1. Home
  2. Industrija
  3. Nedeljković: Tesla će kaskati za BMW-om kada je tehnologija baterija u pitanju
Nedeljković: Tesla će kaskati za BMW-om kada je tehnologija baterija u pitanju
5

Nedeljković: Tesla će kaskati za BMW-om kada je tehnologija baterija u pitanju

880
5
Podelite sa prijateljima:

Našim redovnim čitaocima je verovatno poznato da i jedan Srbin jeste u vrhu bavarske marke iz Minhena. Doduše, s obzirom da nam je česta tema dizajn, mnogo češće spominjemo čoveka koji potiče iz susedne nam Hrvatske. Da, mislimo na Domagoja Dukeca, kojeg svi terete za to da su današnji modeli BMW-a jako ružni. Bilo to tačno ili ne, Bavarcima prodaja ide kao po loju. 

Da se vratimo na Kruševljanina. On je član borda direktora kompanije BMW AG zadužen za proizvodnju. Više o njemu potražite u našoj arhivi.

Nedeljković je dao izjavu vezanu za to da je BMW siguran u svoje nove baterijske ćelije, koje želi da počne sa masovnom proizvodnjom 2025. godine. U poređenju sa onima koje trenutno koristi, trebalo bi da budu upola jeftinije.

„Tesla će morati da nas sustigne“, samouvereno je odgovorio Milan na pitanje kako minhenski proizvođač automobila želi da sustigne rivale u oblasti električnih automobila, među kojima je i Tesla. Time je izrazio poverenje koje kompanija ulaže u novu generaciju svojih baterijskih ćelija.

One su cilindrične, nisu ravne kao ranije i imaju potencijal da prepolove troškove proizvodnje. Istovremeno, trakciona baterija slične veličine trebalo bi da ponudi približno 30% veći domet po jednom punjenju zbog veće gustine energije, a punjenje bi takođe trebalo da bude moguće sa snagom do 270 kW.

Ćelije su prečnika 46 mm i proizvode se, do sada kao prototipovi, u sopstvenim pogonima BMW-a, u dve visine – 95 i 120 mm. Serijska proizvodnja delova za serijske automobile treba da počne 2025. u kompanijama CATL i Eve Energy, koje su komponentaši BMW-a.

U to vreme bi na tržište trebalo da stignu prvi električni automobili BMW-a, koji se za sada nazivaju Neue Klasse. Stoga je moguće da je novina namenjena njima.

AutoRepublika

(880)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dosta hrabra izjava, al’, da vidimo, ko zna. Svašta je moguće.

Ali, ovo što piše, da te nove baterije “ imaju potencijal da prepolove troškove proizvodnje „, od te uštede kupci neće videti „ni žutu banku“ 😊

s mile

šta ti je iskustvo… lepo rečeno

Laki

👍

Matija

Postovanje nasem zemljaku! Ipak, dok ne udje u seriju, ne verujem nista! U vezi baterije sa svih strana pljuste obecanja! Da Kinezi nisu podigli proizvodnju, baterija bi ostala najskuplji deo automobila.

BB

👌