1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: „Više ništa nije kao pre“
Zanimljivost dana: „Više ništa nije kao pre“

Zanimljivost dana: „Više ništa nije kao pre“

7.08K
21
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona rečenica koja je ponovljena toliko puta, a zvuči nešto kao „da su Sovjeti pravili automobile jednako dobro kao što to rade sa oružjem, gde bi im bio kraj“. I zaista je tako pošto su velike sume novca uložene u najmodernije oružje, dok su na račun četvorotočkaša, uglavnom pozajmivali tuđe ideje kojima se ostatak sveta smejao.

Daleko od toga da istočna Evropa nije imala neke zaista kultne modele, ali nikada nije bilo dovoljno novca da se napravi automobil koji bi bio u rangu sa zapadnim proizvodom. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo analizirati jedan model za koji se veruje da je uveo sovjetsku automobilsku industriju u nova vremena.

Firma AZLK („Автомобильный завод имени Ленинского Комсомола“ ili u prevodu „Leninjova Zajednica Mladih Komunista“) je osnovan 1930. godine s ciljem proizvodnje malih gradskih automobila. Kompanija je u svom vlasništvu imala nekoliko brendova od čega je za našu priču najpoznatiji i najvažniji Moskvič.

Prvo je proizvodio model KIM 10-50, a nakon toga razne modele Opela pod licencom koji je Sovjetima pripao kao ratni plen. Najpopularniji model Moskviča je bio 2140 tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka i definitivno je pokazivao godine.

U spomenuto vreme, pogon na prednje točkove se činio kao budućnost automobilske industrije, posebno kada je reč o gradskim četvorotočkašima. Inženjeri Moskviča su radili na zameni, ali zbog nedostatka novca, odluka je pala da ponovo pruža pogon na zadnjoj osovini.

Međutim, u zadnjem momentu je odluka izmenjena i rešeno je da se takav model zanemari i da se napravi sovjetska verzija tada popularnog francuskog automobila Simca 1307. Razvijen je u vreme kada je Simca bila pod komandom američkog Chryslera, a u njemu su učestvovali francuski i britanski inženjeri.

Sovjetski radnici nisu bili oduševljeni ovom odlukom, ali nisu imali izbora. Automobil je na kraju dobio ime M-2141, ali će ga svet pamtiti kao Aleko (skraćenica od „Автомобильный завод имени Ленинского Комсомола“ ili „Automobilska Fabrika Lejninovih Mladih Komunista“).

Iako je Aleko dosta ličio na francuski automobil, dva modela zapravo nisu delili mnogo toga. Štaviše, jedine zajedničke karakteristike su ležale na račun dizajna, dok je mehanika u svakom pogledu bila drugačija. Aleko je bio dugačak 4,4 metra i imao masu nešto veću od jedne tone, a takođe je postao jedan od prvih sovjetskih masovno proizvedenih modela u stilu heča i sa pogonom na prednje točkove. Jedini model koji ga je nadmašio je VAZ-2108 (Lada Samara) i to samo zato što je Moskvič kasnio sa debijem.

Najveći deo budžeta je planiran za motore. Oni nisu bili poprečno postavljeni kao kod Simce, pošto su bili nešto veći, a u ponudi je trebalo da se nađu po jedan benzinac i dizel. Benzinac je najavljen sa 95 konjskih snaga iz radne zapremine 1,8 litre, dok je dizel bio za 30 „grla“ slabiji, što bi bilo izvučeno iz iste zapremine agregata.

Moskvič se nadao godišnjoj isporuci od 240 hiljada jedinica i Aleko će se pojaviti u prodaji 1986. godine. Nažalost za firmu, ovo su takođe bila vremena kada je Sovjetski Savez pogodila teška ekonomska kriza koja će kasnije da rezultira padom komunizma, a Moskvič brzo ostaje bez potrebnog državnog novca.

Firma se odjednom našla u dugu od 400 miliona američkih dolara nakon uloženog novca u fabriku gde se Aleko trebalo proizvoditi i bilo je pitanje da li će kompanija uopšte postojati. Da bi se uštedelo na troškovima, Aleko je originalno debitovao sa nekoliko zastarelih motora kao što su 1,5-litarski iz Moskviča 2140 (72 konjske snage) i 1,6-litarski sa 78 „grla“ iz raznih Lada.

Oni su bili zadovoljavajući za posao za koji su namenjeni, ali na kraju dana, Aleko ipak nije kompletno bio onaj moderni automobil koji je Sovjetski Savez obećavao. Moskvič će morati da napravi velike prerade na svom modelu iz tog razloga.

Spomenućemo da je jedini menjač u izboru bio petostepeni manuelni. Fabričke informacije kažu da je moćnijem izdanju bilo potrebno oko petnaestak sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, a maksimalna brzina je iznosila 157 km/h.

Kao što smo spomenuli, Aleko je krenuo sa proizvodnjom 1986. godine, ali će morati proći još dve godine pre nego što ona bude radila punom parom. Komentari medija su uglavnom bili pozitivni. Malo ko je mogao da ospori koliko je Aleko napredniji od drugih vozila na koje su Sovjeti uglavnom navikli i samom pojavom je delovao modernije.

Jedine zamerke su išle na račun sedišta koja su bila manje udobna nego kod prethodnika. Znajući sve to, pomalo je iznenađujuće što Aleko nije ostvario veći komercijalni uspeh. Spomenute 1988. godine, kada je fabrika radila punom parom, tek 74.058 vozila će sići sa proizvodne trake. Radi poređenja, njegov prethodnik 2140 je pronašao 182.030 kupaca tokom svoje poslednje godine proizvodnje (1987.) iako je tada bio jedanaest godina star.

Moskvič se nadao masovnom uvozu u zapadnu Evropu, a takođe je planirao da uđe i na američko tržište do 1991. godine. Međutim, nedostatak dizela je kočio takve planove, pa su čelnici firme odlučili da pronađu partnera. I pronašli su ga u Fordu nakon odluke da kupe licencu za njegov 1,8-litarski dizel sa 60 „konja“.

Takav automobil je debitovao na Sajmu automobila u Berlinu 1990. godine pod imenom Lada-Aleko 141 sa reklamom da je pri brzini od 100 km/h prosečna potrošnja tek 5,6 litara na pređenih sto kilometara. Do tada planovi o izvozu su bili u drugom planu, posebno zato što se Moskvič trudio da reši rane probleme sa kvalitetom. Vlasnici su prijavljivali da oko zadnjeg stakla negde ulazi voda i da plastika u enterijeru škripi čak i na novijim automobilima.

Aleko je konačno stigao na zapad 1993. godine kada smo ga mogli videti u Nemačkoj. Prodaja je bila izuzetno slaba, a ništa bolja nije bila ni kod kuće. Nakon pada komunizma, građani nekadašnjeg Sovjetskog Saveza su zaključili da se više isplati kupiti polovnjak sa zapada, a kao rezultat toga, Moskvič upada u teške finansijske probleme.

Firma je smatrala da nedostatak modernijeg motora koči ostatak veoma dobrog vozila i pregovarala je sa Fordom, Hyundaijem i Toyotom oko kupocine licence. To nije dalo rezultate, a prodaja pada na samo 2.929 vozila 1996. godine. To nije bio kraj ovog automobila i vremenom su debitovali novi motori na bazama prethodnika, kao i Peugeotov 1,9-litarski dizel, kao i osveženi dizajn.

Moskvič će još nekoliko puta da osvežava Aleko da bi održao pažnju publike, a konačan kraj je stigao 2002. godine kada je firma otišla u stečaj.

Da su svi planovi dali rezultate, kao i da nije bilo velikih promena na političkom planu u Evropi, Moskvič Aleko bi verovatno zabeležio veliki komercijalni uspeh. Međutim, iz navedenih razloga, ovaj automobil nikada nije imao šansu da pokaže svoje prave kvalitete.

