1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Zanimljivost dana: Kako je Volvo kroz godine sprovodio bezbednosne testove svojih vozila? (VIDEO)
Zanimljivost dana: Kako je Volvo kroz godine sprovodio bezbednosne testove svojih vozila? (VIDEO)

Zanimljivost dana: Kako je Volvo kroz godine sprovodio bezbednosne testove svojih vozila? (VIDEO)

409
0
Podelite sa prijateljima:

Švedska marka jedan je od pionira brojnih bezbednosnih sistema, što pasivnih, tako i onih aktivnih. No, tokom pedesetih godina prošlog veka otpočeto je sa sprovođenjem veoma interesantnih testova u Volvou, poput bacanja automobila sa određene visine, zakucavanja u zid… 

Tako je Volvo 1958. godine prilikom testiranja pojasa za vezivanje u dve tačke prvi put sproveo u delo ispitivanje prilikom frontalnog udara vozila, što je u suštini bio i prvi test sudara takvog tipa sa čvrstom barijerom. Potom, 1982. godine Volvo je bacio model 760 sa visine, uz opasku je da pri padu automobil dostigao brzinu od 50 km/h. Sve zarad bezbednosnih testova…

Prelazimo unapred u 2000. godinu kada je Volvo otvorio specijalizovanu laboratoriju za vršenje ovakvih testova u kontrolisanim uslovima nadomak Geteburga. Ovde se na nedeljnom nivou testira deset automobila sa različitim agregatima i konfiguracijama. Staza koja se nalazi u okviru ovog opitnog centra dovoljno je dugačka da omogući vozilima mogućnost da ubrzaju do 120 km/h.

Svaki novi model Volvoa prolazi ispitivanje sa više od 100 testova sudara, s tim da su neki od njih mnogo zahtevniji od onih koje sprovodi EuroNCAP, uz to vrše se i testovi „severni jelen“, kao i prevrtanje vozila.

Svaki test sudara koji švedska marka sprovodi je kompleksan i zahteva pet dana posla. Potrebna su tri dana samo da se automobil pripremi, gde se uključuje i farbanje opitnog modela najčešće u mat narandžastu boju. Potom se postavljaju kamere i drugi senzori dan pre sprovođenja testa, da bi nakon završavanja ispitivanja došlo do detaljne inspekcije vozila i lutki koje se nalaze u njemu.

Kako sve to izgleda, pogledajte u video prilogu ispod:

AutoRepublika

(409)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments