1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen ID.2all – „jeftin kao Polo i prostran kao Golf“
Volkswagen ID.2all – „jeftin kao Polo i prostran kao Golf“
27

Volkswagen ID.2all – „jeftin kao Polo i prostran kao Golf“

3.01K
27
Podelite sa prijateljima:

Nemačka firma je predstavila konceptni automobil Volkswagen ID.2all, mali model koji je izazvao veliko uzbuđenje poslednjih nedelja, posebno otkako je Tomas Šefer potvrdio da je naručio od novog šefa dizajna da potpuno redizajnira koncept ID. Life, koji je predstavljen na Salonu automobila u Minhenu 2021. godine.

Brend iz Volfsburga otkrio je detalje očekivanog električnog vozila koje će u hijerarhiji biti ispod modela ID.3. Konkurenti će mu biti Škodin ekvivalent i serijski model zasnovan na Cupri UrbanRebel. Studija Volkswagen ID.2 odražava novi stil dizajna koji će brend implementirati u novu generaciju modela u asortimanu, evoluciju trenutno preovlađujućeg dizajna.

Branik ima čistiji dizajn, dok zadnja svetla imaju potpuno novi izgled. Ističe se tanka svetlosna grupa koja se proteže između krajeva vrata prtljažnika. Automobil se jasno razlikuje od modela Cupre po obliku zadnjeg stuba nasleđenog od Golfa I. Nudi sportski izgled sa naglašenim aluminijumskim felnama od 20 inča i tipičnim proporcijama vozila kao što je Polo.

dimenzije VOLKSWAGENa ID.2ALL
Dužina 4.050 mm
Širina 1.812 mm
Visina 1.530 mm
Međuosovinsko rastojanje 2.600 mm
Zapremina prtljažnika 190 – 1.330 l

Vrata ustupaju mesto potpuno drugačijem enterijeru od onog koji predstavljaju aktuelni električni modeli kompanije. Tu je i sportski volan sa tri kraka i spljošten pri dnu. Tanak ekran instrument table i veliki ekran osetljiv na dodir na konzoli upotpunjuju unutrašnjost koja je sada još elegantnija, zahvaljujući oblogama komandne table, panelima vrata od mikro perforirane tkanine i visokom plutajućem tunelu za prenos.

Volkswagen je potvrdio da je serijski model zasnovan baziran na platformi „MEB Entry“, koja je sada integrisana u „MEB+“ i da će u prednjem delu imati elektromotor maksimalne snage 166 kW (226 KS), sposoban da ubrza od nule do 100 km/h za manje od 7 sekundi i postigne maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Budući model će imati bateriju između osovina, iako njen kapacitet nije saopšten, zna se da će nuditi oko 45 kWh energije za domet od 450 kilometara, prema ciklusu WLTP. Kompanija je potvrdila da je vreme punjenja od 10 do 80 odsto samo 20 minuta. Ovaj model će se pojaviti na tržištu 2026. godine i imaće početnu cenu od 25.000 evra.

AutoRepublika

(3014)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zašto točkovi od „samo“ 20 cola na kola od „čak“ 405 cm ? 😀
Na tu dužinu gepek „čak“ 190 litara?
Bar je WLTP deklaracija baš ekološka, ispada samo 10 kWh na 100 km, a juče onaj PHEV GLC skoro tri puta lošije ( 31,2 kWh za 113-119 km ).

Matija

Evo objasnjenja za velicinu tocka – tezina! Za novi model ID.2all nisam nasao informaciju o njegovoj tezini, zato sam napravio poredjenje sa vec prisutnim modelom ID.3, koji je po rangu prvi iznad ID.2: – ID.3: dimenzije 4.261 x 1.809 x 1.562 mm, tezina 1.813 – 1.936 kg. Ovo je tezina gornje srednje klase sa gorivnim motorom! – ID.2all je samo 20 cm duzi pa treba ocekivati tezinu od 1.600 kg i vise. Ovu masu treba zakociti, za to su potrebne kocnice velikog precnika a to zahteva veliki precnik felgi. Osim toga, u cilju smanjenja troskova proizvodjac mora da uvede unifikaciju… Pročitaj više »

moron

Ako su hteli unifikaciju kao put kao smanjenju troškova za njih ( ali ne i cene za kupca 😊 ) mogli su na celu e-gamu da stave i točkove od 22,5″, jer je to odavno standard za kamione 😊 Što se tiče promera diska kočnica i težine vozila, pa do juče si imao (prazna) SUS vozila i od 1.500-1600 kg (moj 308SW mk1 je imao najveću dozvoljenu masu od 2.150 kg ), pa su standardno (u najnižim paketima opreme) dolazila čak i sa točkovima od 15″. A ne verujem da je ima duži zaustavni put od onoga sa 20″ na… Pročitaj više »

BB

A zar ID 3 nema doboše nazad i to objašnjavaju rijetko potrebom za kočenjem, jer se regeneracijom ta enerije pohrani u baterije pa kočnice mogu da zahrđaju? Prije će biti da izgleda cool, s jedne strane a s druge da smanji otpor kotrljanju, jer što je veći točak lakše se kotrlja… A gepek od 190 litara… To bi značilo da ima na zadnjim sedištima prostora k’o u priči… Nije to nužno loše, pogotovo ako se mogu sjedišta pomjerati naprijed-nazad. Nervira me kada se auto reklamira kao veliki prtljažnik a onda nazad ne možeš da sjedneš… Bolje ovako, ako ti treba… Pročitaj više »

Matija

Sve si 100% u pravu! Samo u jednoj stavki mogu da te dopunim: auto moze da se koci tzv. rekuperacijom, tj. pretvaranjem njegove kineticke energije u elektricnu. Medjutim rekuperacija ne moze da zaustavi auto, moze samo da ga uspori i to umereno. U kriticnim situacijama potrebne su snazne kocnice. Prema danasnjim kriterijumima dobre kocnice treba da zaustave auto od 100 do 0 km/h na maksimalno 35 metara duzine.

Dobos kocnice pozadi – s jedne strane nisu u cestoj upotrebi zahvaljujuci rekuperaciji a s druge neophodne su za rucnu kocnicu.

moron

Mene je na hibridu strah regenerativnog kočenja, jer se za vreme njega ne pale štop svetla, a usporenje može biti značajno (čak i u normalnom modu) i postoji rizik da te pri otpuštaju papučice gasa u gradskoj vožnj neko zvekne u dupe ako ti je „u repu“.

Matija

Dobra primedba! Uputi predlog proizvodjacima.

Zoca

Slicnu koncepcjiu „sve napred“ima Reno e-Megan ali je veci…Felne od 18 idu..Bice da je ovo samo na konceptu..

Tradicija

Nit je polo jeftin nit je golf prostran tako da u ovom ne želim ni komšiju da vidim.

Kitittelj

Za Polo se slažem, a za Golf ne, zato što jeste prostran, pogotovo na prednjim sedistima, a i pozadi je skroz ok za taj segment.

Matija

Sa ovim modelom VW je nagovestio da se „vraca svom originalu“, tj. svom dosadasnjem korporativnom dizajnu koji se zasniva na pravim, ostrim linijama i ravnim povrsinama. Eksperiment sa „talasima“ je zavrsen jer nije uspeo. Ovo je veoma dobra strateska odluka da se publici ponude automobili koji su joj vizuelno vec poznati! To vraca poverenje! Licno ocenjujem ovaj dizajn kao prihvatljiv i solidan – nema senzacije ali je tu sve sto jedan auto cini Folksvagenom. Obecanje da ce ID2 biti prostran kao Golf je malo diskutabilno: njegovo rastojanje osovina je samo 50 mm duze od Pola ali to povecanje „pojesce“ veliki… Pročitaj više »

moron

Ako je klizna, zadnja klupa može da kliže samo do „koševa“ zadnjih točkova, a oni su zbog 20″ ogromni, pa mu Wb od 260 cm (uz klizna sedišta) znači jako malo za unutrašnji komfor. Baš ništa.

A, ako hoćeš da ti zadnja klupa bude klizna, a da može „da ukliže“ i izmedju zadnjih „koševa“ ( što je moglo kod Vitare mk1 ), tada zadnja klupa mora biti uska (zato je Vitara mk1 bila četverosed, tj. zato je pozadi imala samo dva smoatslna (klizna) sedišta).

Matori

Može i kombinacija kao u Renou modus. Za tri kratkonoge osobe ili dve dugonoge.

Matija

U pravu si, klupa sigurno ulazi izmedju koseva. To sam naveo kao moguci faktor neudobnosti. Videcemo kada budemo mogli da sednemo u taj auto. Bas sam radoznao!

Bungi

Ako nema ništa od stare VW mehanike, neka je bar izgled „stari“.VW ID5 sam imao priliku da uživo vidim u Delta tržnom centru i mogu samo da kažem, katastrofa.Takav auto se nudi samo u crtanom filmu i nigdje više.Unutrašnjost još gora.Neka dva tabletića nakačena kao u gejm klubu, očaj.Plastika prejeftina.Škoda je na svojim EV modelima bar koliko-toliko uradila estetski prihvatljivu unutrašnjost.Cijena kao „Svetog Petra kajgana“, odmah ti pokvare dan.Autonomiju namjerno ne navode jer je ona mala pa uvijek moraju da lažu bar za 100 km, samo jačina baterije, toplotna pumpa se vjerovatno papreno naplaćuje.?I onda se čude kako Kinezi uspješno… Pročitaj više »

Matija

U pravu si 100%, delim tvoje misljenje i ne samo ja vec i publika a od skora i rukovodstvo VWa!
Na poslednjem sajmu u Frankfurtu (ne secam se tacno kad je to bilo) prvi put je izlozena dizajnstudija novijh ID automobila. Potrazio sam predstavnika VWa i kratko sam mu rekao: „ovo nije VW dizajn, imacete probleme!“

Srdjan

Ovo za prtljaznik mora da se proveri. Na netu ima podatak od 440l

Matija

Daj taj link. I ja sam proverio informaciju ali je internet potvrdio mali prtljaznik.

Poznavalac

BMW i3 je imao felne od 19 i 20 inča ali sa uskim gumama – standardni točak je 155/70R19. Razlog: uska guma nudi bolju aerodinamičnost te smanjuje gubitke u efikasnosti. Veći prečnik i obim znače nešto veću ukupnu površinu kontakta sa podlogom. Ovo nadoknađuje smanjenu širinu i znači da kada dođe vreme za skretanje, još uvek ima dovoljno kontaktne površine da obezbedi adekvatno prianjanje. U suštini, kontaktne površine su rotiraju za 90 stepeni – budu duge i uske, a ne kratke i široke.

Matija

Jos jedan prikaz novog VW ID.2all sa puno slika: https://www.autoexpress.co.uk/volkswagen/355735/new-volkswagen-id2all-concept-previews-future-affordable-electric-car Na jednoj slici uspeo sam da procitam dimenziju guma: 225/40 R20. Vrlo „sportski“! Nizak profil doprinosi bocnoj stabilnosti gume, sto je opet neophodno zbog velike tezine. Druga strana medalje jeste da je ovakva guma tvrda i da udobnost zavisi najvecim delom samo od opruga. Problem ide dalje jer su tvrde opruge opet neophodne zbog velike tezine i opasnosti od naginjanja u krivini. Kod skupih automobila problem komfora i stabilnosti resava se tzv. aktivnim trokomornim vazdusnim oprugama, aktivnim amortizerima koji menjaju tvrdocu i aktivnim stabilizatorima koji sprecavaju naginjanje karoserije. Sve je… Pročitaj više »

Matori

Sve navedeno važi za „SUV“ i „crossover“ ili što bi neko ovde rekao čardake, ali za mali auto normalne visine, s baterijama u patosu, potpuno je nebitno. Nije da mi smeta kako to izgleda, naprotiv, uvek sam i na svojim automobilima vozio za par brojeva veće felne na nižim gumama. U gornjem slučaju ne vidim nužnost.

DOLF

Spolja veoma lep auto. Šteta što ovo nije novi Polo, normalno sa sus motorima.

BB

Meni od pozadi liči na Seat Ibizu, stariji model

Lala

Znaci bar 30hiljada, kod njih jos ima opcija dodatne opreme el prozori, plus inflacija za 4 godine, to je bar 35000

Lala

Mozda bude isplativ u Srbiji, u evropi jeftiniji benzin od 98 oktana nego struja, ali ako das jos 30-40 hiljada za panele i baterije mozda te ta struja kosta manje, ali moli boga da baterija na VW traje bar 5 godina. Kad saberes 60 hiljada da se votis malo jeftinije . Ima ludaka bez sumnje

Matija

Sad je stigla dopuna informacije:

https://ecomento.de/2023/03/17/vw-id-2all-soll-auch-in-sportversion-kommen-suv-variante-geplant/

1. Baterija 56 kWh.
2. Radijus kretanja 450 km. (Ne kaze po kom standardu.)
3. Vreme punjenja od 10 do 80% za 20 minuta! (Ovo je za sada absolutni rekord!)
4. Na istoj bazi dolaze duzi modeli sa rastojanjem osovina od +6 i +12 cm.
5. Prosirenje traga moguce je do 6 cm.
6. U planu je jos manji auto ispod 20.000 evra.
7. U planu je sportska varijanta ID.2
8. U planu je SUV na istoj bazi.

Matori

Ovo pod tačkom 8, nisam imao sumnje uopšte.