1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Yamaha pokušala da izvede superautomobil
Zanimljivost dana: Kada je Yamaha pokušala da izvede superautomobil

Zanimljivost dana: Kada je Yamaha pokušala da izvede superautomobil

2.24K
2
Podelite sa prijateljima:

Yamaha je jedno od najvećih imena u svetu motocikala već više od šest decenija. Kompanija je osnovana još 1955. godine i vremenom je proširila ponudu i na agregate za čamce i brodove, kao i na lagana terenska vozila, a u periodu kasnih osamdesetih godina prošlog veka je odlučila da se oproba i kao dobavljač motora u šampionatu Formule 1. Od 1989. do 1997. godine bolidi kompanija Zakspeed, Brabham, Jordan, Tyrrell i Arrows su koristili njene motore, ali sa jako malo uspeha, i sa samo dva podijum finiša.

Istovremeno, giganti poput Toyote i Forda su takođe koristili usluge ove japanske firme u razvoju svojih motora, a baš u takvim vremenima se rodila ideja da se Yamaha konačno oproba i u automobilskom svetu. Ovo je priča o konceptu nazvan OX99-11.

Tokom spomenutog perioda u Formuli 1, kompanija je razvila motor nazvan OX-88 na bazi Coswortha DFV. Imao je osam cilindara i zapremina je iznosila 3,5 litre, a tokom sezone vožene 1989. godine ga je koristio nemački tim Zakspeed sa izuzetno lošim rezultatima.

Mnogi su ga smatrali najgorim motorom u šampionatu, ali je istovremeno Yamahi pružio dovoljno iskustvo da se vrati 1991. godine sa novitetom identične zapremine. Dobio je ime OX99 i pružao dodatna četiri cilindra, a iako se pokazao bolje od svog prethodnika, opet nije uspeo da zabeleži zapaženije rezultate. To očigledno nije uspelo da obeshrabri Yamahu, pa je odluka pala da se napravi drumski automobil sa trkačkim potencijalom baš oko spomenutog V12 motora.

Kako Japanci nisu imali iskustva oko razvoj četverotočkaša, konaktirana je jedna nemačka firma sa željom da razvije prototip. Partnerstvo je trajalo jako kratko, pošto Yamaha nije bila zadovoljna napretkom, a i onim što je videla kod ove firme. Zatim je potpisan ugovor sa kompanijom International Automotive Design (IAD) iz Velike Britanije sa ciljem da nastavi tamo gde su Nemci stali.

Jedan od aspekata ugovora je bio onaj da će IAD pratiti Yamahine želje, pa se za dizajn postarao mladi Takuja Jura. Automobil je dobio ime OX99-11 i iako je rana želja bila da ima samo jedno sedište, ideja je kasnije izmenjena na dva sedišta, a postojala su samo jedna vrata na vrhu vozila.

Celokupna školjka je razvijena od plastike ojačane steklenim vlaknima i na prvi pogled je izgledao kao profesionalni trkač u tadašnjem šampionatu Grupe C. Ovaj detalj nije bio slučajan, pošto je Yamaha ciljala na Mazdu 717C kao glavnog rivala. Ispod ove školjke se nalazila najmodernija tehnologija inspirisana bolidima iz Formule 1, a snaga motora je limitirana na 400 „grla“ da bi se zadovoljio kvalitet i stroge norme izduvnih gasova.

Prema fabričkim podacima, ukupna masa je iznosila samo 1.150 kilograma i mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od četiri skunde. Radi poređenja, čak i veliki McLaren F1 je bio za samo 0,1 sekundu brži. Serijska proizvodnja je planirana za 1994. godinu po ceni od 800 hiljada dolara (oko 1.480.755 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Spomenuti F1 je koštao identičnu sumu, ali je recimo Lamborghini Diablo VT takođe sa V12 motorom bio za tri puta jeftiniji.

IAD će napraviti tri prototipa u crvenoj, zelenoj i crnoj boji, ali OX99-11 nikada nije ugledao serijsku proizvodnju. Dve strane se nisu mogle dogovoriti oko cene, a IAD je igrao veliku ulogu u celoj priči pošto je trebalo da vrši proizvodnju.

Većina izvora kaže da su pregovori propali onog momenta kada su krenule priče o finansijama, a Britanci su navodno tražili sumu koju Yamaha jednostavno nije mogla da plati. Japanci su zatim preuzeli projekat u svoje ruke i zvanično su odustali oko šest meseci kasnije, nakon što je Aziju zahvatila velika finansijska kriza. U takvim uslovima Yamaha nije smatrala da može da pronađe dovoljno kupaca da opravda velika ulaganja, a takođe nije dobila ni dovoljno narudžbi.

Sva tri prototipa su preživela i danas su česti gosti na sajmovima klasike. Yamaha se još jednom oprobala sa konceptom na četiri točka i to 2015. godine. Tada smo na Sajmu automobila u Tokiju videli koncept nazvan Sports Ride, ali kako stvari stoje, moraće proći još dugo godina pre nego što vidimo Yamahin automobil u serijskoj proizvodnji.

To možda i nije loša vest kada se pogledaju uspesi u svetu motocikla, pa će mnogi eksperti reći da je svakoj firmi najbolje da radi ono u čemu je najbolja, a da ostale stvari prepusti drugima…

Zoran Tomasović

(2237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A joj dizajna… 🤪

moron

Nisam znao za ovaj deo istorije.