1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao osveženi krosover Bentley Bentayga
Debitovao osveženi krosover Bentley Bentayga
1

Debitovao osveženi krosover Bentley Bentayga

357
1
Podelite sa prijateljima:

Štagod ko mislio, ali prvi krosover marke Bentley je bio i ostaje uspešan. Isporučen je u „tiražu“ koji prevazilazi 20 hiljada primeraka, počev od 2015. godine kada je prvi primerak sišao s proizvodnih traka. Sada, ultra prestižni krosover ulazi u drugu fazu tržišnog života, odnosno modernizovan je, kako spolja, tako i iznutra.

Povrh toga, skoro sve dizajnerske izmene koje su učinjene, sprovedene su s ciljem harmonizacije nastupa SUV-a s onim što promovišu nedavno predstavljeni modeli iz segmenta putničkih vozila britanskog brenda pod kontrolom mamutske Volkswagen grupacije: Continental GT i Flying Spur.

Bentley Bentayga – zadnji kraj

„Njuška“ novajlije je tako dobila novu pojavu. Branik je masivniji dok je uvećan i središnji deo rešetke hladnjaka. Glavna komponenta prednje svetlosne grupacije, inače izvedene u matriks (laserskoj) tehnologiji, je sada postavljana za tri centimetra više nego što je to bio slučaj u predrestilizacijoj verziji.

Dallje, korišćenjem električne energije dodatno dogrevane metlice brisača su novina, baš kao što je i rasprskivač vode, instaliran u samim metlicama, odnosno nosačima metlica. Specifično je i to što svaki brisač poseduje, po čak 22 mikro-mlaznice, čime se kvalifikuje kao Mercedesova familija.

Iako je kupcima ponuđena nova garnitura naplataka, verovatno se udarna novina na spoljašnosti vozila, odnosi na izmene koje je pretrpela „krma“ krosovera. Naime, zadnjica je potpuno nova.

Peta vrata se prostiru celom širinom vozila, dok su LED diode izvedene u potpunoj harmoniji s onim što smo videli na Continentalu, što znači da su u kompletu smeštene na poklopcu prtljažnika. Ali, zato je registarska tablica, planski izmeštena na odbojnik. Dodatno, trag zadnjih točkova, kao i lukovi iznad točkova su još pride uvećani za celih 20 milimetara.

Služba zadužena za saradnju s medijima unutar kompanije, je naglasila kao jednu od najbitnijih novina i to što se Bentley odnedavno odrekao analogne instrumentacije. Međutim, ne treba zaboraviti ni na ostale posledice modernizacije, mimo kompletne „virtuelizacije“.

Tu se misli na ventilacione otvore koji su poprimili trapezoidni oblik umesto ranijeg kružnog, dok su po sredini centralnog grebena instalirani i masivni držači za ruke. Zatim, ekran novog multimedijalnog sistema poseduje po dijagonali 10,9 inča razdaljine.

Tasteri kojim se ranije upravljalo radom info-zabavnog sistema su sada postavljenji ispod ekrana, za razliku od situacije u prošlosti, kada su isti bili pozicionirani po bokovima monitora. Unapređene su i karakteristike grafike, dok je na bolje krenulo i za opcije konekttvnosti i ostale gadžete dostupne u kabini.

Bentley Bentayga – enterijer

Daljim unapređenjima su bila izložene i liste upotrebljenih materijala za izradu unutrašnjosti vozila, sedišta u prednjem redu i obruč upravljača. Bentayga je sada ponuđen i u konfiguraciji koja nudi pevoz za četiri osobe, dok je zadnji red sedišta blago izmešten kao prostoru gde je predviđen smeštaj prtljaga. Tako je dobijeno za 3 do 10 centimetara više mesta za kolena persona koje su smeštene iza vozačke pozicije.

Razlika u navedenim centimetrima se pre svega odnosi na položaj zadnjih sedišta. Pored tih izmena, putnici sa zadnjih mesta će uživati i u sistemu ventilacije koji je inkorporiran u sedišta. Ovo naravno važi samo ako se novi vlasnik dodatno finansijski isprsi i štiklira ovu stavku s liste opcionala.

Naposletku, modernizacija je zaobišla tehnološku, to jest mašinsku stranu priče. Nema izmena! Revidiran Bentley Bentayga startuje sa turbobenzinskim motorom u V8 konfiguraciji koji iz četiri litra zapremine izvlači 550 konjskih snaga uz 700 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. To je dovoljno „grla“ da teški krosover, iz mesta do „stotke“ katapultira za svega 4,5 sekundi, pre nego što ova grdosija dohvati maksimalnih 290 km/h.

Kasnije će kupcima biti ponuđene i verzije Speed, koja će ispod haube skriti W12 jedinicu, kao i Hybrid, koji će opet ugostiti tandem V6 agregata i elektromotora. Volkswagen ne bi bio to što jeste i ne bi bio tu gde jeste, kada bi zaboravio na dizel opciju. Pritom ne mislimo na „stub srama“ ako ste to pomislili, vas sram bilo 🙂

Naime, i Bentayga koja sagoreva naftu će pronaći svoje mesto u izlozima prodajnih salona pojedinih država, iako se to ne odnosi na one koje čine Evropsku uniju.  Za kraj da dopunimo priču i infomracijom da će svaki SUV s ovom plemenitom oznakom posedovati osmostepeni „automatik“ kao rešenje za permanentni prenos snage na sva četiri ugla karoserije.

Ukoliko ste kupac, moraćete da pričekate momenat bliži kraju godine, kada će biti moguće naručiti ga. Ukoliko nemate živce da čekate novitet, i želite da uštedite koji dinar, javite se redakciji, prijatelj prodaje jedan primerak pre restilizacije.

AutoRepublika

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Od kada je Bentli predstavio svoj luksuzni SUV svima je bilo jasno da se radi o Audi-ju Q7 na koga je vještački nakalemljen luksuzni „bentli stil“. To odsustvo kohezije i jedinstva između stila i forme nije mnogo poboljšao ni redizajn. RolsRojs Kulinam uopšte ne liči na BMW X7, dok Bentjaga previše upadljivo liči na Audi Q7/VW Tuareg. Zvali ga Bentjaga ili Krntiaga(ovo je izvedenica od riječi krntia) to i dalje ostaje loše prepakovan Audi/VW SUV.