1. Home
  2. Life
  3. Hyundai predstavlja mogućnosti sistema „e-Corner” (VIDEO)
Hyundai predstavlja mogućnosti sistema „e-Corner” (VIDEO)

Hyundai predstavlja mogućnosti sistema „e-Corner” (VIDEO)

222
3
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko meseci, Hyundai je predstavio sistem upravljanja na svim točkovima e-Corner. Omogućava da se svaki točak upravlja pojedinačno u odnosu na ostale. Svaki od četiri točka može da se okreće nezavisno od ostalih, tako da će manevrisanje u skučenim prostorima postati mnogo lakše.

Sada, Hyundai po prvi put prikazuje autonomni sistem upravljanja e-Corner u akciji na javnim putevima, a slike su fascinantne.

Sistem, koji je prvi put prikazan u januaru, koristi Hyundai Ioniq 5 kao demonstratora da pokaže kako može da okrene svaki točak do 90 stepeni pojedinačno, omogućavajući neke zaista impresivne manevre i parkiranje na veoma uskim mestima.

Sistem e-Corner, proizvod divizije Hyundai Mobis zadužene za delove, koristi motore u točkovima zajedno sa prilagođenim sistemima kočnica i upravljanja pomoću žice. Kompanija nije saopštila da li planira da razvija sistem za masovnu proizvodnju, iako bi to mogao biti veoma koristan sistem, posebno za ljude koji žive u gradu.

Sa sva četiri točka okrenuta za 90 stepeni, bočno parkiranje postaje što je moguće lakše. Sve što automobil treba da uradi je da se zaustavi do parking mesta i vozi bočno, savršeno se uklapajući u svoje mesto.

Sistem e-Corner takođe može da izvede uske okrete za 180 stepeni podešavanjem samo zadnjih točkova ili da završi punu rotaciju od 360 stepeni podešavanjem sva četiri točka, a sve to bez zauzimanja više od originalnog otiska automobila. Ukratko, automobil može da se okrene na licu mesta, kao i guseničar, recimo.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovo je idealno za Renault Terminator i njegov BMW – nema letvu volana 😂🤣😂🤣

Matija

A, koliko kosta ovo zadovoljstvo? Sta se dogadja kada uvuces auto uzduzno izmedju dva druga parkirana a oni kasnije ne mogu da izadju? Da li ste videli kako ovaj auto izgleda sa strane? Rastojanje osovina je povecano tako da prednji i zadnji tockovi izlaze izvan kontura otvora za tockove!

BB

Bio je skoro članak o ženskim parkinzima u Koreji… Vjerovatno su se tom tržišnom nišom vodili 😜😂🤣