1. Home
  2. Industrija
  3. Hyundai nadmašio Volkswagen kada je zarada u pitanju
Hyundai nadmašio Volkswagen kada je zarada u pitanju
11

Hyundai nadmašio Volkswagen kada je zarada u pitanju

2.62K
11
Podelite sa prijateljima:

Tokom prva tri meseca 2024. godine, Hyundai Motor Grupa nadmašila je VW Grupu u smislu generisane poslovne dobiti, zauzevši drugo mesto, dok je grupa Toyota ostala na tronu globalne automobilske industrije.

Korejski proizvođač automobila je obelodanio da je ostvarena poslovna dobit tokom prvog kvartala iznosila 5,09 milijardi američkih dolara, što je malo više od 4,94 milijarde dolara koliko je iskazao nemački proizvođač automobila, dok je japanski gigant na tom polju dostigao 7,15 milijardi u istom periodu.

Sa markama Hyundai, Kia i Genesis, korejska grupa ima raznovrstan portfelj koji uključuje automobile sa gorivnim motorima, električna vozila, kao i vodonične automobile, i to je njena osnovna snaga. Kao i Tesla, Hyundai Motor je takođe pogođen usporavanjem tempa popularnosti EV, ali je njegova prodaja električnih vozila značajno porasla tokom godina. Štaviše, grupa nastavlja da ulaže u svoje tehničke mogućnosti.

Hyundai je na primer, pokazao interesovanje za intelektualnu svojinu Worksport Ltd. Worksport bi ovog leta trebalo da lansira prvi svetski pokrivač prikolice sa solarnim ćelijama, SOLIS. Još 2022. godine, Hyundai je sklopio formalni ugovor sa Worksportom da dobije prototip SOLIS-a za pikap Santa Cruz, kao i modifikovanu verziju COR-a, sistema prenosnih baterija. Sa ovim moćnim duom, Worksport obećava napajanje van mreže, i to dok je vozilu u pokretu.

U međuvremenu, VW, nekada najveći svetski proizvođač automobila, nije uradio mnogo za pet godina otkako je napravio plan za EV 2019, kada se čini da je imao sve šanse da svrgne čak i moćnu Teslu. VW može samo da sanja da izazove Teslu jer se njegova transformacija još nije dogodila. Da stvar bude još gora, u Kini ga je zbacio takozvani Teslin ubica, BYD, a takođe je dobio nove rivale na najvećem svetskom tržištu električnih vozila.

U pokušaju da izbegne gubitak trke u kategoriji EV, VW se u februaru udružio sa lokalnim proizvođačem električnih vozila u Kini, Xpengom. Pored razvoja dva vozila koja će pomoći Volkswagenu da proširi svoj portfolio u Kini, kao i da privuče početnike i kupce srednjeg nivoa, Xpeng i Volskwagen će takođe raditi na softveru i smanjenju strukture troškova EV. Ali, čak i Xpeng ide u Evropu, i ulazi kroz Nemačku.

Može li VW da se vrati u nekom trenutku, to je već druga i duga priča, ali trenutno se nalazi u nebranom grožđu.

AutoRepublika

(2616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Pre desetak godina majstor koji je radio sve iz VW grupacije i imao sertifikate za VW, mi kaze da ce poceti da radi i koreance. Tada je video promenu na trzistu…

Matija

Prestici VW kada je u ovakvoj krizi nije neki problem. Koliko ce kriza VWa da traje, e to je vec zestoko pitanje! Cela Nemacka je upala u neki svoj vrtlog, rasulo je od vrha do dna, nedostaje jedinstveno resenje koga nece ni biti dok se procesi zasnivaju na postojecem modelu demokratije. Jedan od gorucih problema jeste da svako ima pravo da u masovnim medijima mlatara sa glupostima bez ikakve odgovornosti!

BB

Ima svako pravo da priča gluposti, ali probaj da izađeš u eter sa logičkom primjedbom pa da vidiš kako ćeš postati „državni neprijatelj“ broj 1…

Matija

Vec sam probao. Rezultat je pozitivan – posle nekoliko razmenjenih dijaloga ucute, jer osim parola nemaju nista drugo! Moj stav je: „Da su pametniji popustali, od ovog sveta ne bi bilo nista!“ 🙂

Zoca

Svaka čast njima ,sa dva brenda naprave vise vozila nego Stelantis sa 22 !!Nije ni VW mnogo bolji.

MRN

U pravu si, bruka za oba „kralja prepakivanja“.

Bungi

Da si pogledao jedan film o Hyundai korporaciji, sve bi ti bili jasno.Film pocinje sa velikim terernim brodom koji je proizveo Hjundai a vozi zeljeznu rudu u njihovu celicanu.Iz celicane, limovi idu u preseraj fabrike automobila.Svi roboti i prese su Hjundai…Da malo skratim.Nakon pola sata filma, skontam da sve u proizvodnom procesu, od igle do lokomotive , proizvodi Hjundai.To omogucava bolju kontrolu kvaliteta.Korejci vrijedno rade, slusaju primjedbe kupaca, unapredjuju, nastupaju hrabro sa dizajnom,…Previse je faktora koji objasnjavaju rast Hyundai -a i jos vise koji determinisu pad VW.

Matija

Da, to je nesto sto mnogi ne znaju – Hyundai je gigant neverovatnih razmera!

MRN

Čestitke !

Teo

kinezi ozbiljno menjaju odnose na tržištu automobila….. naročito kada je reč o električnim vozilima. jedina mana je to što kod nas moraš da u solisu stan prodaš tj. prodaš krov nad glavom da bi kupio jedan takav lepotan. doduše uvek ostaje ona dačija

Trt

I ta Dacija skupa za evropljane