1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Chrysler CCV koncept je američka verzija Citroena 2 CV
Chrysler CCV koncept je američka verzija Citroena 2 CV
0

Chrysler CCV koncept je američka verzija Citroena 2 CV

205
0
Podelite sa prijateljima:

Chrysler je tokom 1997. godine predstavio očaravajući koncept CCV, a Amerikanci nisu sakrivali očiglednu činjenicu da su dizajneri inspiraciju pronašli u kultnom modelu Citroën 2 CV. Na taj način, svetskoj publici su ponovo probuđene emocije o konceptu koji je u ono doba bio zaista inovativan.

Američka vizija modernog 2 CV-a svakako u stilskom smislu nije pun pogodak, a gledana iz određenih uglova, deluje i pomalo nespretno sročena. Ipak, to nas ne sprečava da nas CCV jasno podseti na dizajnerski uzor, i tako nam izmami osmeh na lice.

Između prednjih svetlosnih grupa kružnog oblika, zaobljene putničke kabine i platnenog krova koji se proteže do prtljažnika, teško se odlučiti koji detalj više asocira na francusku ikonu. Ispod haube, podrazumeva se, i na ovom konceptu je instaliran dvocilindarski agregat.

Ideja Chryslera se rodila godinu dana pre predstavljanja koje je usledilo na Salonu automobila u Frankfurtu, a podrazumevala je prikaz jednostavnog i pristupačnog vozila za tržišta zemalja u razvoju, posebno Kine. Kroz CCV je proklamovan i određeni ekološki aspekt.

Zaista, kao što i sam naziv sugeriše, Composite Concept Vehicle u prevodu znači “konceptno vozilo izrađeno od kompozitnih materijala, automobil je proizveden uz obilnu primenu reciklirane plastike, posebno one poreklom od PET ambalaže (plastičnih flaša).

Ovakav izbor konstruktora nije uticao samo na ekološki aspekt u izradi već je uticao i na drastično smanjenje težine vozila. CCV je “merio” nepunih 600 kilograma, a to je postignuto i kroz upotrebu značajnog broja komponenti proizvedenih od laganih materijala. U potrazi za apsolutnom jednostavnošću, razvojni tim je predstavio i inovativno rešenje za otvaranje prozora.

Ipak, ono što zaslužuje najveće poštovanje predstavlja činjenica da Chrysler nije sakrivao da je ceo koncept utemeljen na modelu koji je predstavljao konkurentsku kompaniju.

Nakon što je usledilo poslovno približavanje sa nemačkim Daimlerom, samo godinu nakon premijere CCV-a, projeka je napušten, pre svega zbog nezainteresovanosti nemačke strane.

Povrh toga, već tada su Kinezi iskazivali jaču aspiraciju ka gabaritnijim modelima čineći otklon od budžet segmenta, a prava je šteta što se konkurentska Renault grupa nije zainteresovala dublje za CCV, jer je postojala perspektiva, posebno znajući priču o Daciji koja je usledila.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments