1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen osveženi krosover Ford Edge Plus
Predstavljen osveženi krosover Ford Edge Plus
0

Predstavljen osveženi krosover Ford Edge Plus

509
0
Podelite sa prijateljima:

Prilikom određivanja seta izmena koje će zahvatiti krosover, kako to Jenkiji kažu „srednje veličine“, Ford Edge odlučeno je da se glavna reč poveri inženjerskom centru američke kompanije koji svoje sedište ima registrovano u Kini. Setićete se da je ovaj model do sada bio u kineskim izlozima s produženim međuosovinskim rastojanjem, zahvaljujući čemu mu je dužina bila na nivou od 4.878 milimetara, uz opcionu ponudu trećeg reda sedišta. Istovremeno, Amerikanci su mogli kupiti domaći Edge, „samo“ sa dva reda sedišta i 4.779 „dužnih milimetara“.

Kineska verzija je prošle godine dobila veliki tablet na centralnom panelu, dok su mu se Ameri obradovali tek krajem ove godine. Međutim, Kinezi opet vode i sledeći set unapređenja za tamošnje tržište, već je spreman. Sada Ford Edge Plus poseduje novi enterijer.

Sledeći već mnoge proizvođače automobila, Ford se priklonio Mercedesovoj viziji arhitekture centralnog panela. Ispred vozača se nalazi velik ravan, nalik jedinstvenom, ali ipak dvodelni ekran. Nikakav ram nije upotrebljen da bi uobličio pravougaonu strukturu, pa to deluje blago nedorađeno i sirovo, otprilike kao javni istupi premijera naše otadžbine.

Levi ekran emituje informacije koje su vozaču kritično važne dok je na radnom zadatku, dok se na desnom očitava ono što interesuje korisnike multimedijalnog sistema. Dve najudaljenije tačke ovog dueta tableta deli prostor od 21 inča. Umalo da propustimo da naglasimo da je desni ekran osetljiv na dodir, a da su na komandnoj tabli ostala jedino dva dugmeta.

Iako je glavnina novina ispucana na uređenje, čini se samo vozačke pozicije, bilo je i izvesnih ažuriranja na karoseriji, mada se izmene ne mogu baš nazvati fundamentalnim. Kineski Edge Plus je dobio novi branik na prednjem kraju vozila gde mu društvo pravi i maska hladnja koja je sada gabaritnija i stapa se s prednjim svetlosnim grupacijama.

Gama američkog krosovera i dalje uključuje sportsku verziju koja, u skladu s tradicijom konstruktora, nosi indeks ST-Line. Prepoznaćete je po drugačijem „potpisu“ na rešetki hladnjaka i detaljima na eksterijeru u crnoj boji. Preoblikovan je i zadnji branik.

Ako je ispravna konstatacija, a jeste, da se ST-Line lažno predstavlja, onda varijanta Edge ST ima puno pravo na atribut „sportski“. Nekad je nabrijani Edge pokretao V6 biturbo motor zapremine 2,7 litara sa isporukom 322 konjske snage. Međutim, taj je ponovo ispario iz ponude, a lokalci za najjači sportski utisak mogu da se opredele za modifikaciju sa četvorocilindarskim turbobenzinskim motorom 2.0 EcoBoost.

On na prednju ili na obe osovine, po izboru kupca, šalje istu ergelu kao i ranije (245 ks), ali je najviši obrtni moment „podebljan“ sa 350 na 390 Nm. Transmisija je osmostepena i automatska, a paket obuhvata i adaptivni tempomat kome su Amerikanci nadenuli naziv Co-Pilot 360.

Zanimljivo je izneti i podatak da je i Edge Plus, baš kao i lokalnom ukusu prilagođeni Explorer, dobio novi sistem nazvan V2X (Vehicle to X) koji omogućava razmenu informacija s drugim vozilima i putnom infrastrukturom. To će svakako biti korisna opcija vozačima u kineskim gradovim Wuksi i Čangša već od januara, dok će u ostatku velike azijske zemlje biti implementiran nešto kasnije. Protokol V2X dozvoljava brz prijem informacija o saobraćajnim kolapsima, radovima na drumu ili susretu s vozilima s pravom prioritetnog prolaska.

Kineski trgovci su već otvorili teftere i spremni su da pribeleže želje kupaca u vezi s ovim krosoverom. Početna cena zvuči razumno: 35 hiljada američkih dolara. Nama ostaje da pričekamo Tomasovića da dobaci vest s one strane Atlantika, u kojoj će pisati da je američka varijanta dobila „kineski enterijer“.

Svaka veza Mercedesa i Kine – slučajna je! Smajli za kraj.

AutoRepublika

(509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments