1. Home
  2. Održavanje
  3. Zašto se neželjena tečnost skuplja u prtljažniku?
Zašto se neželjena tečnost skuplja u prtljažniku?
12

Zašto se neželjena tečnost skuplja u prtljažniku?

16.17K
12
Podelite sa prijateljima:

Karoserija automobila, posmatrana kao celina, prilično je dobro zaptivena sa svih strana. Iz tog razloga, bilo kakva vlaga koja bi se eventualno pojavila u unutrašnjosti vozila, izuzev ako se ne radi o kondenzaciji na staklu ili lokvama na gumenim podnim prostirkama, trebalo bi da znači povod za uzbunu. Povrh svega, problem najčešće nije pred očima vozača, već se javlja podmuklo, to jest tamo gde pogled ne dobacuje.

Na primer, stecište neželjene tečnosti u unutrašnjosti automobila je najfrekventnije prostor ispod rezervnog točka, ili barem tamo gde su nekada automobili nosili taj deo opreme koji je po oceni proizvođača postao suvišan. Hajde da se pozabavimo time odakle voda uopšte tu.

Voda u prtljažniku nije neuobičajn problem vlasnika vozila. Tečnost protiče ispod rezervnog točka gde je po pravilu teško otkriti je. Najčešći je uzrok neprijatnih mirisa u kabini, a još grđe, izaziva i pojavu rđe na metalu. Kako dospeva voda u gepek?

Nekoliko je uobičajenih načina na koje neprijatelj prodire na našu teritoriju. Na primer, moguće je da prođe kroz zaptivku postavljenu na poklopac prtljažnika. Keder guma koja se tu nalazi može da se zaglavi, zgužva, ili naprosto da pukne usled razarajućih klimatskih promena, posebno ako nije tokom zime tretirana lubrikantom. Setićete se, vi stariji sigurno, kako su nas očevi učili da vazelinom tretiramo te zaptivne gume.

Ako uklonite zadnji branik, onda ispod njega možete pronaći široke, obično pravougaone poklopce, prekrivene gumenim zakrilcima – zavesama. Njegova glavna svrha je da ublaži prekomerni pritisak iz kabine, kada nekoliko putnika istovremeno zalupi vratima, kao i da obezbedi unutrašnju ventilaciju. Eto i jednog od krivaca za vodu u kabini, jer kroz te površine tečnost može ući u prtljažnik, u slučaju da su nepravilno ugrađeni ili da su izgubili integritet strukture. Pored toga, može se dogoditi, na primer i da jedan od gumenih ventila otpadne, otvarajući nebranjeni prostor „u šesnaestercu“.

Rešenje se krije u zameni, odnosno ugradnji novih zavesa umesto oštećenih. Ukoliko pak nedostaje gumeni ventil, treba staviti novi i obezbediti da dobro dihtuje.

Takođe, voda može ući u prtljažnik kroz eventualno deformisane zadnje svetlosne grupacije ili propuštajuće spojeve zavarenih panela karoserije. Posebno su rizična područja u predelu rezervoara za gorivo ili u bočnim kanalima prtljažnog prostora, osmišljenim za odvod vode. Morate pažljivo ispitati ova problematična područja. Prvo, varovi mogu izgubiti čvrstoću od starosti ili zahvaljujući aljkavosti fabričkih kontrolora, a drugo, prisustvo curenja može ukazivati na to da je automobil učestvovao u nesreći.

Međutim, ima još nekoliko problematičnih zona na koje treba obratiti pažnju u smislu prevencije dospeća neželjene tečnosti u prtljažnik. Povrh svega pobrojanog, odakle voda dospeva u gepek, može nam „natuknuti“ i to kakve je boje ta tečnost.

Ako je voda prljava, onda je verovatno dospela ispod rezervnog točka odozdo, i to najverovatnije prilikom vožnje kroz blatnjave i puteve pune bara. Ukoliko je pak voda providna, onda je po svemu sudeći u prtljažnik dospela odozgo.

U najgorem slučaju se korozija već počela javljati i krenula da nagriza karoseriju, neophodno je angažovati limara koji bi ugradio nov, zdrav komad metala, a koji bi odmah bio tretiran i anti-korozovinim sredstvom.

