1. Home
  2. Industrija
  3. Šta nosi budućnost za Citroen?
Šta nosi budućnost za Citroen?
0

Šta nosi budućnost za Citroen?

521
0
Podelite sa prijateljima:

Citroen polako, ali sigurno ažurira svoj portfolio. 

Citroen je u prethodnih nekoliko godina bio pomalo skrajnut u PSA grupaciji. Sada čujemo sve više najava da Dacia planira da se nadmeće upravo sa ovom markom, a podjednako je mnogo glasina da bi PSA grupa mogla da podari ovom brendu niskobudžetni status. Šta će se zaista dogoditi saznaćemo verovatno tek početkom naredne godine, kada dođe do konačnog stvaranja Stellantisa.

No, Citroen vredno radi na obnavljanju svoje game. Sa novom iteracijom C4 vratili su se u C segment i doneli jedan potpuno novi pristup u ovoj klasi. Novi C4 je potpuno nesvakidašnji model, i uz podršku produžene CMP platforme dobio je mogućnost EV izdanja, što je posebno bitno u vremenu kada se gro proizvođača bori da prebrodi probleme u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova.

Francuska marka bi trebalo da se naredne godine vrati u još jedan segment, ovaj put je to D klasa, a povratnik jeste sedan C5. I ovde će biti primenjena elektrifikacija, ali će baterijska varijanta C5 zapravo biti plug-in hibrid. U suštini, Citroen očekuje jak uspeh nove generacije limuzine u Kini, a prema prvim informacijama debi ovog modela trebalo bi da se odigra sledeće godine u aprilu na Salonu automobila u Šangaju.

Citroen je već počeo sa plasmanom svog laganog kvadricikla Amija koji bi mogao biti rešenje problema za A segment, s obzirom na to da je već potvrđeno da će C1 uskoro otići u penziju. Pored toga, francuski brend nedavno je osvežio C3 i C5 Aircross, čime im je produžio tržišni vek.

Nova generacija popularnog C3 očekuje se 2023. godine. Veruje se da će Citroen tada ponuditi i električnu verziju ovog modela. Prema najavama šefa PSA grupacije, nova iteracija automobila iz B segmenta doneće pravu revoluciju za navedenu marku. Očekuje se da novi C3 koristi jeftiniju verziju CMP platforme, što će mu omogućiti da ima u ponudi i EV izdanje.

Električni C3 će najverovatnije biti dostupan u dve konfiguracije, i obe će imati manji domet i manje snage od bratskog Peugeota e-208. Baterijski Citroenov hečbek će navodno nuditi baterije od 30 odnosno 40 kWh. Naravno, u ponudi će biti i konvencionalna varijanta sa SUS motorima.

AutoRepublika

(521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments