1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alfa Romeo sa Wankel motorom (VIDEO)
Zanimljivost dana: Alfa Romeo sa Wankel motorom (VIDEO)

Zanimljivost dana: Alfa Romeo sa Wankel motorom (VIDEO)

1.96K
0
Podelite sa prijateljima:

Za istoriju automobilizma, iako traje vek i po, može se reći da je složena kao celokupna istorija civilizacije. Nažalost, mnogo toga je zaboravljeno i izgubljeno, mada, sreća je da su neretko ostali i značajni podaci, kao i prateća dokumentacija na osnovu koje može što-šta zanimljivo da se rekonstruiše.

Kada god bismo pisali o jednom specifičnom pogonskom sklopu, o tom jednom od najintrigantnijih delova automobilske istorije, odziv čitalaca nije izostao. Radi se o pokušaju implementacije Wankel motora, a jedan od tekstova s koji smo priredili za AutoRepublikance jeste baš ovaj.

Najpoznatije marke koje su ga koristile su: NSU (zahvaljujući čemu je umalo i završio u stečaju) kao i Mazda, koja je do pre nekoliko godina negovala u svom portfoliju model pogonjen rotacionim agregatom.

Kada se pojavio, delovao je kao motor koji će zameniti klipne motore, jer je imao mnoge prednosti. Bio je kompaktan, lagan, moćan, s mogućnošću zalaženja u zone visokih obrtaja, a sve to bez vibracija. Pride, krasila ga je i činjenica da je napravljen od vrlo malo pokretnih delova. Izgledalo je da rotacioni motor ima svetlu budućnost.

Zbog toga mnogi proizvođači nisu hteli da ostanu sa strane, pa su požurili da kupe licencu da bi mogli da koriste Wankel u svojim automobilima. Među njima je i jedan jako cenjeni proizvođač automobila o kojem se danas lome koplja – Alfa Romeo. Italijanski inženjeri su se rotacionim motorom bavili u periodu od 1962. do 1973. godine.

Resursi milanske kompanije su bili ograničeni, s ne više od dve prostorije za ispitivanje motora i nekolicinom inženjera posvećenih rešavanju glavnog problema Wankelovog motora -trajnosti vršnih zaptivki rotora. Taj deo je jako bitan za održavanje kompresije i efikasno sagorevanje. Za sve ove godine ni razvojni tim japanske Mazde nije uspeo da iznađe celovit odgovor koji bi se zaptivanje dovelo na neophodan nivo.

Alfa Romeo je izradila dva prototip primerka. Nažalost, konkretna vozila nisu sačuvana, osim motora. U pitanju su model Spider sa jednorotornim motorom od 500 „kubika“ i 65 konjskih snaga, kao i model 1750 u limuzinskom izvođenju sa dvorotornim (bi-rotor) motorom i jednim litrom zapremine. Takav sklop je bio dovoljan za 130 konjskih snaga.

Motor sa dva rotora je prikazan u video klipu koji možete pogledati ispod, i potiče iz sedana 1750. Još uvek je povezan sa petostepenim menjačem i dvogrlim karburatorom Weber. Sam video materijal ujedno sadrži i notu evergrin šarma, pa će vas ujedno i podsetiti kako izgleda anglo-saksonski jezik s apeninskim naglaskom.

Više je razloga za odustajanje od Wankela. Prvi razlog se ogledao u tome što je u to vreme, garancija koju je Alfa Romeo davala na četvorocilindrični motor s dve bregaste osovine, iznosila čitavih sto hiljada kilometara, što je primerke s rotacionim motorom bilo jednostavno nezamislivo.

Naravno, tu su i strogi uslovi u pogledu ograničenja za izduvne gasove u Americi od kraja šezdesetih godina prošlog veka. Poznato je da Wankel motori umeju da budu baš žedni, pa je i naftna kruza iz 1973. godine bila jedan od razloga za prestanak razvoja. Mi mislimo da je i nesrećna priča NSU-a, a i odustajanje ostalih proizvođača takođe razlog propasti rešenja koje se činilo kao svetla budućnost industrije.

Ostaje samo da se nadamo da će Alfa Romeo da se vrati tamo gde pripada i da će Mazda ispuniti obećanje i ponovo implementirati Wankel agregat u svoje automobile, pa makar i sa zaduženjem da generiše električnu energiju.

Milan Grozdanović

(1961)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments