1. Home
  2. Industrija
  3. Špigl: 2020. godina može biti katastrofalna za nemačku automobilsku industriju
Špigl: 2020. godina može biti katastrofalna za nemačku automobilsku industriju
9

Špigl: 2020. godina može biti katastrofalna za nemačku automobilsku industriju

39.33K
9
Podelite sa prijateljima:

Nemački Špigl piše da postoji velika šansa da će tekuća godina biti izuzetno teška za automobilsku industriju u toj zemlji, a kao glavni razlog navode se potencijalne kazne zbog flotne emisije štetnih gasova. 

Insajderi spomenutog magazina ističu da je raspoloženje iza kulisa nasmejanih menadžera na premijerama novih automobila veoma drugačije. Raspoloženje je navode u Špiglu, slično kao kada se prešlo sa D-Marka na Euro1 normu daleke 2002. godine.

Stefan Bracel, direktor Centra za upravljanje automobilom na Univerzitetu primenjenih nauka u Bergiš Gladbahu kaže da deli mišljenje da se automobilska industrija suočava sa velikim promenama. „Najvažniji razlog za promene jeste EU regulativa u vezi sa emisijom ugljen-dioksida“, kaže Bracel.

Nova evropska regulativa oko flotne emisije CO2 stupila je na snagu 1. januara ove godine. Pravila predviđaju da prosek emtiovanog ugljen-dioksida po automobilu iz voznog parka nekog proizvođača mora biti manja od 95 grama na 100 pređenih kilometara.

Prema Špiglovoj računici, to je ravno prosečnoj potrošnji 4,1 litar benzina odnosno 3,6 litara dizela na 100 kilometara. Svaki automobil koji troši više od toga mora biti „uravnotežen“ ekonomičnijim modelom, hibridom ili električnim vozilom.

Ipak, određena povoljnost je ta da za svakog proizvođača postoji specifična vrednost koja zavisi od prosečne mase novoregistrovanih automobila. Tako će recimo brendovi koji prave mahom velika i masivna vozila imati granicu od recimo 105 grama emitovanog ugljen-dioksida.

Proizvođači koji se oslanjanju mahom na SUV modele imaće velikih problema da dostignu zadate norme flotne emisije CO2.

No, posledica neusklađenosti i sa ovim nešto povoljnijim uslovima ista je za sve – finansijska kazna. Ko prekrši ustanovljene norme moraće da plati 95 eura za svaki gram veće emisije CO2, i to po svakom prodatom automobilu. Dakle takve kazne mogle bi dostići enormne svote.

Za sada, EU je predvidela olakšanje samo za 2020. godinu kako bi se proizvođači navikli na nova pravila. Svaka marka može imati do 5% vozila sa najvećom emisijom koja će biti isključena iz proseka flotne emisije ugljen-dioksida.

Centar za istraživanje automobila na Univerzitetu u Duizburg-Esenu izračunao je kolike bi potencijalno mogle biti kazne ako nemački proizvođači ne bi prodali nijedan električni automobil u 2020. godini. Tako bi BMW morao da plati 1,09 milijardi evra, Daimler 1,24 milijarde evra, Volkswagen grupa čak 3,98 milijardi evra.

Kako bi izbegle drakonske kazne, nemačke marke morale bi da prodaju veliki broj električnih automobila. Tačnije, BMW bi u toku godine morao da isporuči 93.000 primeraka električnih vozila, Daimler 101.000, a Volkswagen grupa 347.000. Ističe se da je analiza iz 2018. godine, ali stručnjaci sa pomenutog univerziteta i dalje stoje pri svojim predviđanjima.

Mogu li proizvođači isporučiti dovoljno električnih modela?

Profesor Stefan Bracel tvrdi da nije jedini problem eventualna finansijska kazna. „Pored novčanih kazni, tu je i problem kvarenje imidža“, navodi profesor Bracel.

No, postavlja se pitanje, da li su nemački proizvođači uopšte u stanju da isporuče veliki broj primeraka električnih automobila koji im je neophodan kako bi izbegli penale? Za Mercedes EQC potrebno je čekati 4-6 meseci za isporuku vozila. Audi se ponosi činjenicom da je već prodao 20.000 primeraka E-trona, a da je period čekanja najmanje četiri meseca.

Da bi se dobio Porsche Taycan, takođe treba imati strpljenja. Iako Porsche tvrdi da isporuke idu na vreme, u stvarnosti se spominju kašnjenje i produžavanje perioda čekanja isporuke automobila.

