1. Home
  2. Prezentacije
  3. Električni premijum Voyah Free ponudiće 680 konja za manje od 50 hiljada evra!
Električni premijum Voyah Free ponudiće 680 konja za manje od 50 hiljada evra!
5

Električni premijum Voyah Free ponudiće 680 konja za manje od 50 hiljada evra!

539
5
Podelite sa prijateljima:

Marka Voyah je verovatno nepoznata ogromnoj većini publike u Evropi. Utemeljena je od strane kineskog preduzeća Dongfeng, koje dosta sarađuje sa renomiranim svetskim proizvođačima (Peugeot, Citroen i donedavno Renault), kako bi poslužila da se njome obeleže najnapredniji i najskupoceniji modeli proizvođača.

Brend je debitovao prethodnog leta premijerom konceptnog sedana i-Land. Međutim, prvi serijski model marke biće veliki krosover koji je juče po prvi put prikazan u rodnoj Kini. U pitanju je, barem nama, izuzetno atraktivni  Voyah Free. Da vidimo o čemu se ovde radi.

Razlog zbog kog su Kinezi predstavili pomenutu marku jeste taj što je Dongfeng kao kompanija, uglavnom poznat po izradi relativno pristupačnih automobila, pa i kamioneta i kamiona. Kako bi što više autoriteta stekao Voyah kao brend, oformljen je zaseban inženjering centar i zaposleni su inženjeri koji čine autonomni razvojni centar. O ozbiljnosti namera govori i činjenica da su za dizajn, Kinezi zadužili čuveni studio Italdesign.

Razvijena je i posebna arhitektura za automobila marke Voyah. Radi se o modularnoj platformi ESSA (Electric Smart Secure Architecture), koja predviđa ugradnju dvostrukih poprečnih ramena na prednjem kraju, dok bi se nazad primenio sistem oslanjanja multilink. Potšasija je izrađena od aluminijuma, dok je trakciona baterija smeštena ispod poda. Model Free poseduje i pneumatske cilindre kružnog oblika.

Krosover Voyah Free deluje skupo na prvi pogled. Za to, pored ostalog treba „kriviti“ i proporcije vozila, ručice za otvaranje vrata koje se uvlače nakon upotrebe do nivoa površine karoserije, a tu je i izvanredan koeficijent otpora vazduha (Cd 0,28). Ako bi postavili jedan pored drugoga, glavnog junaka ove naše priče, i na primer Volvo XC90 ili, hajde Audi Q7, shvatili bi da su u pitanju ispisnici. Dimenzije noviteta su: 4.905 mm; 1.950 mm; i 1.690 milimetara. Poređali smo ih sledećim redom: dužina, širina i visina, dok bismo mogli da dodamo i da se između prednje i zadnje osovine proteže čitavo prostranstvo kome nedostaje samo 45 milimetara da bi se graničilo s tri metra.

Voyah Free je čisto električno vozilo kada se bira u bazičnoj varijanti. Koristi dva elektromotora, pa svaka osovina ima svoju pogonsku jednicu. Zbirna snaga dueta je čak 680 „konja“ uz 1.000 Nm obrtnog momenta. Kapacitet trakcione baterije nije naveden, ali indirektno i jeste. Kada proizvođač kaže da je autonomija oko 500 kilometara, kao u ovom slučaju, pa makar to bilo dobijeno i primenom praistorijskog NEDC protokola, onda nije teško izračunati okvirnu „zapreminu“ baterijskog pakovanja.

Nismo matematičari, ali pročitasmo da veliki krosover u ovom izvođenju ubrzava iz mirovanja do „stotke“ za 4,8 sekundi. Maksimalna brzina velikog SUV-a iznosi 200 km/h.

U drugoj varijanti, Voyah Free će se prodavati i kao serijski dopunjivi hibrid. Elektromotori su identični i kod ovog izdanja, ali se ispod haube nalazi i termalni turbobenzinski, četvorocilindarski jedno i po litarski motor sa 109 konjskih snaga, koji nije ni ispod haube modela s amblemom Dongfenga. Zanimljivo je da ova jedinica nije u funkciji pogonskog bloka, već agregata za proizvodnju struje. Njegov rad je u funkciji dopune baterija, pa je i domet između dva punjenja (baterija i rezervoara) na nivou od 860 kilometara. Opet ističemo ogromnu ogradu od podatka o autonomiji, a ta ograda ima četiri velika slova: NEDC.

