1. Home
  2. Sport
  3. Zanimljivost dana: Otkud ovaj Moskvič u Africi 1975. godine?
Zanimljivost dana: Otkud ovaj Moskvič u Africi 1975. godine?
12

Zanimljivost dana: Otkud ovaj Moskvič u Africi 1975. godine?

1.60K
12
Podelite sa prijateljima:

Odgovor na ovo pitanje leži u promociji sovjetskog automobila, ali ne ni za afričko, niti za domaće tržište… 

Priložene živopisne fotografije Moskviča u Africi kraj divljih životinja izgledaju gotovo nerealno. Ipak, nije reč o nekakvoj montaži, jer su ovo autentične fotografije nastale tokom etape relija u Keniji. Čini se da je ta sudbonosna 1975. godina bila veoma značajna za automobile iz komunističkih zemalja, jer je tada počela i čuvena Zastavina ekspedicija „Kragujevac-Kilimandžaro“.

Te, sada već daleke 1975. godine na Rally Safari etapi koja se održavala u pomenutoj afričkoj zemlji, pored automobila marki kao što su Lancia, Peugeot, Renault, Datsun, Mitsubishi, Alpine, našao se i Moskvič! Njega nije dovezla u Keniju matična fabrika, jer nisu ni imali tim u ovoj seriji, već je on bio vozilo ekipe „Satra“.

Satra je zapravo služila za promociju sovjetskih vozila na britanskom tržištu, gde ih je prodavao istoimeni uvoznik i diler. Stoga na objavljenim fotografijama možete videti da se volan nalazi sa desne strane. Za volanom Moskviča našao se lokalni vozač, Kenijac po imenu Aziz Tejpar Gajral.

No, uspeh je izostao jer ekipa nije uspela da završi trku i bila je primorana da se povuče sa ove etape. Umesto toga, imamo ove fenomenalne prizore sovjetskog automobila okruženog afričkom divljinom.

AutoRepublika 

(1601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šta drugo reći nego kao u onom našem filmu, „Koja su to kola bolja od Moskvicha?“ ..

D_C

U ovom slucaju, sva ona sto su uspela da zavrse trku te godine 🙂 A ja bih dodao i nasu Zastavu 101 jer smatram da je ekspedicija “Kragujevac-Kilimandžaro” nesto izuzetno i da je u pitanju neka belosvetska firma, odavno bi o tome bio snimljen film.

Бранило

Нови Москвич 🙂 🙂 🙂

п.с. поседова 3 комада …

Izmenjeno 3 godine pre od strane Бранило
moron

Meni pričaš? Vozio sam tri lade … 🙂

BB

Ja jednu, ali je krpio pa je trajala kao tri ,🤣😂

Balkanboj

Aleko su moji prodali taman kad sam krenuo u auto školu… Ali zato
4 Lade ako ćemo da se merimo…
Standard 2101 i to sa 5 brzina.
SL 2103 – specijal
2105
Riva 2107

xtrimi

Moje mišljenje ( a mišljenje svako ima ..) je da kola znaju samo Nemačka, Francuska, Austrija, Italija USA, Japan, i J. Koreja da prave. ovo ostalo piši propalo.

Bude u nekom trenutku Ok, ali ne i dugo.

igi

Pa otprilike si i nabrojao sve zemlje koje proizvode automobile – osim Rusije 🙂

Kiki NS

Pa dva Miskviča …

matori

Tedanje rezultate tega relija se seveda še vedno najde s pomočjo Googla = Rally Saturnus Filimonov … ENTER .) results top 10 (1986): 1. Rolf Petersen/Andre Bockelmann ZRN Opel Manta 400 2. Brane Küzmič/ Rudi Šali YU Renault 5 Turbo 3. Valerij Filimonov/ Mihajl Dovel SZ Moskvič Rally 1600 SL 4. Gerhard Karlhofer/Peter Müller A Mitsubishi Lancer 5. Vladislav Štikov/Igor Kolobajev SZ Moskvič Rally 1600 SL 6. Milan Tesar/Vladimir Odroušek CSSR Škoda 130LR 7. Peter Geitel/Kai Haekkinen FIN Opel Montana 200 8. Vojko Podobnik/Vojko Hočevar YU Porsche 911 SC 9. Romana Zrnec/Špela Kožar YU Renault 11 Turbo 10. Silvan Lulik/Dušan… Pročitaj više »

moron

„Opel Montana“ ???

BB

V8?