovani su usisnici vazduha na prednjem braniku, dok su i kućišta prednjih svetlosnih grupacija ostala bez onih naoko pomodarskih cik-cak detalja, pa su tako farovi dobili pojednostavljen oblik. Sama LED svetla su dobila naprednu adaptivnu kontrolnu funkciju BladeScan AHS sa dva rotirajuća ogledala, što je sistem koji je premijerno prikazan ranije na krosoveru Lexus RX. Primena ovog rešenja je donela mogućnost slanja svetlosnog snopa s većom preciznošću i ubojitijom brzinom prilagođavanja istog.

Sa zadnje strane, može se primetiti da je i ovde došlo do retuširanja odbojnika, uz odsustvo hroma iz kućišta zadnjih svetala, a uz primenu završnih trimova u matiranoj nijansi koji se spajaju, ujedinjuju s crvenim difuzorima. Pride, hibridna verzija poseduje duet vazdušnih proreza na blatobranima napred.

Lexus LS – centralni greben

Dodatno, dostupna paleta boja karoserije je obogaćena srebrnom nijansom nazvanom Gin-ei Luster, koja je prepoznatljiva po specijalnim efektima sa senkom.

Udarna novina u kabini se tiče instalacije ekrana info-zabavnog sistema osetljivog na dodir umesto pređašnje „pasivne“ jedinice. Zadržan je gabarit ovog monitora, pa tako i nakon restilizacije on dobacuje po dijagonali do 12,3 inča, s tim što više nije ušuškan u centralni greben kao što je bio ranije. Međutim, na centralnom tunelu je zadržana površina koja služi da se prstima prelazi preko nje, kako bi se davale komande multimedijalnom sistemu. Još nešto – dodata je još jedna opcija, a ona omogućava da se slika koju zabeleži kamera, emituje na unutrašnjem ogledalu.

Zatim, inženjeri se mogu pohvaliti i unapređenim komforom obezbeđenim u interesu putnika. Nihovim radom, smanjen je nivo neželjene buke u kabini, dok je sistem oslanjanja nanovo fino podešen, tako da su i amortizeri dobili nove ventile i stabilizatore. Modernizovani su i nosači motora dok je sistem aktivnog anuliranja vibracija i galame revidiran.

Povrh toga, od nove smese je izrađena i ispuna za sedišta, dok su i šavovi na njima sada nešto diskretniji, odnosno više su „potonuli“ u sam materijal upotrebljen za oblaganje istih.

Pogonske jedinice ostaju identične onima pre „zatezanja bora“ na novitetu. U Japanu, kao uostalom i u većini drugih zemalja gde premijum marka nastupa, verzija LS 500 koristi V6 biturbo benzinski motor zapremine  3,4 litara koji razvija 417 konjskih snaga. U ponudi nastavlja da bude i hibridna varijanta LS 500h. Ona kombinuje atmosfersku V6 jedinicu sa električnim motorom, za ukupnih 359 konjskih snaga.

Iako na određenom broju tržišta egzistira i mlađi Lexus LS 350 s atmosferskim V6 motorom od 3,5 litara i 315 konjskih snaga, nije bilo posebne priče o njemu nakon restilizacije. Modrenizacija je zato donela i novinu u smislu računarskog programa za kontrolu rada menjačke kutije, kako bi se doprinelo parametrima akustičkog komfora. Poenta je da se forsiraju viši stepeni prenosa kako obrtaji kolenastog vratila ne bi uzrokovali preglasnu disharmoniju u kabini. U liniji s tim je i postavka hibridnih verzija koja namerno favorizuje upotrebu, inače bešumnog elektromotora,.

Lexus LS – levo je standarnda a desno je F Sport varijanta

Prodaja revidirane limuzine Lexus LS u matičnom Japanu počinje krajem godine, dok će se u kasnijoj fazi tržišnog života, sedan naći i na ostalim ključnim teritorijama.

Uzgred da napomenemo da je u trideset godina proizvodnje, prodato više od 870 hiljada četvorotočkaša s ovim oznakama, tako da je doprinos isporuka vozila iz aktuelne generacije, u stvari „kap u moru“. Shodno tome, s tugom možemo da konstatujemo da je ovo možda i finalna šansa za LS, pre nego čelnici marke u Japanu lupe rukom o astal i kažu: „Dosta bre više s tim!“

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Lexus…..najpozdaniji premijum automobil na planeti…….kvalitet koji takumi majstori se stvaraju u tisini. Steta sto nije vise zastupljen na evropskom trzistu.