Ako se pak voda pojavila u prtljažniku i deluje čisto, provedino, razlog upliva neprijatelja treba tražiti u zoni iznad. Pored provere keder guma, koju smo odmah pomenuli, baš kao i zadnje signalne grupe, vlaga može doći i iz putničkog odeljka kroz eventualno deformisanu rupu predviđenu za montiranje radio anterne, ako je uopšte instalirana na zadnjem blatobranu. Komad gume i neka bolja zaptivka ovde lako vrše posao.

Kod karavana ili hedžbeka, voda u prtljažnik može da dospe i kroz loše zaptivke zadnjeg vetrobranskog stakla. Opet, potrebno je zameniti dotrajale dihtunge. Neki majstori spominju i upotrebu šper ploča, ali stvarno ne znamo šta bismo s njima.

Bilo kako bilo, problem vode u gepeku mora biti tretiran čim pre, a to podrazumeva identifikaciju razloga. Nekada se dešava i da su oni u zoni sumraka, odnosno kompletna misterija. Nekada je to kao što rekosmo banalni gubitak čepa, a nekada može biti čak i kondenzacija na krovu. To bi onda podrazumevalo proveru, ne samo varova i zaptivki, već i režima rada klima uređaja, uz analizu koliko često koristite funkciju recirkulacije vazduha u kabini i koliko često menjate filter uređaja za klimatizaciju.

AutoRepublika

(16170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pronalazak uzroka prodora vode u kola nekada može biti prava „nemoguća misija“.

Don

Gremlini

BB

Jel’ to misliš na Stelvio? 🤣🤣😂

Sorry, morao sam 😉

Don

Talijansko smeće 🙂

moron

Ma, ja sam bio ozbiljan. Ako ti npr. curi keder, nije uvek lako naći gde on „pušta“. Osim da te zatvore u gepek sa lampom, pa da kola tretiraju šmrkom 🙂 Ja sam imao problem vode u kolima u prastarom volvu, na mestu vozača. Imao sam „jezero“ a da to dugo nisam znao. Voda je ulazila negde oko sajle kvačila, slivala se odmah pod tepih, pri čemu pod nije bio baš „izvorno“ ravan, već je praktično ispod leve noge bila „rupa“ (ulegnuće u podu) široka oko 10 cm, duga oko 50 cm i duboka 3-4 cm, preko koje je (da… Pročitaj više »

Don

Jesu li ono sinoć bile nove kamiondžije? Jel se neko nasmijao ili je ono emisija za sahrane? Vidim da su Srbi išli kod Hrvata na tečaj za humoristične emisije. Jadno, negledljivo, sranje, nema humora ni u tragovima, loša režija, glumci, scenario….sve same nule.

Stari Dejan

Sem „Lajanja na zvezde“ nijedan domaći film ili seriju nisam gledao. Niti planiram da gledam. Isto to preporučujem svima ostalima

S mile

Ne gledam domace serije, ali nadjoh na torrent-u, Senke nad Balkanom, i odgledah. Osim krajeva, serija je meni OK… Cak se moze reci da sam prijatno iznenadjen kako temom tako i kvalitetom…

Don

Ne znam nista od navedenih, godinama ne gledam TV uopće, čak me je i ovaj lokdaun iznenadio, dje god odeš prodaju samo nužnu robu, pa nemos nista kupit.
Ali kamiondžije sam gledao vazda no to su bili glumci a većina nas je imala i takav život jebga. A ovo danas… za streljati.

Joca

Veliki problem sa vodom imam vec 2 godine BMW e91 2007.god. Auto sam kupio sa tim problemom misleci da je u pitanju neki manji problem i da cu sa malo para uspeti to da saniram. Kakva greska. Posle 2 godine i zamena akumulatora, alternatora, Steuergerät u prtljazniku, ciscenja odvodnih kanala od duplog sibera, dihtovanja zaptivnih guma kod prtljaznika gde prolaze kablovi iz petih vrata u karoseriju, jos uvek negde pusta vodu i napravi problem da alternator ne puni bateriju i auto samo stane bez ikakvog upozorenja, jer isprazni skroz akumulator. Nikad vise u zivotu necu kupiti karavan sa panoramom i… Pročitaj više »

Don

Švapska kvaliteta. Žao mi je….ti stari modeli bi morali imati opis popravka tog kvara, sigurno je fabrička greška..traži rastavljanje…ima Zveki mehaničara pa nek pogleda.

Don

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=864436
Bmw greška….nešto što je zajedničko bmw i jugu ….loša kvaliteta…švapski poluproizvod. Musa, prodaj i ti da ne bude pecanja u gepeku.