1. Home
  2. Održavanje
  3. Kako dopuniti rezervoar za AdBlue na BMW X5 (VIDEO)
Kako dopuniti rezervoar za AdBlue na BMW X5 (VIDEO)

Kako dopuniti rezervoar za AdBlue na BMW X5 (VIDEO)

4.72K
3
Podelite sa prijateljima:

Nove generacije vozila koje koriste dizel motore su opremljene SCR sistemom. Akronim SCR podrazumeva tehnologiju selektivne katalitičke redukcije a primenjena je kako bi se neutralisale prekomerne emisije ozloglašenih azotnih oksida, zbog kojih su na zao glas došli motori sa unutrašnjim sagorevanjem, posebno oni koji sagorevaju naftu.

Krajnje pojednostavljeno rečeno, sistem funkcioniše tako što se u sklopu namenjenom prečišćavanju izduvnih gasova implementira tečnost komercijalnog naziva AdBlue (urea), a što omogućava razlaganje pomenutog, ekstremno štetnog jedinjenja NoX na neškodljivi azot i kiseonik.

Veličina rezervoara za AdBlue varira od proizvođača do proizvođača, kao i sama njegova pozicija, ali je svima zajednički cilj da on bude dovoljne zapremine da bi omogućio nesmetano funkcionisanja sistema za prečišćavanje izduvnih gasova između dva servisna intervala.

Mnogi će pomisliti da se radi o blagonaklonosti proizvođača u odnosu na kupce, vlasnike vozila. Međutim, kao što možete videti na priloženom video klipu, proces dopune rezervoara urejom, traje manje od minut ukoliko se radi o dvolitarskoj boci AdBluea, a kada treba „natankovati“ celih 10 litara, onda cela operacija traje i do čitavih dva do tri minuta.

Ukoliko ovu operaciju poverite ovlašćenom servisu, ne samo što ćete morati da od njih kupite AdBlue tečnost, koja je dvostruko skuplja nego bilo gde drugde, već ćete i sam čin dolivanja platiti oko 1.500 dinara, što možda zvuči malo, ali kada preračunate naknadu po satu, proizilazi da radni sat „specijaliste“ na ovom „zahtevnom“ zaduženju, plaćate tarifom od 30.000 dinara.

Izrazite li u ovlašćenom servisu želju da shvatite zašto je takva cenovna politika, dobićete seriju upozorenja da nisu sve AdBlue tečnosti identične, da rizikujete ispravno funkcionisanje sistema za prečišćavanje izduvnih gasova, i da je samo „originalna“ tečnost dovoljno dobra za vaš automobil. Ukratko, na tržištu je moguće kupiti identičnu tečnost robne marke od koje kupuje i sam proizvođač automobila (nezavisno koji je proizvođač u pitanju).

Uostalom, pogledajte video klip.

AutoRepublika

(4720)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Genijalan način dosipanja. A i sama lokacija mi je veoma neobična ( prvo saznanje te vrste za mene). Mislio sam da je kod svih dizel vozila rezervoar za AdBlue „negde pozadi“

Don

Za oko mi je zapela zapela tvrdnja o „čitavih par minuta“. Jebote, kad pišete o tocenju dilde, onda je goli k. punjenje od 2 h….al je zato ‘čitavih par minuta’ užasan problem.
Dupli aršini.
4.5m je mali gradski auto
Koliko samo bisera ima…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Don
moron

Moraš da imaš u vidu da je ovaj tekst pisan godinu dana pre pandemije. Koji crni EV i njegov test tada na AR.