1. Home
  2. Istorija
  3. BMW M3 E30 je postojao i u pikap verziji
BMW M3 E30 je postojao i u pikap verziji

BMW M3 E30 je postojao i u pikap verziji

436
3
Podelite sa prijateljima:

Ko bi pomislio da je BMW nekada davno napravio performantni pikap…

Verovali ili ne, ali jesu učinili upravo to, i to davnih osamdesetih godina na osnovu modela E30. Danas je ova iteracija Serije 3 već klasik i brojni su primerci koje su vlasnici iskoristili da ih “prepakuju”, pa su od kupea mahom nastajali kabrioleti.

No, BMW je išao u suprotnom smeru. Tadašnjoj sekciji koja je readila na performantnim modelima bio je potreban jedan pikap kako bi pomerali delove sa kraja na kraj fabrike, ali i test staze, kad im je potrebno da se nešto menja istog trenutka bez gubljenja vremena.

Umesto da kupe novi automobil za te potrebe, rešili su da iskoriste jedan E30 u kabrio izdanju. Kabriolet je odabran iz dva razloga, prvi jer su imali takav model pri ruci u odličnom stanju, i drugi, bio je idealan za konverziju u pikap.

Bilo je to davne 1986. goine, ali isprva ovaj pikap nije bio pravi M3, već samo jedna neobična verzija standardne Serije 3. Tek kasnije je ovo radničko vozilo dobilo transplant, pa je umesto dvolitarskog agregata sa 194 ks dobilo motor iz M3 varijante, ali i ogibljenje koje je krasilo performantnu “trojku”.

Ovaj M3 pikap ostao je u upotrebi u M odeljenju sve do 2012. godine, odnosno korišćen je čitavih 26 godina. Prošle godine BMW je saopštio da je automobil u njihovom arhivu, i da i dalje radi bez ikakvih problema.

AutoRepublika 

(436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Je li ovo Perov? Pero što radi u kontroli letenja? :))) Vozi bmw, a zaljubljen u Opel 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Balkanboj

Volim i ja Opel no trpim BMW.

J4ZZ3R

Ne daj se Ines 🙂