Kabina nudi mogućnost smeštaja do pet odraslih osoba i ni po čemu se ne može nazvati revolucionarnom, ali svakako se mora naglasiti bogata opremljenost.

Na centralnom panelu su postavljena tri displeja, što uključuje i projekcioni ekran i monitor multimedijalnog sistema s funkcijom bežičnog osvežavanja softvera. Uređaj za klimatizaciju udovoljava individualnim prohtevima četiri osobe, a njime se upravlja i putem glasovnih komandi. Posebno impresionira one koji se „pale“ na taj tip tehnoloških postignuća je to što kompjuterski sistem raspoznaje glasove putnika i vezuje postavke samo za njihovu klimatsku zonu. Zgodno je mesto za podsetiti da su Kinezi raspoznati kao najvatreniji pobornici gadžeta ovog tipa.

Dalje, prednja sedišta su grejana, opremljena sistemom za ventilaciju, ali će leđima i zadnjici možda najviše prijati mogućnost masaže koja je inkorporirana funkcija. Dostupna je i funkcija adaptivnog tempomata koja će vremenom biti obogaćena do nivoa autopilota trećeg stepena autonomije.

Voyah Free će početi da silazi s proizvodnih traka tokom trećeg tromesečja 2021. godine, a u ovom trenutku već znamo okvirnu cenu koja deluje zaista pristupačno za priloženi opis. Počinjaće od oko 49 hiljada evra.

Da bi planovi o proizvodnji bili ostvareni, oživeće proletos ugašen pogon u Vuhanu gde je funkcionisao zajednički poduhvat Dongfenga i Renaulta. Za te namene će biti potrebno kupiti novu opremu, ali nema sumnje da Kinezi neće žaliti para. O tome svedoči i navod prema kom će kapacitet proizvodnih linija ovog kompleksa biti uvećan sa nekadašnjih 110 na 150 hiljada vozila godišnje.

Za kraj, možda i najslađi podatak. Autonomna jedinica Dongfenga, Voyah obećava da će svake od narednih godina tržištu predstavljati po jedan novitet, a da će gamu činiti i putnički automobili, ali i krosoveri i kombi vozila.

AutoRepublika

(539)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dizajn eksterijera mi je ok.
Centralna konzola mi i nije baš potpuno po ukusu, ali, možda je i do mene, jer loše varim ova veoma savremena vozila.
Tehnički, snaga, domet, deluje razumno za današnje vreme. Cw odličan …
Cena? Pojma nemam. I ona deluje razumno u svetu aktuelnih nerazumnih cena.

Don

Ovo i Lici na prerađeni reno

Branko

Čitam da ga u serijskom hibridnom modu pokreće zaseban EM od 60 kW,… dakle, na benzin do cca 100 km/h. Sličan koncept je imao i Chevrolet Volt prve generacije, BMW i3 PHV,… Vjerujem da će daljnje zaoštravanje eko normi favorizirati takav koncept. Jedino ime marke Voyah, tu sam skeptičan. Mislim da će u EU na kraju završiti pod nekim drugim imenom, ako uopće dođe.

BB

Najviše mi se sviđa volan, koliko vidim ovo je novi Yugo model 👍🤣😂

Rikošet

Kinezi razbiše i tek će da pokažu svoju snagu u autoindustriji… (trenutno imaju čak 30 automobilskih brendova) Razlog je jednostavan prelaskom na struju pao je i poslednji zid sa kojim se Evropa ogradila od kineskih automobila. Nema više motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i nema eko normi, čitajte tehnoloških nema problema za Kineze. Električne platforme su jednostavnije, litijuma i baterija imaju, jer su zaposjeli jedno od najvećih svjetskih nalazišta ovog metala u Boliviji, a dizajn ako neće pokrasti, onda će nešto svoje sklepati, što im ruku na srce u poslednje vrijeme ide sve bolje. Ako pogledamo ruske automobilske medije svaki drugi… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet