1. Home
  2. Održavanje
  3. Zašto je perfekcionizam kontraproduktivan kod čišćenja zavejanog vozila?
Zašto je perfekcionizam kontraproduktivan kod čišćenja zavejanog vozila?
11

Zašto je perfekcionizam kontraproduktivan kod čišćenja zavejanog vozila?

1.61K
11
Podelite sa prijateljima:

Mi u gradovima ćemo uskoro i da zaboravimo kako to izgleda kada padne sneg, a spremamo se za „na put“. Neće to biti zbog toga što smo svi vlasnici garažnog prostora, već ponajpre iz razloga što onih pravih, radosnih i belih padavina nema, evo kao što vidimo, čak ni u januaru. Ali, oni srećniji imaju prilike da odu na planine gde sneg još uvek nije toliko redak da bi bio zakonom zaštićen, a samim tim i da se suoče sa potpuno zavejanim automobilom koji je nužno očistiti pre početka putovanja, ma koliko kratko ono bilo.

Odmah da kažemo, mada je jasno još počev od naslova: nemojte se truditi da zadnji gram snega skinete svojeručno s automobila. To nije neophodno, a na iole duži rok, može doneti i veće štete. Evo zašto.

Nećemo se posebno baviti time, ali možemo prvo da podsetimo da nije loše, zavisno od „debljine“ mraza i dužine vremena koje će naš automobil provesti napolju, da je važno startovati motor i omogućiti dopunu akumulatora, kako ne biste ostali i bez električne energije toliko neophodne za početak i posebno prve kilometre putovanja. Ali to je neka druga tema.

Većina vozača u svom ljubimcu već ima „uskladištenu“ neku spravu poput metlice, brisača, briska, nežne ili grublje četke koje su se pokazale kao „penicilin“ za sneg na karoseriji. Takođe, većina njih će svoje oružje upotrebiti na pravi način, i skinuti ogromnu glavninu snežnih naslaga s vozila, odlučnim ali i nežnim pokretima. Međutim, biće i onih koje će tri znoja obliti kako bi i poslednji gram smrznute vode skinuli s karoserije. Viđali smo takve „čistunce“ da su bezmalo boju skidali s vozila ne bi li se rešili i ideje da je nekada sneg bio tu.

Ne treba biti psihoterapeut, niti nešto posebno školovan kako bi se prepoznao Nadalov sindrom (šaljivo ime za opsesivno-kompulsivni poremećaj – svaka čast majstoru s reketom!), ali ti likovi potencijalno čine štetu svom automobilu. Suština je da je sneg, kao što rekosmo, ništa drugo do smrznuta, kristalizovana voda. Jeste, voda je, a voda nema tvrdoću jednog dijamanta. Pa ipak, ivice kristala, iako relativno meke, opet mogu biti dovoljno rigidne da bi nanele plitke ogrebotine farbi na vozilu.

Ako se ovaj eventualni opsesivno-kompulsivni poremećaj ne tretira na stručan način, nego se navika neandertalskog čišćenja snega nastavi, oštećenja boje na karoseriji se mogu nagomilati i postati vidljiva i golim okom posmatrano. Mikro ogrebotine se grupišu, a dalji uticaj atmosferskih prilika ih može učiniti dubljim i pogubnijim.

Pored toga što mikro ogrebotine slabe zaštitni sloj farbe na karoseriji, one dovode do toga i da boja na vozilu matira, pa ono onda poprimi neželjeni izgled oldtajmera, iako mu je krštenica (čitaj saobraćajna dozvola) s nekim baš taze datumom.

Dakle, izbor je na vama. Možete, ali i bolje nemojte da ofanzivno i preagresivno mlatarate metlom po karoseriji, kada i dočekamo jednog dana da padne sneg. Dovoljno je očistiti glavninu naslaga s vozila, a dozvoliti onim manjim, sitnim ostrvcima preostalog snega da se otope tokom vožnje ili da otpadnu sama s vozila. To nikako ne znači da treba dovoditi sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost od „naknadnih padavina sa samog automobila“, ali ne treba ni težiti savršeno očišćenoj karoseriji.

Dakle, iako voda nikada ne može biti tako tvrda kao dragi kamen, ne zaboravite da narodna umotvorina, ne bez razloga glasi: „Tiha voda breg roni.“

AutoRepublika

(1613)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sve tačno … 😊

Волод

Дали сте само подстрек онима који „острвца“ са крова и хаубе не дирају па кад, уз неодмагљена стакла нормално, тумарају улицима већ добрано загрејани епилог се зна. Снег касније(кад је ауто загрејан) пада на шоферку при наглом кочењу а то неискусном возачу у тим условима додатно ствара панику. Сваки други ће тада пробати брисачима да реши проблем а то заправо може бити још већа грешка

S mile

Prijatelj u BGD kupio nov auto, parkiran na ulici. Napadao debeo sneg, ali ga nije vozio. Jednog jutra podje po auto, ono deblja grana pala na auto. On vrisne jbg, zove osiguranje, i polako pocnu da pomeraju granu i ciste sneg.

Naidju na netaknut, ne ogreban auto. Gornji sloj snega je bio smrznut, donji mekan. Ali su apsorbovali udarac grane. I sve se lepo zavrsilo..
Pouka, ne cistite auto od snega…kada ga ne koristite… 😁 😁 😁

Don

Hm..vozač je dužan prije uključivanja u saobraćaj očistiti svoje vozilo. Nažalost, mnogi samo skinu sa sajbi a na krovu ostave šubaru. Šubara se fino otkida i pada drugima na sajbe, hajde što snijeg, neg ispod snijega je i led, i onda neocisceni s pravom zasluži salve psovki i uvreda, naravno, dodje li do štete treba zvati osiguranje tj policiju. Ista ako sama uoči vlasnika sa šubarom , isključuje iz prometa i kažnjava, tako nekako stoji u zakonu ili bi barem trebalo. Ako ti je stalo do laka, onda ga zaštiti nekim premazom (imao Sat emisiju o tome, a ja morona… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ja ne mogu da se sjetim kada sam zadnji put koristio metlicu,cetku ili sta vec za skidanje snijega sa auta…mislim da je to zadnji put bilo na Renaultu 5-ci😁… Kada zamrznu stakla ja koristim tecnost,nesto kao za pranje prozora,pospricam tu tecnost po staklim,ono istog trena razbije led u vodu,samo brisacima mlacnem tu vodu i vozi,milina,za 1 minutu sve gotovo,ma i brze.A kada je snijeg na njemu imam rukavicu u gepeku i sa njom skinem snijeg ali ne sav,uvijek ostavim taman toliki sloj da kada cistim rukavicom ne ocistim do lima sto bi se reklo.To se za cas i otopi i… Pročitaj više »

Renault Terminator

Ali to opet ne znaci da necu tamo u Aprilu na kompletno poliranje,to je obavezno kod mene poslije zime snijega bili-ne bilo.

don

ta tecnost ti je sranje na 2. izaziva maglenje stakla sa unutrasnje strane cak i led na njemu (iznutra jel), sto mi se desavalo cesto, a na vanjskoj povrsini se za tili cas opet sve sledi od te tekucine, tako da onda samo spricas i spricas tekucinu za pranje stakla (jer vozis) i to sve traje dok se ne „ugrije“ tj nakon par minuta voznje a pri tome nista zivo ne vidis, znalo mi se desiti da vozim na slijepo, ne znam ni gdje da stanem, otvaram prozor i ko cuko glavu kroz prozor, zaustavljam vozilo i ostavljam da motor… Pročitaj više »

Renault Terminator

Rodjeni ja ne znam sa cime ti spricas..ja tih problema nemam.Naspricam,mlacnem brisacima i gas.Mnogo je jedna minuta da sve traje bez obzira koliki minus bio napolju.Nikakvo magljenje stakala a pogototvo ne zaledjivanje sa unutrasnje strane.Tebi tu nesto nije u redu sa tim staklima,kederima ili sta vec.

Balkanboj

Upali ti auto na parkingu, izađi i drugim ključem zaključaj vrata spolja i ostavi auto da radi na leru. Pa lagano očistiš stakla od mraza ili snega a ako ti ko dođe da gunđa reci kako se Švapsko goMno zaključalo samo od sebe kad si izašao da proveriš je li bezbedno da izađeš na ulicu… Ostavi ga tako zaključanog, lagano do stana po drugi ključ i toplim autom na posao.

Renault Terminator

🤣

don

Odlična strategija!