1. Home
  2. Zelene strane
  3. Češka: Prosečne emisije ugljen-dioksida u porastu tokom prošle godine
Češka: Prosečne emisije ugljen-dioksida u porastu tokom prošle godine
2

Češka: Prosečne emisije ugljen-dioksida u porastu tokom prošle godine

126
2
Podelite sa prijateljima:

Podaci o kojima pišemo ovom prilikom se odnose na tržište Češke Republike koje bi u neku ruku, to jest do neke mere, moglo biti slično našem. Tamo je prosečna emisija jedinjenja CO2, a koja je nastala radom novih putničkih automobila porasla tokom prethodne godine, do čega je najverovatnije doveo rast udela krosovera u prodajnom miksu, kao i posledičan pad učešća malih vozila u istom. Automobili s nultom lokalnom emisijom su okupirali samo 2% tržišta.

Uvećanje prosečne emisije ugljen-dioksida u Češkoj Republici je tokom prošle godine bilo na nivou od 1,5% i iznosilo je 138 grama po prevaljenom kilometru tokom prošle godine. Ipak, u poslednjih deset godina posmatrano, trend je suprotonog smera i emisije su tada pale za skromnih tri grama po kilometru. Podatke je objavio Transportni istraživački centar (CDV).

„Verovatno je nekoliko razloga koji su uslovili godišnji rast prosečnih emisija. Da li je tome doprineo ponovni rast udela teških vozila s povišenom pozicijom sedenja na 44,6%, ili smanjenje udela malih auotmobila na nivo od samo 13,4%, ili je pak najviše uticaja imalo skromno učešće četvorotočkaša s nultom emisijom, ostaje nedorečen. Ipak, naglašavam da samo 2% elektromobila na tržištu, predstavlja jedan od najlošijih odnosa u celoj Evropskoj uniji,“ kazao je direktor CDV-a Jindrič Frič.

Najbolja marka na češkom tržištu po ovom kriterijumu je bio francuski Renault čija je prosečna flotna emisija u toj zemlji bila na nivou od 123 grama po kilometru, sledio je Peugeot s rezultatom od 125 g/km uz Suzuki 125 g/km koji nije uspeo da odbrani lidersku poziciju iz 2021. godine. Domaća Škoda je završila na petom mestu s rezultatom od 130 g/km. Fenjeraši su nemački Mercedes-Benz i Audi s najvišom prosečnom emisijom, kao i SsangYong čija je prosečna emisija bila na nivou od 183 g/km.

Od dvadeset najpopularnijih brendova, sedam je uspelo da snizi prošlogodišnji prosek, a među njima se posebno istakao Volvo (4,5%). To je stoga što je svako šesto prodato vozilo Volvoa nudilo mogućnost dopune iz spoljašnjeg izvora. Najveće povećanje prosečne štetne emisije CO2 je bilo kod Cupre, i to za 9% uz skoro od 154 grama po pređenom kilometru.

Za kraj još da dodamo da je u toj zemlji, tokom 2022. prodato za sedam procenata manje automobila nego godinu dana ranije, što će reći da je isporučeno ukupno 192.087 novih vozila, na koji način se veoma relativizuje naša inicijalna tvrdnja o nekakvoj uporedivosti s našim tržištem.

AutoRepublika

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Sve je to dobijeno iz šturih cifara, samo nebo zna kakva je relanost.

Sklanjaju se dizelaši sa protrošnjom od 5L, a menjaju ih benzinci sa npr 7L potrošnjom. Država je u dobitku. Vozači na gubitku, plaćaju više po kilometru.

TNG i CNG su bile odlična rešenja za prelazni period, ekološki, i povoljniji. ALI nekome to nije odgovaralo.

BB

I sad se svi češkaju u Češkoj…