1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Land Rover za kog sigurno nikada nismo čuli
Zanimljivost dana: Land Rover za kog sigurno nikada nismo čuli

Zanimljivost dana: Land Rover za kog sigurno nikada nismo čuli

4.92K
8
Podelite sa prijateljima:

Land Rover je u svetu terenskih vozila uvek igrao veliku ulogu. Većina nas ga pamti po modelima Series i Defender, kao i kasnijem luksuznom Range Roveru, a pored vozila za civilnu upotrebu, ovaj britanski gigant je često proizvodio vozila i za vojsku. Većina njih je bila „samo“ nekakva modifikacija ili unapređeni Defender, ali s vremena na vreme bi se pojavio u neki model za koga većina nas verovatno nikada nije čula.

Današnja priča stiže iz Sjedinjenih Američkih Država gde se prodaje Land Rover 101 iz 1975. godine. Kompanija je razvila ovaj terenac krajem šezdesetih godina prošlog veka, da bi se zatim proizvodio od 1972. do 1978. godine.

Ime je dobio po međuosovinskom rastojanju koje pokriva distancu od 101 inča, ili u prevodu na neki „normalniji“ jezik tačno 2.565 milimetara. Veruje se da je proizvedeno svega 3.000 primeraka, a britanska vojska ih je koristila sve do kasnih devedesetih godina, to jest do pre nešto više od dvadeset godina. Iako je dobio solidne ocene na testovima, moderniji Pinzgauer i Defender su mnogo bolje obavljali posao, pa su redovno dobijali prednost.

Kako to obično biva kod vojnih proizvoda, kada istekne životni vek za potrebe zbog kojih su se originalno proizvodili, onda se pokreće prodaja privatnim kupcima, a dok neki od njih rado žele da zadrže originalno izdanje, drugi ipak kreću da ih modifikuju. U ovom slučaju američki vlasnik je sproveo velike izmene pa je od Land Roverovog vozila ostalo jako malo originalnih delova.

Za početak, Roverov 3,9-litarski benzinac sa osam cilindara je penzionisan, a na njegovom mestu se sada nalazi fantastični General Motorsov 6,2-litarski motor. Reč je o izuzetno popularnim agregatima koji se prodaju kao zaseban atrikal i razlika u snagi je uočljiva već na prvi pogled. Naime, dok se original mogao pohvaliti sa samo 192 konjske snage, ovaj novi stiže sa preko 400 „grla“.

Motor je uparen sa šestostepenim automatskim menjačem koji prenosi snagu na sva četiri točka. Potrebno je dodati i da je ugrađen servo volan i disk kočnice. Ostatak izmena se uglavnom oznosi na 35-inčne pneumatike prilagođene za upotrebu na svakoj vrsti podloge, zatim je tu i bolje opremljeni enterijer, a na kraju i LED osvetlenje. Na taj način bi ovaj 101 trebalo da bude dosta civilizovaniji i prilagođeniji eksploataciji u moderna vremena, bez da je izgubio svoje terenske mogućnosti zbog kojih ga je britanska vojska i izabrala pre skoro pet decenija.

 

Od kada je restauracija sa svim pobrojanim modifikacijama kompletirana, vozilo je prešlo tek 500 kilometara i nalazi se u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini.

Gazda napominje da je uredno registrovan i da se može legalno voziti na javnim putevima pošto se vodi kao klasik i za njega ne važe moderni zakoni po pitanju bezbednosti i izduvnih gasova.


Ali ovakvo zadovoljstvo sigurno nije jeftino i za njega je potrebno izdvojiti čak 119.950 američkih dolara. Definitivno velika cifra, ali kada ćete opet videti vojni Land Rover sa motorom iz Chevroleta Corvette?

Zoran Tomasović

(4915)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Simpatična samohotka, za terene

Balkanboj

Bleda kopija TAM 110.

Yankee

Samo sto je debitovao 4 godine pre TAM 110.

Miki

Mislim da znam gde su nasi naali inspiraciju za TAM

Renault Terminator

Isti kao nasa stodesetka.

Matija

Za te pare mogu da mu napravim nov! 🙂

Matija

Moj A075 za njega je limuzina!

comment image

BB

Mogao bi ti jedan članak o tome ovdje opaliti… Imaš sve spremno na obom PDF-u

Članak bi bio poučan po više osnova, kakonse konstruišu automobili određene kategorije (ili kako bi trebalo), kako se pojavljuju razni „noževi u leđa“ tokom razvoja, zašto je perspeektivan projekat propao, gdje je izgubio tu perspektivnost… vjerujem da bi mnogi izvukli određene pouke, a na osnovu tih pouka, možda nešto i napravio novo (ili još bolje nešto novo na starim principima, jer ovo sadašnje novo polako gubi smisao)..