Zastarela mehanika je kočila ostale moderne karakteristike i Aleko je jednostavno bio osuđen na neuspeh pre nego što je ijedan primerak uopšte sišao sa proizvodne trake. A mogao je da donese toliku revoluciju za sovjetsku automobilsku industriju…

Zoran Tomasović

(7077)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nebojša

Lepa sećanja…
Niste naveli možda i najveći problem kod Aleka. Limarija je bila užasna. Dešavalo se da posle samo godinu dana auto bude poprilično truo.
Bilo je slučajeva da i kao potpuno nov bude načet korozijom.

MRN

Da, galopirajuća korozija je bila jedna od njegovih bitnih karakternih osobina.

GroupB

Sjećam se komšije s kraja osamdesetih, inače uglednog političara kao se hvalio da je naručio potpuno nov auto što niko nema u gradu kaže zove se Aleko, mi kontali neki francuz kad ono eto ti ga đavle stiže Moskvić. Pa mislim da su ga više gurali nego vozili.
P.S. a i jesu ga reklamirali kao Aleko nigdje nije pisalo Moskvić.

M M

Nisam video Aleka, ima….. 10-15 godina. Izumro skroz.
Sad ga gledam na slikama, podseća me na Ladu samaru. Što mi u reanije nije nekad padalo na pamet.
Sećam se reklame, dugo na drumu – kratko na pumpi, ili tako nekako. Realno, bio je težak krš, čaki u poređenju sa Zastava programom.

milos

Pricalo se i: kupite aleko nećete daleko

Bungi

Pričalo se i „Yugo neće dugo“ iako neki rijetki i danas voze. Jednog Aleka još uvijek viđam u voznom stanju.

BB

Moj rođak imao dva komada (katastroflan odnos prema automobilu). Jedan je vozio 60 km bez ulja, i kasnije je smao dolio ulje i opet je radio. Hrđa i nije bila preveliki problem na njegovim primjercima. Ono što se meni sviđalo:
– veliki klirens, mogao je bez problema u njivu…
– ni na jednom drugom autu nisam naišao na toliko čvrsta vrata. Obično se auta malo uikrive kad ih digneš na dizalicu pa vrata malo češu… Ne i Aleko

Nije mi se sviđalo to što je bio malo nizak krov, mada ništa strašno ako se uporedi sa savremenim Peugeot 308 😜

Vozač

Imali smo 1.6 sa Ladinom motorom i 78 ks. Lepo se vozili od juga Francuske do grčkih ostrva njime. Auto putem za Meteore išao 160 km/h uzbrdo sa nas petoro i punim gepekom. Motor ispred prednje osobine je garantovao prohodnost po svakom snegu. Sa gasom do poda, nije mogao preko 12 litara da popije nikad, a do Strazbura i natrag je imao potrošnju 7,8 litara. Išao i na rumunski benzin iz kante kad na pumpama nije bilo ničeg.

BB

Kao i svaki auto, ima i prednosti i mana, ja na ovom autu vidim više prednosti nego mana. Mi smo spremni da poredimo auto koji je 10000 EUR i od 70000 EUR na istim osnovama, kao i auto kome promjena motora košta koliko nekim redovan servis, i pnda dolazimo do slavodobitnih kombinacija kako je neka Lada krš koji niko neće, a napravljena u 20 miliona primjeraka… Ako bi trebali nešto da poredimo, prvo ustanovimo kriterijume, pa skale za mjerenje pa tek onda poredimo…. Ili jednostavno, uporedi malo taj bajni super auto sa svojim novčanikom a i ukupnom imovinom i koliko… Pročitaj više »

Kobac

Objsnite fenomen uzasne limarije sovjetskih vozila? Hvala

Bungi

Matija ti bi to preciznije objasnio ali ukratko, ne baš najbolja ruda željeza se u tehnološkom postupku proizvodnje ne obradi baš najbolje. Iz železa je potrebno izdvojiti nečistoće, dodati određeni manji procenat drugih metala, tehnološki ih tako obraditi da se dobije čvrsta legura koja što manje rđa.Jasno ti je da čelik kod Saaba i Volva sa onim kod Moskviča i Lade ima samo zajedničko ime.Sve ostalo je mnogo drugačije.

BB

Ni jedan čelik ne hrđa bez dodira sa vazduhom. Ne koristi Mercedes Sprinter i Vito ruski čelik pa hrđa čim otvoriš njegovu stranicu u katalogu.
Treba tražiti odgovor u procesu farbanja…

A evo jedne anegdote, pitali čovjeka u Zastavi zašto neki Stojadin prohrđa nakon godinu a neki nakon 20 godina nema packe…

Oa, znate, u Kragujevcu nema mnogo vode….

Pa kakve to veze ima…

Svaka karoserija kada se zavari uranja se u bazen sa vodom da se isperu korozivni gasovi. Onaj koji se prvi uroni, taj ne hrđa nikad, a onaj zadnji, to je taj što cvjeta nakon godinu -dvije…

Bungi

Slažem se.Međutim, ako čelik stoji dugo na otvorenom, kao nekad u Kragujevcu, hemijski proces vezivanja atoma voda za čelik, tj. hrđanje je već počelo i nikakav naknadni antikorozivni tretman mu neće pomoći.Zato limovi umotoni u ogromne rolne kada dođu iz željezare idu u klimatizovana skladišta sa malim procentom vlažnosti .U normalnim fabrikama, podrazumijeva se.

Matija

Tako je! Lim ne sme na vlagu!

BB

To opet neđa veze sa sastavom čelika…

Matija

„Svaka karoserija kada se zavari uranja se u bazen sa vodom da se isperu korozivni gasovi“ – moram da se nasmejem ovom objasnjenju! 🙂 Radi se o sledecem: lim koji se koristi za presovanje karoserije pre pocetka procesa se maze uljem da bi materijal lakse klizio preko alata, da ne bi habao alat i da bi se ravnomernije razvlacio ne menjajuci debljinu. Kada se zavrsi proces zavarivanja cela karoserija se potapa u bazen sa kiselinom koja mora da ukloni svaki delic masnoce! Tamo gde je povrsina masna farba ne prijanja i karoserija rdja! E, sada je pitanje kolliko cesto treba… Pročitaj više »

Dragan

Rusi to ne čuvaju za reciklažu. Pustaju da materija kruži u prirodi. Prosto i jednostavno.

Ivan

Imaju i Švabe lošu limariju, i izbtog doba i sada. Kadeti su skapavali brže od Zastave, a bogami i na nekim vagenima sam viđao užas, čak protrulile i viljuške na trapu….

Dragan

U onaj Svetogor sa balerinom je išo i Renault 2.0i benzinac.

Dejan

Kao da je juče bilo kad sam ga 1989 video na madjarakoj granici,delovao je revolucionarno ali limarijski se pokazao los kasnije,bio je 3puta jeftiniji od golfa2 1992,auto za te pare odličan,e sad jazz da su neke serije bile dobre ali slom SSSR je unistio taj model

Balkanboj

Ih, kakvo podsećanje na neku ’91 kad su moji kupili novog Aleka, trula višnja 1.6 motor. Za 4 godine dok je bio kod nas nije počeo da korodira, ali bi sigurno vrlo brzo jer nije bilo zaštite limarije. Malo osnovne farbe i malo završne, na unutrašnjoj strani koševa je već bilo tačkica od rizle na putu i lim je počeo da tamni… Kvalitet izrade bi opisao kao katastrofu. Sa prvom kišom i pod u kabini je bio mokar. Dihtung prednjeg stakla, šoferke, nije baš najbolje nalegao pa su to zalili silikonom u servisu. Zadnja stakla si morao rukom da usmeravaš… Pročitaj više »