Drugi problem koji navodi profesor Bracel jeste ko će da kupi tolike električne automobile. „Proizvođači će vršiti pritisak da se ti automobili što pre izvezu na ulice“, rekao je Bracel govoreći o prodaji EV modela. Osim toga, Špigl piše da će automobilski brendovi izvršiti pritisak na prodajne salone, a govori se o sistemu sankcija za one koji ne uspeju da ispune određene kvote prodaje električnih vozila.

Na taj način stavlja se pritisak na prodavce automobila. „Ako prodavci automobila ne mogu ispuniti zadate kvote za električne modele, onda 2020. godina može biti katastrofalna za njih. To je egzistencijalno pitanje“, kaže Tomas Pekrun iz Centralne asocijacije nemačke industrije motornih vozila.

Pekrun ističe da nije fer prebaciti odgovornost samo na prodavce automobila. „Ne postoji sigurnost da će uopšte biti dostupan broj električnih vozila koji je predviđen kvotama. Sve strane su od 2009. godine znale da će nastupiti pravila u vezi sa flotnom emisijom. Nije u redu da prodavci podnesu veći deo odgovornosti“, rekao je Pekrun.

Za kraj Špigl ističe da je nova godina počela nesigurno za nemačke proizvođače automobila. Veruju da će 2020. biti neslavna za germansku automobilsku industriju, dok profesor Bracel najavljuje da će 2021. godina biti još gora.

AutoRepublika 

Izvor: Spiegel

(39327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Sve logično i očekivano! Spiegel i njegova izdanja postaju sve omiljeniji izvor informacija.

moron

„Drugi problem koji navodi profesor Bracel jeste ko će da kupi tolike električne automobile.“
Ja vam mogu reći ko u postojećim uslovima (osobinama (u najširem smislu) i cenom EV-a, kao i infrastrukturom), sigurno neće uskoro, ali, ni pod razno …

DOn

tacno tako. Neki dan u salonu bijah, prodaju kije,renoe i dacie, pa malo gledah i prilazi mi lik , pita me za iskustvo ako imam sa doticnih vozilima, on vozi toyotu yaris (ne, nije Jenki :)) i veli da koji k. sa tim elektro autima, on kao monter mora da vozi dnevno u jednom smijeru po 400 km ( sad, racunaj da je sve autoput, da se vozi brzo, da ima puno promjena brzina kretanja, puno baustela, i da mora stici na vrijeme) i da nikad nece uzeti ni hibrida a kamo li elektro auto. da bar hoce uvaliti ih… Pročitaj više »

igi

VW bi mogao da se suoči sa kaznom od oko 4 milijardi € – to mu dođe manje od 400€ po prodatom vozilu (prodali su skoro 11 miliona prošle godine). Jeftinije modele mogu da opterete sa nižom cifrom, skuplje sa višom i – rešen problem.

Laki

Neka presele fabrike kod nas u Srbiju i pola problema rešeno. Nema kazni po vozilu.
Jedva ih čekamo. Kod nas mogu da proizvode i prodsju vozila bez da su EV, a EV neka prave i prodaju za zapad. Nemamo ništa protiv.

Sasa

Cim padne cena elektricnih vozila potraznja ce biti ogromna. Ubrzano ce biti izgradjena i mreza elektropunjaca na putevima. Ovaj i slicni clanci su finansirani od strane naftnih kraljeva.

TNT

Jeste, sve si u pravu. Samo oni pr članci kao npr. kod nas gde Car:go kupuje 100 luksuznih vozila od kojih su 6 (šest) električni se prave tako da pomisliš da su kupili 100 komada na struju su ispravni. Samo oni gde se spominju vrtoglavi procenti povećanja prodaje Električnih automobila bez udela u ukupnoj prodaji su realni. Samo oni gde se priča o prodaji u zemljama sa ogromnim subvencijama za električna vozila su objektivni. A to što je model S na matičnom tržištu u padu prodaje od 2016-te nije tema za članak. I model X se manje prodavao u ovoj… Pročitaj više »

moron

I kod nas Car:Go upravo nabavlja 100 vozila. Traže trenutno finansijera … Isporucilac se već zna. Iz Čačka je. Ali, nije u pitanju škoda … Kažu, Fiat … Čudi me da nije Tesla …

Trajko

Korejance ima da ih zgaze